Naslov teksta tj citat A.Einsteina sve govori. Da, samo kako to razmjeti tj.primjeniti formulu u životu? Ego je vječna tema i inspiracija mnogima za razno razne analize i dijagnoze kojima nažalost nema lijeka izvana.

Sjećate se kad ste bili mali i za vrijemeodrastanja, ‘patili’ smo od utjecaja roditeljskog ega na nas.Sada pak ne znam da li više svjesno (neki da) ili nesvjesno jedvačekaju provoditi razno razne eksperimente na svojim potomcima. Jer naravno, mamina i tatina ljubav je najveća na svijetu – pa im tako im puno toga dopuštamo, savjetujemo, predlažemo,naređujemo – drugim riječima maltretiramo. Discipliniramo ih,usmjeravamo i odgajamo, a sve s ciljem da im ‘damo najbolje’ i na taj način nadmašimo svoje roditelje. Tako smo ponosni na njih, ako imamo sreće i žalimo one roditelje koji imaju ‘problematičnu’ djecu.

Zvuči poznato? ”Pa da, ne kužim što sad to sve nabrajaš kad je to sve OK, kako bi drukčije moglo biti”

Ok, ovo je bilo samo zauvod da bi lakše skužili o čemu govorim jer tema nisu djeca tj. kako roditeljeli nesvjesno uništavaju potomke nego što Vi možete napraviti za vaš ego.

Sjetite se češće da vi niste ono što misliteda jeste, nego ono što mislite da jeste. Upravo u ovome leži objašnjenje čitave filozofije oko našega zato što mnogi misle zasebe da su ne znam ni ja što, bogom dani za ovo i ono, da suvrhunski ili najbolji u ovome i onome, dok je prava istina da onisamo misle da su to, a u stvarnom životu samo su još jedan u nizukoji traži svoje mjesto pod zvijezdama. Ono što mislite da drugimisle o vama, ta slika koju održavate, slika za koju biste dali sve,a mnogi bi za tu sliku dali i život, ta slika, ukratko, e to sve vamse ego.

Mogli bi ga definiratikao ”Ja, i meni moje” tj. sve u njegovom životu vrti se oko ja, ja i samo ja.

Danas postoji tona literature, duhovnih savjetnika, edukacija,i sl, koje nude sve i svašta u smislu duhovnosti. Vodite računa da je prvi temelj rasta da uviditevlastiti ego i da ga budete svjesni uvijek, tj. da ne budete vođeni njime.

Kako se ego manifestira?

Znate li priču o dva prijatelja koji su sjedili pored šume, i jedan kaže da će kupiti veliku livadu, ograditi je iuzgajati neki usjev, a drugi kaže da će on sebi kupiti kravu  i baviti se stočarstvom. Onda je prvi rekao da ne može jer će kravepojesti njegov usjev i da će ograditi livadu…i tu su se počeli prepirati oko zamišljene livade. Njihova prepirka je prerasla usvađu i zatim u fizički obračun, do te mjere da je policija morala intervenirati . Došli su do sada kad ih sudac upita što se točnodesilo i oko čega su se svađali; njih dvojica su se pogledali i tek onda shvatili.

Onog trenutka kad netko uputi neki komentar o vama a koji se ne slaže sa vašim viđenjemsebe, taj netko je upravo dirnuo vašu sliku o vama, pardon, “vašu savršenu sliku o vama” – vaš ego; i čim taj netko na bilo koji način, ugrozi vašu “savršenu pojavnost”, vi ćete automatski reagirat kako biste tu neku vašu sliku o sebi zaštitili. U skladu sa slikom sebe koju se trudite održati, ovisan je svaki vašosjećaj, svaka misao, riječ i djelo.

Čovjek koji nije svjestan svoga ega je u službisvoga ega, i zato se kaže da je um prekrasan sluga ali i užasangospodar, jer ego je tvorevina uma (ono što mi “mislimo i osjećamo” o sebi, i u sebi). Na osnovu svog mišljenja i osjećanjakreirali smo ono što zovemo, i tako čvrsto branimo – moju malenkost.

Ja, ja i opet ja ide tako daleko da On/ona mislida je najbolji, te da mu/njoj pripada sve, i pravo na sve, da je njegovo pravo na sve jer je On/Ona poseban i od boga odabran.

Ova bolest rekla bih ide tako daleko da postojecijele nacije, kulture ili religije koje su zahvaćene ovom pošasti.Svaki rat je vodio ego, jer je bio vođen idejom ”ja i ja” .

Cijele nacije su podložne ovoj bolesti pa neke od njih misle za sebe da su odabrane nacije, da su arijevska rasa, da su “uzvišeni”, “sveti”, a da su ostali tu samo njima da služe.

Sistem u kojem živimo sa svojim pomoćnim kotačima, najviše obrazovnim sistemom uči nas još dok smo mala djeca, u školi, da se utrkujemo natječemo za petice tj. za ocjene,da budemo bolji, brži, prikladniji od drugih, da budemo egoistični.

Cijeli sistem u kojem živimo, zapravo, njegujekult ličnosti, tj ego a sustav koji njeguje bolest je bolestansustav. Zamislite našu djecu – malo i bespomoćno dijete, nije odabralo ni vrijeme ni mjesto svog rođenja, a žrtva je vremenu,kulturi tog vremena, religiji tog vremena, političkoj opciji togvremena, korijenima svog rođenja i još mnogo čemu. Ima li vama to smisla? Ne baš.

Predlažem da razmislite o sebi i svom egu tjraskinite sve veze kojih ste svjesna žrtva, drugim riječima, sveono što kao odrasla osoba niste voljno odabrali te što vam je naneki način nametnuti voljom drugih, jer to nije ništa nego kolektivni ego jedne grupe ljudi koja se zove ovom i onom …Shvatite to kako želite . Poanta je da počnete razmišljati sami za sebe, toisto podučite vašu djecu budete uvijek svjesni svojih misli. Da preuzmete odgovornost!