Svaki dan slušam a vjerovatno i vi samo kako kroz vaš unutarnji dijalog tako djelite iskustva s drugima o ”vašim šefovima” na poslu. Već sama pomisao na riječ ‘šef’ nekako automatski okida neugodne osjećaje. U tim pričama o šefovima i pretpostavljenim na poslu uglavnom se radi o neugodnim pričama. Poanta ova posta jeste potaknuti sve one koji čitaju ovaj tekst – može i ne mora biti u kategoriji ”šefa” – jeste malo osvijestiti što to uopće znači tj. kako se ponaša i koje su to odlike koje krase kvalitetne, cijenjene, šefove ali isto tako i sve one druge – kolege, radnike, pa i sve one koji se konstantno vide i opisuju u ulozi žrtve. .

Ono što ti ”šefovi” ne kuže jeste da oni na svoje kolege, radnike, nadređene najviše utječu vlastitim primjerom bez obzira što rade. Poanta jeste dati uvijek ono najbolje od sebe. Razmislite odmah na početku vaša radna dana, bez obzira imate li ”redovan” posao, ili ste pak kućanica -jednako je bitno da u vaše radno okružje odmah na početku dana ne prosipate loše vibre, nego se potrudite maksimalno dati svoj doprinos jednoj ugodnoj klimi punoj pozitivna ozračja vašem radnom kolektivu bez obzira kako se drugi osjećali – jer vaša pozitivna energija može zračiti jače od tri negativne i to odmah na početku dana jer se pokazalo da smo baš ta prva dva sata na poslu nekako naj-energiziraniji. Stoga oprezno na što i koji način trošite te resurse koje nam život znače.

Živimo u vremenu dviju vrlo rekli bismo snažnih duhovnih valuta koje sve više dolaze do izražaja a to su vrijeme i pažnja pa bi dakle trebali dobro paziti tj. nastojati poboljšati kvalitetu naše pažnje na način da je hranimo kvalitetnim sadržajima i doživljajima jer će to utjecati i na sve druge budući da smo energetska bića koja konstantno vibriraju i zrače nekom energijom.

Taj napor u vezi kvalitete naše pažnje zapravo čini vrijednu investiciju naše druge valute tj. vremena .Prema tome, trebali bismo se zapitati NA ŠTO JA TO TROŠIM SVOJE VRIJEME ? Ili NA ŠTO JA TO OBRAĆAM POZORNOST I DAJEM SVOJU ENERGIJU jer energija ide tamo na čemu je naš fokus.

Na kraju, najvažnije pitanje koje biste si trebali postaviti jeste KAKVU KVALITETU ŽIVOTA DOBIVAM ZAUZVRAT ZA ONO U ŠTO INVESTIRAM U DVIJE NAJVAŽNIJE VALUTE – SVOJE VRIJEME I PAŽNJU?

Dakle, budite drugima inspiracija bez obzira jeste li u ulozi šefa smjene ili blagajnice u dućanu – bez obzira na koje kakve izgovore jer žrtve prave izgovore a lideri rezultate! Zato ako se i nađete u neugodnoj situaciji ili poziciji, budite inspiracija tim drugima. Možda nešto i nauče.

Sigurna sam i mogu posvjedočiti iz vlastita iskustva da razina vaše posvećenosti nečemu ili nekomu što volimo raditi ili nekoga koga volimo dugoročno donosi napredak. Promatrajte situaciju iz vlastite mape svijeta te svih mogućih uvjerenja koje ste kreirali iz te mape i zapamtite da mapa iz koje doživljavate vaš svijet ”nije teritorij”!

Izaberite želite li igrati ulogu žrtve i biti nesretni pri tom svjesno ili nesvjesno opterečujući i druge, a vrlo često nakon neka vremena nažalost i oboliti? Želite li s druge strane igrati ulogu lidera? Na vama je – nitko vas na ništa ne tjera! Nitko nije odgovoran zbog te neke situacije kroz koju prolazite (najčešće loše).

Vi kao vlastiti redatelj vaša filma i postavljate kriterije i birate standarde. Hoćete li zbog toga što ste loše tretirani i plaćeni ”potonuti” u anksiju ili depresiju tj. ništa ne poduzeti ili ćete ipak odlučiti možda neko vrijeme da se više potrudite pa procjenite kako ide i doneste neku odluku o akciji ili ćete tapkati na mjestu! Bitno je preuzeti odgovornost jer ste vi i nitko drugi i scenarist i redatelje vaša filma koji se zove ”život”!

Odlučite li pak ostati u ulozi žrtve te s gorčinom svaki dan odlaziti na posao, s takvim unutrašnjim govorom samim sa sobom, budite sigurni da nećete daleko dogurati i dobiti možda bolju priliku. Jedna zatvorena vrata mogu itekako biti prilika za vaš rast i napredak.

Poanta je u tome da trebate naći tu jedn stvar zbog koje tu i dalje sjedite da vas dovoljno motivira kako bi radili neki posao sa strašću a ne s gorčinom svaki dan samo dublje tonuli. Naravno, lakše je uvijek okriviti druge i biti žrtva nekog šefa ili kolege nego preuzeti odgovornost.

Emocionalno se povežite sa šefom, kolegom, pacjentom,učenikom,klijentom – tretirajte ih kao nekoga koga volite a ne mrzite! Prije ili kasnije vaša pozitivna vibra doći će i do njihova srca.

Ne bude li takva strategija dala plodove, ništa za to – osmislite neku drugu. Neki novi radni izazov Budite uporni – imajući u vidu uvijek onj 3C princip (clarity, consistency,creativity) – o kojem sam pisala u postu pod naslovom ”Kakve veze ima brending sa svrhom života”?

I ? Jeste li spremni preuzeti odgovornost te se oprostiti s vašom ulogom žrtve? Neuspjeh je posljedica svakodnevnog zapostavljanja redovnih obaveza koje se nagomilavaju. Mali koraci vremenom dovest će do velikih rezultata. Prvi je uvijek najteži, ali je poslije njega sve lakše.

Tako i vaš uspjeh bez obzira je li na osobnom ili poslovnom planu, ne ovisi ni od utjecaja koji imate ili nemate, titule u zvanju, porijekla, novca, nego od kreatvnosti i vaše konzistentnosti i odučnosti da to nešto i sprovedete u djelo.

Zapamtite ono najvažnije, a to je da SVI MI imamo snagu i resurse biti baš ta naša najbolja verzija sebe ! Koliko god ste to puta čuli ili niste za tu frazu, meni je uvijek lijepo kad me netko podsjeti!