Prođe li i jedan dan u životu bez problema? Živite li u kroničnoj simbiozi s vašim problemom?

Jeste li se ikada do sada zapitali da li vas možda definiraju vaši problemi ili ste toliko zaglavljeni da ih se ne uspjevati riješiti bez obzira na svu vašu količinu snage onda naprosto odustajete? Iako mnogi nevoljko priznaju, mnogima su najčešće podsvjesno problemi uzrokovali teško gubljenje samopouzdanja i povjerenja u sebe.

Stoga, razmislite o slijedećim koracima koji bi mogli postati vaš put ka konačnom oslobođenju, izlasku iz zatvora tj. putu putu prema slobodi:

Maknite se iz ratne zone ili vatrene linije, metaforički govoreći! To je prvo. To bi značilo da dokle god ostanete zaglavljeni u nekoj problematičnoj situaciji, i to u intenzitetu da vas iznutra sve boli, nećete se nigdje moći pomaknuti. Taj prvi korak iz izlaska uzroka vaše patnje je samo prvi korak, ali je kritičan: znači, da se morate totalno distancirati I disocirati od ‘zone opasnosti’ i svih destruktivnih sila koje lepršaju oko vas poput dementora . Znate kako se kaže, da rana može zacijeliti samo kad prestane krvariti. Tako i vi. Mičite se iz ratne zone.

Mogu vam reći da je ovaj korak možda i najteži od svih drugih jer nakon dugih godina preživljavanja, boli itd. osoba može postati rezignirana toliko da se saživi u potpunosti sa ”svojim križem” do te mjere da on postane dio vas i vašeg života pa postaje ponekad veoma teško prepoznati ili čak i priznati da postoji taj unutarnji ‘neprijatelj’ ”, ili čak priznaju da postoji“ neprijatelj ”. To se stanje u psihoterapiji zove poricanje.

Prestanite se psihički držati taocem problema – Kad se odlučiti maknuti iz ‘ratne zone’ tj neke destruktivne situacije, sada krećete u spašavanje sebe iz krize taoca samoga sebe. Ako ste se i distancirali od problema, vjerovatno ćete i dalje biti pod velikim psihičkim naponom tj osjećat ćete se opterećeni od svega što je normalno jer nakon toliko godina života koji ste provodili kao zatvorenik nije ni čudo. Usvojili ste specifičan obrazac razmišljanja, osjećanja, govora, mišljenja i djelovanja. Tako da u ovoj fazi prolazite kroz vaš mentalno-emocionalni proboj kako bi spriječili da se vratite na ‘stari život’ (stare navike,ponašanja,mišljenje,itd.).

Uspostavite si novu zonu udobnosti – Napokon ste izašli iz “zatvora”, ali problem ili neka situacija, što god, ne odustaje i dalje vreba. E sad, bitno je da si u ovoj fazi postavite granice koje će vas zaštititi od toga da i dalje budete na neki način uključeni u vaš problem. Jeste se zapitali zašto niste postavili te granice prije ili što ili tko vas je spriječavao u tome kako biste se zaštitili? Nema veze, ukoliko niste, krajnje je vrijeme da to učinite bez oklijevanja i predomišljanja.

Otkrijte tko ste i kako funkcionirate izvan vaših problema – Dok su se prve tri faze odnosile na distanciranje od vašeg problema, vi zapravo još uvijek niste slobodni sve do trenutka dok sami ne otkrijete tko ste vi uopće. Sloboda ne predstavlja I ne znači samo odsustvo ropstva tj. bježanje od prošlosti i izbjegavanje životnih izazova. Baš suprotno – istinska sloboda je stanje vlastitog postojanja tj. sposobnost da budete vjerni sami sebi, svom pravom sebstvu i živite u skladu s vašim unutarnjim pozivom i duhovnošču.

Nadam se da i vi iskreno želite nastaviti graditi svoj život na način da on znači nešto doista veliko (ali ne protiv nečega); život u kojemu više nikada nećete dopustiti da budete porobljeni, iskorištavani.