Kakve sad to veze ima jedno s drugim? Na moje zaprepaštenje čujem komentare neznalica.Sentimentalne veze koje osjećam prema nekim ljudima i prijateljima u Australiji koji muku muče sa strahotama koje ne jenjavaju, ”okinuli” su ovaj post.

Pitam se uvijek i iznova kako je uopće moguće da najinteligentnije biće koje je ikada koračalo planetom Zemlja tako uništava svoj jedini dom?

Uzrok i posljedice

Tko je uzrok posljedica globalnog zatopljenja, zagađenja Zemlje i nažalost svih negativnih učinaka? Pa naravno – čovjek i njegova pohlepa. Manje više svi znaju odgovor na to pitanje ali ne znaju odgovor na pitanje tko može stati na kraj katastrofi koja nam svima prijeti. Nećete vjerovati ali odgovor je isti – isti taj čovjek.

Što se čeka? Ne znam. Vjerovatno još nešto gore od svega ovoga što se već dešava kako bi se se svi ”ujedinili” ovog puta ne protiv malih zelenih nego protiv ljudskih najnižih strasti i poriva koji guraju Zemlju u propast. Ali koga briga osim tamo neke ‘male Šveđanke’ kojom tamo neki moćnici manipuliraju? Mene je briga kao i još puno ljudi mlađe generacije koje Greta predstavlja -jer što briga tamo neke ”mlađe” i ”starije” starce koji će ionako krepati – samo nek je para za moga života.

Zbog teške ignorancije mnogi zaboravljaju kako je sistematskim zagađenjem i uništavanjem naša planeta dovedeno u pitaje i opstanak svih elementarnih čestica koje nam život znače – zemlja, voda, vatra i zrak.

Da, možda Gretom netko i upravlja. Međutim, nepobitna je činjenica da nastupa u ime mlađe populacije koja svjedoči posljedicama koje je uzorokovala ljudska pohlepa. Zato je meni Gretina pobuna itekako opravdana i hvale vrijedna vrsta aktivizma. Naravno da nas ni ona niti neki vanzemaljci neće spasiti spasiti od nas samih.

Kako onda stati na kraj katastrofi koja nam već šalje signale i postaje majka svih pitanja – pitanja o budućnosti Zemlje?

Alea iacta est!

Svijet više nije što je bio kao ni naš planet. Gušimo se u toksičnim plinovima i očito i dalje jako niskom razinom svijesti o tome kako naše potrošačka i indstrijska civilizacija sama sebi polako ali sigurno kopa jamu.

Treba nam novi model osviještenih, iskrenih, plemenitih i iskreno empatičnih lidera koji će biti predvodnici u potrebi razvoja kritčke svijesti o očito nekontroliranoj utrci za zaradom kako bi ujedinili političku volju svjetskih lidera u namjeri da okončaju opasne igre novca i politike. Ima li takvih?

Što vi kao roditelji možete napraviti za vašu djecu? Učiti ih pravim vrijednostima a očuvanje našeg jedinog doma koje imamo počinje baš od kuće jer nismo nasljedili planet Zemlja od naših predaka nego smo ga samo posudili od naše djece.