Koristite vašu inteligenciju
Kako da se izvučete iz problema kada više ne vidite izlaz? Van sebe ste. Ne vidite više izlaz. Sve ste probali. Dođe vam da samo nestanete – da zaspete i više se ne probudite jer ne znate kako da se izvučete iz bunara u koji ste upali. Želim s vama podijeliti moju tehniku za rješavanje izazova. Ako ovo shvatite nećete vjerovati koliko vam se život može poboljšati.

Ako mislite da trenutno prolazite kroz neki veliki izazov za koji naprosto ne vidite rješenje, to znači da se nalazite u situaciji koja zahtjeva od vas da izaberete način na koji ćete odreagirati. Hoće li to biti proaktivna ili reaktivna reakcija. Tko donosi odluku o tome? Vi naravno. Uvijek Vi birate način na koji ćete se postaviti u nekoj situaciji. Hoćete li odreagirati reaktivno, izderati se na nekoga, okriviti ovog ili onog, ili ćete se umiriti i razmisliti što dalje.

Kad skužite ovaj u biti princip prirodnog zakona i naučite ga primijeniti, onda ono iz temelja mijenja vaš pogled na život i vašu sliku stvarnosti. Nije lako. Ništa nije lako u životu osim sjesti i kukati tj okrivljavati druge za našu nesreću. To može svatko. Ja Vam kažem da treba raditi na sebi. Čak i mi koji radimo na sebi godinama dolaze u napasti, međutim znaju kako dalje. Znaju se postaviti tako da ne štete ni sebi glupim reakcijama niti ishitrenim proreaktivnim reakcijama prema drugima. Koliko ste puta odreagirali reaktivno, izrekli puno loših riječi pa vam je poslije bilo žao?

Najlakše je odreagirati. To svi znamo, samo što time ništa ne rješavamo na bolje nego samo stagniramo a vrlo često ljudi odu toliko daleko da mentalno obole. Reaktivne osobe donose odlike i reagiraju na temelju impulsa, poput životinje. Ako nam je Bog podario mozak kao najsavršeniji alat kojeg nikada neće moći zamijeniti niti jedna mašina, zašto se njime ne koristimo kao čovjek nego reagiramo poput životinja?

Nasuprot tim osobama proaktivne osobe koje kreiraju i preuzimaju odgovornost, donose svoje odluke na temelju vrijednosti tj. prije nego što djeluju razmišljaju. Uviđaju da ne mogu imati nadzor nad svim izazovima, međutim mogu kontrolirati način na koji reagiraju tj što u vezi s tim čine.

Teslin princip
Da se vratimo na početak priče – kako izaći na kraj s izazovom? Ponavljam, umjesto reakcije, ono kad bi najradije sve poslali u onu stvar i polupali sve oko sebe, ”prošećite” se s tim problemom negdje vani. Izdignte se, ili se na neko vrijeme malo povucite u samoći u kojoj ćete se suočiti s tim izazovom tj. priznati da on postoji. Ja se uvijek sjetim genijalnog Tesle. Reagiraj kao Tesla.

Prebacite vaš fokus s problema na rješenje koristeći svoj um tj svoju inteligenciju kako bi prikupili neke ideje za rješenje problema. Uvijek postoji rješenje za sve u životu. Bitno je da se ne opirete nego da priznate to nešto i vidite kako dalje – da se pokrenete umjesto da sjedite ucviljeni I ožalošćeni doma očajavajući i okrivljujući čitav svemir koji se urotio protiv vas. To je naprosto ne-inteligentno. Taj vaš pokret odnosno akcija da kreirate nešto iz ničega kreira i otklanja emocionalno smeće pa ostaje samo čista logika i inteligencija koja vas dovodi do rješenja.

Druge ljude baš briga za vaše problem
Ako ste već donijeli odluku da ne reagirajte reaktivno, već ste pola posla obavili jer će se naći izlaz iz problema, samo se naravno morate pokrenuti jer neće nitko umjesto vas riješiti vaš problem. Iskreno, ljude baš briga za vaše probleme. Mogu oni vas slušati i suosjećati, itd. međutim, to vam je ono – na jedno uho ušlo, na drugo izašlo. Vi ste ti koji morate pronaći rješenje.

Zato se vratite sebi dok se još imate kome vratiti jer nitko vam ne dolazi u akciju spašavanja. Budite sami sebi najbolji prijatelj i podrška, a ne neprijatelj i nešto sasvim suprotno što radi protiv vas.

I ono najvažnije – upamtite da se ratovi dobivaju samo svojim sopstvenim konstantnim i konzistentnim radom iznutra. Radom sa svojim mislima, emocijama, i vašim umom. Kreiraj umjesto da reagiraš.