Budući da se u ovom postu neću baviti temom uvjerenja jer sam o istoj već iscrpno pisala u prethodnim postovima, u kontekstu neuro-logičkih razina tj. ”porijekla” naših uvjerenja, namjera mi je podijeliti s vama jedan koristan alat na temu promjene vaših uvjerenja koje vam ne služe!

Uvjerenja su nešto što vam je toliko puta ponovljeno ili ste pak sami sebi toliko puta ponovili da je ono postalo dio vas pa ste počeli vjerovati u to nešto, da je to postalo i vaša istina, npr. ‘neću nikad naučiti …. ili Ja to jednostavno ne mogu”!
S druge strane, uvjerenja su nam potrebna kako bi mogli donositi odluke o tome što (ne)ćemo učiniti, što ćemo reći, kako ćemo se ponašati u određenoj situaciji, itd. Ukoliko dakle želite da vaše akcije imaju uspješne ishode, trebate uvjerenja koja vam pomažu i osnažuju vas, inače biste mogli većinu života provesti tapkajući na jednom mjestu, nesretni i nezadovoljn životom.

Baš si glup!

Uvjerenja se formiraju temeljem nekih iskustava, nečega što ste proživjeli u životu ili nekih poruka iz okoline dok ste odrastali. Primjerice, netko (nažalost veoma često to dolazi i iz usta roditelja!) vam je govorio kako ste glupi, debeli, nesposobni, itd. Toliko ste puta čuli te izjave da ste ih naprosto prihvatili kao ”istine” o sebi i povjerovali da je to doista tako pa sukladno tome i dan danas živite prema tim uvjerenjima. To znači kako veoma često u životu ljudi uopće ne svjedoče rezultatima koje priželjkuju. Jednostavno je nemoguće jer dokle god se ne rješite tih ograničavajučih uvjerenja, bit ćete njihovi taoci i svjedočiti veoma ograničenom životu.

Zato je veoma važno da ih jako dobro preispitate. Znate zašto je važno? Zato što vas vaša uvjerenja motiviraju. Zato što utječu na vaše ponašanje a na koncu i kvalitetu vaša života, bez obzira radi li se o uvjerenjima vezanim uz vaše zdravlje, novac, roditeljstvo, školu, posao, duhovnosti, itd.

Također je bitno da razumijete kako ne postoje ”pogrešna” uvjerenja, nego samo ona koja vam služe ili ne služe – uvjerenja koje vas ili unapređuju da idete dalje naprijed prema nekom cilju i uspjehu ili ona koja vas totalno sputavaju i ograničavaju i vode prema uzastopnim padovima, razočaranjima, frustracijama, lošoj kvaliteti života. Kako za vas, tako i za sve ljude u vašem okružju, poglavito ako ste roditelj!

Ako bismo trebali definirati uvjerenja, ima na stotine definicija. Meni je dobro ”sjela” ona koja kaže da su uvjerenja naše unutarnje ”karte” ili ”mape” koje koristimo kako bi razumjeli svijet oko sebe!

Prije nego što krenete u akciju mijenjati ih, bitan je prvi korak, – detektirati ih ili ustanoviti koja su to vaša ograničavajuća uvjerenja u nekom aspektu života koja vas koče na putu dalje.

Oslušnite vaš samogovor i osvijestite da su to ništa drugo nego uvjerenja koja su vas držala taocima sve do sada tj dok niste odlučili uzeti stvari u ruke i nešto napraviti po tom pitanju.

Primjerice, dat ću primjer iz vlastita života i uvjerenja koje sam ja imala – ‘‘ovo što sad radiš ti je najbolji posao i nećeš naći bolje od toga!” Činjenica je bila slijedeća – de facto je to bila ”istinita” činjenica, ali je također postojala i druga činjnica, ona ”nevidljiva” koja je govorila da ja više nisam bila ispunjena tim poslom i da koliko god se zvana činilo sjajnim, to ipak nije bilo to!

Sličan primjer iznjeli su mi drugi klijenti, kada je u pitanju bila zarada, zdravlje, i sl. Tipa ”i da se ubijem, ne mogu zaraditi više od …, ”koliko god učio, neću nikada imati bolju ocjenu od trojke iz kemije”, ”koliko god se trudio, neću nikada biti omiljen u društvu!”.

Svi mi imamo toliko puno ”lažnih” uvjerenja, da je naprosto nevjerovatno kad ih osvjestite, kako ste uopće mogli živjeti u tolikom smeću i kaosu koji vas je polako ali sigurno gušio pa ste se vrtili ko’ u začaranom krugu a da vam uopće nam nije bilo jasno u čemu je riječ – pa ste optuživali sebe da niste dovoljno dobri, druge kako vam ”podmeću” ili vas ne vole, itd. itd. Strava!

Piši – Briši!

E sad da se vratimo na alate tj. što i kako možete učiniti da se riješite tih opasnih nametnika.
Prvi je korak kao što sam već naglasila da osvjestite to neko uvjernje. Idite jedan po jedan. Pozitivne afirmacije su početni alat na putu zamjene svih vaših ograničavajučih uvjerenja sa onim koji će vas ”dignuti”, ohrabriti, dati vam poticaj za dalje.
Što su afirmacije? Afirmacije su zapravo izjave o sebi i svijetu oko vas koje vam daju jedan pozitivan potcaj i koje utječu na promjenu negativnih obrazaca te jačaju vaše samopouzdanje i snagu volje koje su vam potrebne u radu na vama. Nemate pojma koliko snažna može biti afirmacija koju si ponavljate svaki dan ‘‘ja sam vrijedna”, ”ja sam dobra mama”, ”mogu naučiti govoriti njemački”, itd.

Probajte dva dana i usporedite sa starim afirmacijama ‘‘ništa ne vrijedim’, ”užasna sam majka”, ”neću nikad naučit taj prokelti njemački”, ”bolesna sam i znam da mi nema spasa’‘. Znači, ta sva uvjerenja o vama kako niste dovoljno dobri, sposobni, lijepi, mršavi, bogati,…određuju značenje koje dajete o sebi. Također i vašu sliku u komunikaciji s drugim ljudima.

Podijelit ću s vama jedan super koristan i učinkovitu tehniku iz alata neuro-lingvistička programiranja koji se zove ”otkrivanje laži” i koji baš služi za promjenu limitirajućih uvjerenja o sebi.

Za početak, trebat će vam par listova papira, ili najbolje jedna blježnica s crtama, u koju ćete zapisati i voditi evdienciju o vašim uvjerenjima.

Znači, pripremite si bilježnicu, običnu olovku i flomaster u nekoj boji,najbolje crvenoj.
Napišite sve misli tj uvjerenja tj. ”laži” kojih bi se željeli riješiti a koje vam padnu na pamet o sebi. Bitno: zapišite ih sve običnom olovkom ! To mogu biti uvjerenja vezana uz vaš izgled, zdravlje, sposobnosti, financijsko stanje, društveni ”ugled”, itd.

Između svak vaše izjave, ostavite tri reda prazno pa flomasterom ili pisalicom u crvenoj boji napišite ”istinu” vezanu uz svako uvjerenje.

Primjerice

Laž – ”neću nikad dobiti bolju ocjenu od trojke ili neću nikad naučiti govoriti njemački”
Istina – ”nema šanse da dobijem manju ocjenu od 4; ”bez problema govorim i služim se njemačkim jezikom”; ”zdrava sam”…

Provedite dva dana čitajući te ”laži” i ”istine”. Treći dan dobro izbrišite gumicom sve ograničavajuće laži koje ste si govorili kako bi na listu ostale zabilježene samo istine zapisane u crvenoj boji (ili nekoj drugoj, po vašem izboru)! Znate zašto? Zato što ljudski mozak tj. um, tj. naša podsvijest, ima mogućnost da vjeruje u samo jednu istinu, jer sve druge opcije osim jedne zbunjuju mozak.

Kada napišete istinu crvenom bojom, vi dajete vašem mozgu opciju u koju će on povjerovat jer vidi samo jednu ”istinu”. Ona je očita jer doista na papiru se vidi samo izjava zapisana crvenom bojom.

Dovoljno dugo čitajte i ponavljajte te istine dok ih ne naučite napamet. Polako ćete početi mijenjati obrasce vašh misli.

S riječi na djela!

Međutim, želim odmah naglasiti kako afirmacije bez poduzimanja neke konkretne akcije – bez obzira radi li se možda o ”pametnom” učenju ili nekoj terapiji, ako ste bolesni, tjelovježbi i promjeni prehrambenih navika ukoliko ste pretili, napuštanja partnera ukoliko ga ili ju više ne volite, provođenja više kvalitetna vremena s djecom ako mislite da niste dobra mama, usavršavanju neke vještine koju bste željeli savladati, a koja vam je možda potrebna za neki posao manje, – neće dati rezultate. Logično! Kako možete naučiti strani jezik ako ga ne učite i još si ponavljate kako je to nemoguće. Dakle, jedino kombinacijom pozitivnih afrmacija o sebi i nekom konkretnom akcijom, doći će i željeni učinak, tj. pomoći da se riješite ograničavajučih uvjerenja.

Na kraju – uvjerenja su stvar svačija izbora jer vi i samo vi birate što ćete vjerovati o sebi. Što ćete vjerovati o svijetu i vašem okružju te svim aspektima svog života. Svi imaju mogućnost da promjene svoja limitirajuća uvjerenja, svoje loše navike i fokus pozornosti. Prema tome, u akciju čim prije kako biste zamjenili sva ta ograničavajuća uvjerenja u ona koja vas osnažuju, jačaju i služe!