Prošle godine dobila sam na poklon malu lutkicu iz Južne Amerike u minijaturnoj dekorativnoj vrečici u kojoj su se nalazile upute za uporabu. Da, dobro ste pročitali. Upute. Dakle, naputak je glasio otprilike ovako ”prije spavanja ispričaj Mayi jednu svoju brigu. Napišite brigu na papirić, stavi je u mali smotuljak i pravac pod jastuk. Ujutro ćeš se probuditi samo pored Maye jer tvojih briga više neće biti”. Wow, oduševila sam se. Intuitvno sam znala da mora funkcionirati budući da sam prošla tečejeve hipnoze i znam koliko je moćna jednako kao što može biti i samohipnoza. Dosta je predrasuda i zabluda oko hipnoze jer je mnogi poistovječuju s nekm stanjem bezvoljnosti pa izaziva dosta nepovjerenja kod ljudi. No, upravo je suprotno jer je naš mozak upravo u stanju transa super aktivan i moćan.

Da se vratimo Mayi – radi se o tradicionalnom običaju iz Guatemale. Ništa novo. Mislim da se te lutkice mogu i naručiti putem e-baya, ali je bolje da ih sami napravite. Vjerodostojnije je a i unosite Vašu energiju.

Poanta ove priče s lutkicom Mayom jeste da možete naprosti izdavati naloge u snu Vašem nesvijesnom umu i to dok spavate zato što Vaš mozak ne voli nikako kad ga jako pritisnete i vršite pritisak na njega. Tada se jednostavno zablokira kad god želite iznuditi neki uspjeh pod svaku cijenu.

Još jedan način da podjelite brigu s Vašim nevidljivim savjetnikom je upravo Vaš unutrašnji savjetnik (podsvijest). Ta misaona taktika zapravo radi po istom principu kao i Maya kojoj povjeravmo brigu, samo se u ovom slučaju problem za koji tražimo riješenje predaje na ‘obradu’ nekoj osobi koju zamislite (Bog, vila, čarobnjak…Vama na volju). Moram naglasiti da je u ovom doživljaju jako bitna slika mjesta na kojem razgovarate s vašim savjetnikom – možda negdje na moru, obali rijeke, šumi,…gdje god. Bitno da se uživite. Ispričajte problem i zamolite da Vam pomogne da pronađete riješenje. Odmah se dogovorite s njim/njom koliko vremena bude bilo potrebno da dođete do riješenja. Rastanite se tj pozdravite, iziđite iz ‘transa’ i čekajte na rezultat. Čim Vam stigne riješenje u obliku ideje/a, iskreno se zahvalite Vašem savjetniku.

Razgovor s Vašim unutrašnjim savjetnikom možemo usporediti i sa sijanjem – znate onu izreku ‘kako siješ, tako ćeš i požnjeti’ – odnosno, rast ploda iz sjemena podliježe nekim svojim vlastitim zakonima. Jednako tako se ponaša i razvoj vaših ideja.

Koristite maksimalno i učinkovito Vaš mozak dok spavate – riješavajte probleme dok spavate

Sigurno se sjćate kad ste bili manji da su Vam govorili prije testa da stavite knjigu pod glavu. Vjerovali ili ne ima u tome nešto istinito, naime ukoliko čitamo ili učimo nešto prije spavanja, mozak će to dobro zapamtiti, samo uz uvjet da ga jadna ne preopteretite nego dajete ‘gradivo’ u manjim količinama.

Naime, neuroznanstvenici otkrili su da se neki podaci mogu čak i šest tjedana nakon opažanja kretati po našem mozgu prij nego što nađu svoje mjesto u živčanom sustavu. Drugim riječima, tjekom tih šest tjedana moždane stanice međusobno razmijenjuju informacije na način da se vrlo brzo širi. Tako je u našem živčanom sustavu zapravo slično kao na poslu – kad jedna stanica nešto zna, i sve druge to ubrzo doznaju u kratkom vremenu u ”susjedstvu”.

Samohipnoza i san vaši su saveznici ako ih znate koristiti i najbolje metode obrade znanja, stoga uživajte u izobilju neiskorištenih potencijala Vaše podsvijesti – izdavajte naloge mozgu, kreirajte i nećete nikad oskudjevati s idejama jer svi Vaši kreativni potencijali već se nalaze u Vama.