Učenje Geštalta psihoterapije otvorilo mi je jako puno pitanja o samoj sebi i zapravo o tome kako nam svijest o onome što smo sami od sebe skrili može stvoriti pravu alkemiju i promijeniti nam živote – nabolje a može na gore. Prava je istina ono što je osnivač geštalta Fritz Perls rekao – da se moramo okrenuti osjetilima jer njima doživljavamo svijet. Drugim riječima, da se ne trebamo oslanjati samo na intelektualne sposobnosti, što poglavito obrazovni sustav promovira, nego i na emocije te osjete u tijelu. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost naših emocija i u tom kontekstu emocionalne inteligencije (EQ).

To me sve skupa potaklo da opet podjelim s vama par ”recepata” o nama i kako se mi zapravo vidimo tj. koliko je to važno na našem putu pozitivne transformacije – ili promjene na bolje kako biste bili ne samo uspješniji što god vam pojam uspjeha nači u životu, nego i sretniji, ispunjeniji, itd.

Zato je ključno da u tom procesu pozitivne promjene sebe preispitate način na koji definirate sebe tj tko ste vi u svom doživljaju sebe. Jako je puno načina na koji opisujemo sebe tko smo mi zapravo. Tako primjerice opisujemo sebe putem svojih emocija pa možemo reći ‘‘ja sam tužna ili sretna ili ja sam zabrinuta ili opuštena”, itd. Možemo se opisati i putem zanimanja (ja kao liječnica ili odvjetnica), ili na temelju titule (”šef”, ”direktor), imovinska stanja… Također se možemo opisati I na temelju svojig feed-back informacija o tome što vjerujemo o sebi tj. govorimo li si jesmo li ili nismo važni/nevažni, hoćemo/nećemo uspjeti, vrijedni/bezvrijedni, pametni/glupi, dobri/loši. važni/nevažni? Također se možemo procjenjivati temeljem svojega izgleda lijepa/ružna, debela/vitka, niska/visoka, itd. Razmislite na trenutak, je li vaš samogovor u pozitivnom ili negativnom kontekstu?

Dakle, vidite da je doista jako puno načina na koji opisujemo sebe, međutim, ono što je najvažnije u čitavoj priči doživljaja sebe jeste da shvatite da svi djelujemo sukladno onome što mi to vjerujemo o sebi. To je od iznimne važnosti želite li doista uspjeh u bilo kojem segmentu vaša života – budući da vaša promjena u definiciji sebe može dovesti do promjene u načinu u kojem doživljavate svoje vještine, talente, jer svako od nas ima neki dar za nešto.

Tako da kada promjenite definicuju sebe (”ja sam nesposobna” – u ”ako može ona, mogu i ja”) u definiciju koja vas osnažuje tj. čini jačom, sposobnijom, produktivnijom, boljom, to će se itekako odraziti na vaš cjelokupan život tj. na sve njegove aspekte.

Sve vam to naglašavam jer jednom kada se počnete ozbiljno baviti vama samima (a ne drugima jer njih sigurno nećete promjeniti) kako biste svjedočili promjenama u životu, te promjene moraju doći iznutra – uvijek, nikada izvana, a kada se to desi onda će i vaša žetva biti bogata pa ćete pobrati plodove od svih promjena koje ste sami napravili. To znači da ste u tom procesu naprosto riješili svih onih uvjerenja, vrijednosti i programa (tj. volim reći loš/pokvaren operativni sustav) koji su vas samo sputavali na vašem vlastitom putu uspjeha i ”pojačali” ili ako treba reinstalirali sve one vrijednosti i uvjerenja koji vam itekako služe da budete osoba o kakvoj ste oduvijek sanjali ili postigli sve što ste oduvijek željeli.

Dakle pristupite samo-analizi sebe i ako treba posavjetujte se s nekim. Možete involvirati osobe do čija mišljenja vam je stalo – pitajte ih što oni misle u čemu ste dobri, najbolji, kojim vještinama se najbolje služim ili što je to što ta osoba smatra na čemu trebate poraditi.Svaki uvid sa strane može vam također biti od pomoći da bolje upoznate sebe tj. pomognu vam da otkrijete kako sebe definirate jer vaše vrijednosti dolaze iz srca jer je to ono što vam je važno i upravo vam vrijednosti određuju što vjerujete da je dobro ili nije za vas. S druge strane, uvjerenja su na neki način vaša mapa svijeta jer ona određuju ono o tome što mislite da možete ili ne možete učiniti, za što ste sposobni ili niste.

Zaključno, poigrajte se i dobro proanalizirajte kako se doživljavate, što vrednujete u životu i na koji način tj. kako opisujete vaš samogovor. Sve su to neophodni sastojci u receptu za ukusan i lijep kolač, tj. uspješan i smislen život ispunjen optimizmom, entuzijazmom i srećom.