Tinejdžeri

Život tinejđera i mladih uopće nije uopće lak i jednostavan. Nalik je džungli.

Previše obaveza a premalo vremena.

Ideš u školu ili na fakultet, imate hrpu zadaće ili predavanja i spremanja za ispite. ”Ne ide mi u školi. Ne popravim li ocjene nema šanse da upadnem na faks!”

Vrijeme mature i ispita – “Pod ogromnim sam stresom. Pucam po šavovima!”

Nisi zadovoljan. Gledajući se u zrcalo stalno vidite odraz gubitnika. Drugi su pametniji i imaju više sreće u životu.

“Rođen sam pod nesretnom zvijezdom. Da sam bar …. Da mi je bar… “

A obitelj koja te gnjavi i prigovara jer nisu zadovoljni tvojim uspjehom?

Tu su još i prijatelji, vrijeme za društvene mreže, zabava… “Kada da sve to stignem”?

Često mijenjaš raspoloženja i sam sebi ideš na živce. Kako si pomoći?

S.O.S.! Upomoć!

Problema i izazova doista ima jako puno. Ti su problemi stvarni a stvaran život ne možemo isključiti. Zato to i ne pokušavamo, nego nudimo vama ili vašem tinejđeru, mladom gospodinu ili mladoj dami, niz učinkovitih pomagala i alata uz koja će se lakše suočiti sa stvarnim životom.

Naučit ćemo ih:

 • Kako da preuzmete odgovornost za vlasitit život
 • Kako da učinkovito komunicirate sami sa sobom i vašom okolinom
 • Kako da odredite vaše prioritete u životu i ono što vam je najvažnije stavte na prvo mjesto
 • Kako da odredite vaše ciljeve i zadaće
 • Kako da ekološki razmišljate – ja pobjeđujem i ti pobjeđuješ!
 • Kako da imaš nadzor nad vlastitim životom
 • Kako da donosiš mudrije odluke
 • Kako da se bolje slažeš s roditeljima
 • Kako da nadvladaš ovisnosti
 • Kako da uspostaviš ravnotežu između škole, rada, roditelja, prijatelja

Kako da budeš sretna osoba? Kako da promjeniš paradigmu života?

Mogućnost izbora

Svatko od nas ima u životu mogućnost izbora pa tako i mogućnost da izabere što ćemo učiniti s našim izborom i kako ćemo živjeti.

Prvi izbor je život ispod naših mogućnosti i kapaciteta te mentalnih resursa koje posjedujemo.

 • To znači da imamo i posjedujemo manje
 • Da razmišjamo vlastitom glavom manje
 • Da se prepustimo strujama života da nas vode kroz život. To su izbori koji vode ka ispraznom i neispunjenom životu.

Drugi je izbor da preuzmemo odgovornost za vlasitit život stremeći ka puno višim i većim od onoga što je sada pred nama.

Što izabrati? Vi odlučujete! Zapamtite da su nagrade uvijek rezervirane samo za one koji donose velike vrijednosti u svoje živote jednako kao i u živote drugih ljudi a sve to kao rezultat njihove životne filozofije tj. kakve su osobe odlučile postati.
Zato prihvatite izazove sada i ne čekajte na neke prilike koje će vam pasti s neba jer neće.

Kako i gdje dalje poslije srednjoškolskog obrazovanja?

Jeste li i vi jedan od onih koje brine vaše buduće akademsko usmjerenje ili poslovni uspjeh?
Točno je da o vašem profesionalnom uspjehu treba polako početi razmišljati već od srednje škole a vaša akademska izobrazba trebala biti njezin logični nastavak. Znate i sami da danas nije dovoljno završiti fakultet i čekati da vas netko pozove i ponudi vam posao – po mogućnosti u struci.

Potrebno je mnogo više od toga. Potrebno je naučiti i znati se služiti tzv. ”soft ili mekim vještinama” koje se ne uče u školama.

Te su vještine vezane uz vaš uspjeh ili neuspjeh na svim životnim aspektima a uspjeh možemo definirati i kao posljedicu korištenja određenih znanja na određeni način. Ako je uspjeh dostupanj njemu, onda je dostupan i svakom od vas.

FocusIN Centar osmislio je edukaciju za mlade pod nazivom ”Pet principa uspjeha” sa znanjima i vještinama koje će otključati vrata ka vašem uspjehu.

1

Način na koji razmišljate jer sve počinje od naših misli koje formiramo temeljem raznog sadržaja koji svjesno i uglavnom nesvjesno unosimo u naš um. Način razmišljanja ujedno je i vaša životna filozofija koja dalje utječe na vaše navike i ponašanje. Naučite kako da formirate vašu životnu filozofiju koja vas vodi do uspjeha!

2

Kakav stav zauzimate prema sebi, drugima i općenito životu? Što uopće znate ili mislite da znate ili znate da ne znate? Kako se osjećam o onome što znam ili ne znam?

Odgovor na ovo pitanje uvelike određuje kakve odluke donosite i kako se nosite s emocijama zato što emocije upravljaju našim ponašanjem.

3

Kako djelujete? Pričate li i žalite se više nego što djelujete, krećete u akciju ili pak prelazite s riječi na dijela ? Na koji način djelujete objašnjava fenomen uspjeha tj. zašto je netko sretan, uspješan, zadovoljan u životu a netko nesretan, neuspješan i nezadovoljan životom. Naučite kako upravljati znanjem i preći s rječi na djela.

4

Kakve ishode ili rezultate postižete u životu jer oni su proporcijonalni naporima koji jeste ili niste uložili jučer u danas da bi sutra svjedočili željenim ishodima. Naučite postavljati mudre ciljeve i učinkovite strategije koje vam služe u postizanju vaših ciljeva. Na vam je odluka: prvi ili drugi izbor?

5

Peti je princip zapravo je mix prethodna četiri – to je vaš stil života prema holističkim načelima. To ste vi kao cjelina. Način na koji živite, kako sebe doživljavate i kako vas drugi vide. Vaš stil življenja odraz je vašeg stava prema životu i vašeg sustava vrijednosti. To je umjetnost življenja i preobrazbe nečega tako običnog u nešto izvanredno.

Neka Vaš život bude odraz:

 • Vaših izvanrednih postignuća tako da točno znate vašu destinaciju ismjer u kojem se krežete kroz život
 • Ispunjenog, sretnijeg, svjesnijeg, radosnijeg - života sa svrhom!

Jer i vi ste jedan od onih koji su rođeni za uspjeh! Što čekate?

Izazovi s kojima se mladi nose

Ponašanje
Bilo koja vrsta teme koja je vezana uz pitanja ponašanja obično se javljaju kada dijete ili adolescent ne zna adekvatno komunicirati o onome što se događa u njegovom unutarnjem svijetu. Pomažemo im da se lakše i zdravije nose sa svojim negativnim unutarnjim iskustvima koje ih sabotiraju da napreduju i budu zadovoljni i sretni.

Škola – Učenje – Koncentracija – Motivacija
Sve veći pritisci da djeca budu ”društveno prihvatljiva” i ”najbolja” (za druge) kako bi se uklopili u sredinu s drugima sve više stvara i dovodi do brojnih emocionalnih problema kod mladih s kojima se ne znaju nositi ni oni ni roditelji u dobroj namjeri da pomognu svojoj djeci. Jesu li to loše ocjene, nedostatak volje i motivacije z učenjem, slaba koncentracija, odnosi s roditeljima, negacija škole i važnosti obrazovanja, problemi vezani uz vršnjake, prijatelje, zlostavljanja, bullying, i sl. Radimo tako da prvo otkrijemo uzroke a onda ”liječimo” simptome.

Odvojeni životi i rastavljeni roditelji
Bez obzira na neke životne okolnosti koje razdvajaju roditelje ili ih spajaju s novim osobama, velike su promjene gubici i promjene. Osiguravanjem sigurnog, nepristranog i podržavajućeg okruženja pomažemo mladim osobama da se uhvate u koštac s novim izazovima na lakši i učinkovitiji način te nauči kako dobro funkcionirati u svom novom okruženju.

Traume
Kad je netko doživio traumu poglavito u mlađoj dobi koju i dalje ”vuče” za sobom u ”danas”, naučeni smo da se štitimo svatko na svoj način i potiskujemo neispoljene emocije koje nas bole. Distanciramo se od drugih, vjerujemo kako nismo dovoljno vrijedni kao ni vrijedni poštovanja i prema sebi i drugima. Pomažemo mladima da nauči kakvi su to odnosi zasnovani na poštovanju i samopoštovanju, i sigurnosti te kako da stekne ili učvrsti svoje samopouzdanje.

Ovisnosti – Internet & društvene mreže
Mladež i djeca danas su među prvima koja nisu ili nikada niti neće upoznati pravi život jer ga uglavnom provode i žive virtualno ”uz pomoć” suvremene tehnologije koja ubija one najvrjednije porive i vrijednosti u životu. Nova realnost svijeta u kojem živimo donosi očito i nove izazove s kojima se roditelji i djeca teško nose. Ako ih ne znaju prepoznati na vrijeme, situacija može eskalirati i imati dalekosežne posljedice koje se odražavaju na psiho-fizičko zdravlje.Možemo im pomoći da se nauče nositi s novim virtualnim izazovima tj raditi na suzbijanju negativnih posljedica i naučiti vještinu korištenja hi-tech tehnologije na produktivan i koristan način.

error: Content is protected !!