”Najnovija otkića za bolju koncentraciju, lako učenje i fantastično pamćenje” – Lijek ”RTLYAR” riješava sve vaše probleme oko učenja!

Da, bila je to neka imaginarna reklama za neke čarobne tablete za ”bolje učenje, koncentraciju i pamćenje”! Ma ima ih doduše, ali sigurno nisu ”čarobne”. Učenje. Već i na samu spomen te riječi kod djece ali u nekim slučajevima još više kod roditelja, izazva noćne mora, a posebno pred testove/ispite, te dugoročno može dovesti do anksioznosti.

Sigurno vam je poznat osjećaj sjedenja učeći. Satima da bi zaključili na kraju dana da nismo skoro naučili, niti upamtili. Tako iz dana u dan, iz tjedna u tjedan… ista priča. Svaki puta kad započnemo učiti nešto nas stegne u grlu ili osjećamo nelagodu u trbuhu da nećemo sve stići ili naučiti kako treba, poglavito za ”dobru” ocjenu.

Gradivo se nakuplja, vremena je sve manje a test i mature su pred vratima. ”Zar sam baš toliko glupa”? Naravno da niste glupi i nesposobni kao što vam je to netko nekada rekao pa ste instalirali taj program u vašem umu.

Neki dan dok sam čekala red u ljekarni, neki momak, student predpostavljam,raspričao se s farmaceutkinjom oko ”preparata za bolje učenje,pamćenje i koncentraciju”. Jasno mi je da se studenti osjećaju sigurnije kada ”nešto popiju/progutaju”, poglavito pred pripremu za neki težak ispit, tako da osim bezbroj kava koje očito ne djeluju traže nešto ekstra. Svi ti suplementi za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, međutim prava je istina da se taj osjećaj veće koncentracije uglavnom svodi na placebo.

Jednostavno je činjenica da naše pamćenje tj memorija ovisi o našem mentalno-emocionalnom stanju. To znači, kada ste loše raspoloženi , teže ćete nešto i zapamtiti i obrnuto. Dakle, najlakši način da optimalno iskoristite vašu memoriju jeste da se dovedete u to pozitivno emocionalno stanje tj. da naučite pristupiti tom stanju kada vam treba. Pojednostavljeno rečeno, sva vaša uvjerenja o vašem pamćenju, predstavlja upravo ono što ćete i manifestrati tj kreirati. Drugim riječima, vjerujete li da imate slabo pamćenje, prije ili kasnje ono će se pretvoriti u samoispunjavajuće proročanstvo.

Ima doista izvrsnih alata za ovladavanje ovim pristupom poglavito u tehnikama neurolingvistička programiranja.

No, da se mi vratimo razlozima o negativnoj percepciji učenja? Nabrojat ću neke:

Prvo, niste dovojno koncentrirani – čujete svaki puta vrata do se otvaraju/zatvarju, primjerice

Dugo, vaše misli rade 100% tj razmišljate dok, kao učite o svemu samo ne o materiji koju ”učite”

Treće, osjećate napetost i nervozu pa vas sve i svatko oko vas nervira pa odmah planete.

Četvrto, motaš stare filmove u glavi ”ma neću ja to sve stići. Možda bolje da ne izlazim na ispit ili ne dođem taj dan u školu?” Odmah se na to nadoveže strah od neuspjeha i kazne ‘‘što će reći roditelji”?

Poanta jeste da nas nitko nije učio kako da učimo, pa ne znamo ispravan način, jer očito – ako učite i rezultat nije ekvivalentan uloženom vremenu i trudu, onda nešto ne štima s vašom strategijom.

Pa dobro onda, kako učiti?

Organizacija : ispravna organizacija za učenje i pripreme za provjeru znanja, test ili ispit. Učinkovito učenje počinje prije svega s ispravnim stavom – pozitivnoj slici koju vidite ispred sebe i kažete si – ”vidim učenje kao priliku da napravim nešto u životu i radim ono što volim, a ne kao kaznu” . Ne postoji jedinstveni pristup kada je u pitanju učinkovito učenje. Razne metode koje vam se nude, a ima ih doista jako puno, su ok, ali trebaju biti prilagođene svakom učeniku/studentu ponaosob budući da svatko ima različite sposobnosti, pa je važno utvrditi što nekome odgovara ili ne odgovara.

Kada jednom pronađete za sebe metodu ili tehniku koja vam paše, ovladavanje učinkovitim navikama učenja ne samo da će ga olakšati nego i pomoći da steknete bolje rezultate: bolje ocjene, uspješan prolazak na ispitima….

Iz iskustva a i kroz učenje metoda i tehnika neurolingvistička programiranja, navest ću neke tehnike

1. Organizirajte se!

Uvijek nosite planer ili neki blokić u koji ćete upisivati radne zadatke, rokove za projekte, testove čim ih dobijete kao zadatak tako da se ne desi da nešto propustite od silnih obveza. i zadatke čim budu dodijeljeni pobrinut će se da ih se ne zaboravi.

2. Usredotočite se u razredu dok profesor govor

Slušajte i ne dajte da vas išta omete ili odvuče pažnju. Vježbajte aktivno slušanje tako što ćete se usredotočiti na ono što je rečeno i voditi bilješke vlastitim riječima bolje nego zapisivati od riječi do riječi što profesor diktira. . To će pomoći da budete sigurni da ćete čuti (i razumjeti) što se podučava u razredu.

3. Klonite se svega što vam odvlači pažnju za vrijeme sata

Smetnje su posvuda – od tehnika, gadgeta, pametnih telefona, igrica, do prijatelja. Budite svjesni onoga što vas ometa u razredu i držite se podalje od tih smetnji. Izbjegavajte sjediti pokraj prijatelja ako znate da će vas ometati. Isključite moblne telefone .

4. Budite sigurni da ste dobro i točno vodili/zapisali bilješke

Pisanje jasnih i potpunih bilješki dok profesor predaje pomoći će vam pri učenju nove materije. Ako niste sve pohvatali ili propustili sat, posudite od nekoga tj konzultirajte se s kolegom koji je zapisivao da provjerite točnost

5. Ne ustručavajte se pitati ako ne razumijete

Slobodno pitajte profesora ako nešto ne razumijete. Ako se ne osjećate ugodno pitati pred svima, napišite si podsjetnik da zamolite profesora nakon predavanja da vam pojasni, samo nemojte odustati tj. da ne pitate ništa i pravite se da ste razumjeli. .

6. Napravite plan učenja

Dok ga izrađujete razmislite o priortetima tj odakle početi i kojim pitanjima i gradivu trebam posvetiti više pažnje i vremena tako da se na njih fokusirate. Izradite specifične ciljeve za svaki predmet koji učite

Ovo su bile pred-priprema za učenje. Stoga, iskoristite sve sadržaje i alate koji su vam na raspolaganju (bilješke, savjeti, konzultacije)

Druga faza – Kada dođete doma pregledajte rokovnik, bilješke, plan

Pregledavajući tj ponovo čitajući bilješke pomoći će vam da premjestite odslušani sadržaj sa sata iz kratkoročna u dugoročno pamćenje, što će pomoći kad se budete pripremali za ”veliki” test/ispit.

1. Pronađite si svoje stalno mjesto za učenje u kući

Najbolje mjesto za učenje je prosto koji odiše mirom, dobim osvijetljnjem (dnevnim svijetlom) i po mogućnosti sa što manje buke

2. Učite s kratkim pauzama

Na svakih 45 ili 60 minuta učenja, slobodno napravite kratku pauzu od 10-15 minuta da se malo energizirate – protegnite se, izađite 10′ van ili gledajte kroz prozor. Sve samo ne palite mobitele i druge elektronske naprave da vam ne odvuče pažnju.

3. Pojednostavite tj prilagodite sebi bilješke koje ste vodili za vrijeme nastave

Podcrtajte ili istaknite ključne riječi. Stvorite vizualna pomagala poput grafikona, web-stranica s pričama, umnih mapa ili skica kako biste organizirali i pojednostavili informacije i pomogli da se bolje sjetite.

4. Razmislite o tome da učite s kolegom ili više njih

Takav način učenja ako ste svi koncentrirani i ozbiljni u namjeri da učite a ne da se zezate, daje vam priliku da testirate svoje znanje

Za kraj, učite pametno! Znati kako učinkovito učiti je vještina koja će vam koristiti za život. Razvijanje učinkovitih vještina učenja zahtijeva puno vremena i strpljenja. Probajte slijediti moje savjete makar jedan tjedan i otkrijte što vam najbolje paše tj funkcionira za vas – tako da se možete kvalitetno pripremiti prije svake provjere znanja. Ako pak tablete s početka priče ipak imaju neki placebo učinak na vas, najmanje štetan priozvod može biti najobičniji komplex vitamina B proizvođača ”P….” pa eto, ko voli, nek izvoli! Sretno!