Ako mislite da je vrijeme novac, koristite li ga pametno?

Učili su nas pametnim raspolaganjem novca tj. da je jedan od ključnih principa osobnih financija – ”isplati prvo sebe”! Mnogima je ta fraza zbunjujuća poglavito ako nisu samozaposleni, jer vas netko drugi plaća. Radi se o analogiji koja se ne odnosi na način na koji zarađujete novac, nego baš suprotno – na to kako raspoređujete vaš novac i kako (ako?) ga štedite.

Zašto mnogi stručnjaci preporučuju vježbanje odmah ujutro? Sigurno ne iz nekih fizioloških potreba, nego zbog psihološka momenta. Mnogi kažu kako nemaju vremena za tjelovježbu. I doista, dok odemo na posao, vratimo se umorni,odradimo sve što treba doma, pa kad još i vježbati?

Analogija tjelovježbe vrijedi i kod principa ”isplati prvo sebe” jer dok platite sve troškove, režije, kredit, ništa od štednje. Zato krenite obrnutim redosljedom, prvo ”isplatite sebe” tj. stavite sa strane neki iznos novca za štednju, a zatim raspodijelite na sve ostalo.

Znam, mnogi će reći da je takav princip neprimjenjiv u stvarnom životu jer jedva spajaju kraj s krajem ili žive na granici siromaštva. Istina. Ali ovo vam dajem samo kao analogiju želeći naglasiti koliko je bitno raspodijeliti vrijeme za sve one bitne stvari u životu. Ne za danas, kratkoročno, nego za čitav život.

Analogija

Tako je i s vremenom. Ukoliko postoji nešto u vašem životu u čemu ste strastveni, uživate, naprosto nešto što vas veseli – pisanje, čitanje, igranje s djecom, provođenje vremena u prirodi, trčanje, itd., jedini način da to napravite jeste da to učinite bez odlaganja bez obzira koliko bili zauzeti. Ono najvažnije dolazi prvo i točka! Nema pregovaranja! Sve drugo može čekati. Jer ukoliko ne ”uštedite” malo vremena za sebe, sada, svaki dan i tjedan, nikad neće ni doći taj neki bolji dan ili dani koje čekate kad odete u mirovinu, na godišnji, itd. Život je nepredvidiv,zato ga ne stavljajte na ”stand-by” nego djelujte odlučno i odmah!

Osim toga, ne žurite pod svaku cijenu da bi bili uspješni. U u 24/h raspolažemo s 1.440 minute, a svi uspješni ljudi znaju vrlo dobro znaju da je njihovo vrijeme ujedno i najdragocijenije bogatstvo kojim raspolažu. Drugim riječima, koristeći mudro 1.440 minute ima dovoljno vremena za sve.

Razmislite o svim genijalcima i ljudima koji su ostavili neki trag iza sebe, bez obzira jesu li iz svijeta znanosti, politike, umjetnosti, sporta, da li su to radili ili rade zbog novca? Ne bi rekla. Ostavili su svoj doprinos čovječanstva jer su vjerovali u to što su radili, nešto posebno za njih što nadilazi i zamijenjuje novac.

Novac možemo izgubiti i zaraditi ponovo – vrijeme ne možemo vratiti ni kupiti

Vrijeme a ne novac vaša je najvrijednija valuta i vrijedi više od bilo kojeg iznosa novca koji se ikada može akumulirati. Zato budite otvoreni i uvijek prisutni. Možda jednog dana spoznate da ste kvalitetno koristili vrijeme kao vašu valutu.