Pročitala sam nedavno knjigu ‘‘Brand Thinking and Other Noble Pursuits” by Debbie Millman. Temu i sam pojam brendiranja sam povezala sa smislom naša života i kreiranja. Kakve veze ima brend i smisao života? Itekakve. Povezala sam taj pojam s nama – ljudima i kako se brendirati – pronaći neki smisao života u kreiranju. Recept je prilično jednostavan ali s provedbom već malo teže, zar ne, međutim uvijek izvedivo ukoliko nešto jaaako želimo.

Što znači uspijeh brenda? Neko povezivanje s potrošačima i njihov način života koji je uvijek dio paketa. Što čini to nešto brandom? Vanjski utjecaji i osobne vrijednosti, geografija i kultura…sve to utječe na to što potrošač osjeća za proizvođača x brenda i njegove proizvode ili usluge. Drugim riječima, brand je ništa drugo nego skup percepcija u umu potrošača.

Uzmimo za primjer jedan Hrvatma omiljeni statusni simbol ručna sata. Koja je funkcije sata? pokazivati točno vrijeme. Običan sat možete kupiti i za 20 kn, zar ne ? Kako to da onda da jedan Pattek Phillipe doseže vrtoglavu cijenu i do 30.000 eura i više i da proizvođač nema nikakvih problema u prodaji, dapače, potražnja raste? Sigurno da je u pitanju kvaliteta ali ne samo to nego taj famozni brend tj. unaprijed osmišljena priča koja se krije iza proizvoda. Ista stvar i s modnim brendovima, Gucci, Versace, Chanell…parfemima, IT gadgetima, …

Bez obzira što vam se možda ne čini tako ali je i ljudska vrsta na neki način poseban brend budući da su što svjesno, što nesvjesno brendirali mnoge stvari ili nam pripisali a da uopće nismo toga ni svjesni. Što želim reći? To da je brend ono o čemu ljudi pričaju s vama ili slušaju od drugoga. Brend je zapravo ključna komponenta koja čini razliku između cijene i vrijednosti blo kojeg proizvoda, ili neke usluge na tržištu.

Vraćam se na početak priče i recept za Vas kao brend – tzv. Tri C:

1.Clarity

2.Creativity

3.Consistency.

Dakle, kristalna jasnoća oko toga što želite u životu ili ostvariti ili kakvi kao osoba želite biti. Kakav brend želite izgraditi? Što bi rekao Oscar Wilde ”budite svoji – svi ostali već su zauzeti”

Budite kreativni i on i offline – pa danas barem nikad lakše kreirati neki svoj brend. Sve je važno. Svaki detalj. Zapitajte se kakvu sliku o sebi želite poslati?

Treći ”C” onaj na kojemu mnogi padaju – konzistentnost ! Leonardo Da Vinci je rekao ”I have been impressed with urgency of doing. Knowledge is not enough. We must apply. Being willing is not enough; we must do”

Drugim riječima, znanje i vaša spremnost da nešto napravite nije dovoljno. Djela se računaju. Djela! Kamo sreće da se političari drže toga principa tj. da su glasači mudriji u procjeni.

Morate živjeti svoj brend sve mora odražavati ono što želite da budete. Smisao vaša života nije u pronalaženju nego kreiranja sebe dragi moji. Iskreirajte sami sebe. Crtajte, slikajte,modelirajte i živite Vaš osobni i autentični brend!

Nikad nije kasno za vaš novi početak.