Prije par godina negdje sam pročitala da je čovjek dao oglas da ‘kupuje brigu za 100 eura’.  Da, netko će otkupiti vašu brigu a vi se samo opustite. Kako vam zvuči?

Pročitala sam neki dan intervju na jednom našem news portalu s kolumbijskim filozofom J.L.Bermudezom koji tvrdi da ća roboti moći producirati svijest. Uopće ne sumnjam. Prije ili kasnije to je realnost. Želim reći da bi bilo najlakše predati nekom našu brigu, ali i da je tako, ne bi bilo dobro zato što bi se i sami pretvorili u hladna bezosjećajna robota, zar ne? Ovako imamo puno izazova I briga koja nam daju priliku za naš osobno-duhovni rast.

Podjelit ću s vama neke metode i alate koje ja osobno koristim u prevladavnju brige/a koje su se pokazale uspješnim u otpuštanju tih emocionalnih reakcija kako bi racionalno mogla razmišljati o izazovu tj. staviti fokus na riješenje a ne na problem.

Pročitala sam da je francuski filozof Michel de Montaigne rekao da čovjeka ne povređuje toliko ono ŠTO mu se događa, koliko NJEGOVO MIŠLJENJE o onome što mu se događa! Dakle, čovjekovo razmišljanje kako gleda na neku stvar i kakvo mu značenje pridaje.

Predlažem (kao isprobani recept koji djeluje) ; napišite na komad papira ili bolje neki bilježnicu koja vam služi za vašu pozitivnu transformaciju, što te muči trenutno.Bolje je pisati nego razmišljati jer vizualno ima bolji učinak a i možete pratiti vaš razvoj. Nadalje, napišite, ‘što ja mogu učiniti povodom te brige’ (npr. Kćer ili sin zna kasniti vračajući se doma nakon večernjih izlazaka i to me baca u očaj od brige’, ili ‘iako se nastojim utišati da ne poludim na nekog od mojih uposlenika ne mogu kontrolirati svoje izljeve bijesa kada pogriješe ili kad mi jednostavno idu na živce’).

Ja si obično napišem 3-6 opcija max. po brizi što mogu učiniti da otpustim neku brigu. Zatim izaberem 1-2 opcije koje najbolje rezoniraju sa mnom i krećem u akciju primjeniti ih odmah.

U čitavom tom procesu najbitnije vam je otpustiti nešto (neku ‘negativnu emociju’) iz sebe tako što ćete napraviti nešto korisno ili za vas, obitelj ili prijatelje, umjesto da sjedite, kukate ili plačete.Na taj način možete otupstiti emociju tako da se fokusirate na izlaz, ne trenutnu brigu. Uvijek postoji opcija za za bolji osjećaj a situacija će se odvijati u onom smjeru kako misliš da se odvija, tj. ono na što ste fokusirani. Provjerite ovu metodu ‘piši-briši’ jer zbilja djeluje.