Bliže se mature, ispitni rokovi…kako učiti pametno i da vam ostane nešto u glavi – i za poslije.

Polako sat otkucava pred maturu, pred ISGSCE, ispite na faxu, testove,…Da, opet ja o tome ”dosadnom učenju” tj. kako ga učiniti uanimljivijim. Vidim i čujem kako od djece tako i roditelja kako i koliko se djeca i studenti muče i naprosto suosjećam sa svima njima i želim dati neki svoj mali doprinos ako mogu i pomoći korisnim i isprobano učinkovitim savjetima.

Želim s vama podjeliti par savjeta tj. mojih principa iz osobnog iskustva koji su dali rezultate i meni a i ljudima iz mojega okružja.

Istina živa da provedemo na tisuće sati u životu učeći razne stvari. Mnoga djeca i ljudi se muče i spotiču misleći čim nešto krene loše (neka loša ocjena, nespremnost na ispitu i sl. ) ”ma nije to za mene. Ostavi se knjige” . Upravo nam zato učenje posjate dosadno i teško. Doduše i koliko znam u Hrvatskoj nisam još čula od nikoga da su učili djecu KAKO SE UČI!

Pa evo – molim vas da uzmete neki papir i olovku i zapišete jer kako se ono kaže ‘‘i najgora kemijska bolja je od najgora pamćenja”!

Princip Prvi

Ne znam kako vama ali meni su govorili”zagrij stolicu i uči čitav dan ako treba dok ne naučiš pa će doći i rezultati”! E pa, imam novost za vas – NIJE TOČNO! Sva su istraživanja pokazala a znam i iz osobna iskustva i iskustva u mojem okružju, da ljudska pažnja traje max. 40 minuta. Svaki dalji nastavak i inzistiranje ”moram još, moram još malo” – ne donosi rezultate. Dakle, pravite češće i kraće pauze (recimo 20-30′) kako biste očuvali svježinu mozga tj. da biste pamtili bolje. Misli o nečem drugome, izađi na tersau ili se prošećite do dućana,

Princip Drugi

Učite aktivno i probudite svoju radoznalost. Znate ili ste čuli kako mala djeca lako uče pa upravo zato jer pristupaju svemu novome otvorena uma i jer su radoznala .

E zato vam kažem da i vi probudite tu dječju radoznalost aktivnim učenjem i kombinirate s inteligencijom. Što to znači ? To znači da nije produktivno kada samo sjedimo i učimo i tu onda dolazi ta pametna kombinacija naših umnih sposobnosti i vještina koje moramo probuditi . Dakle, pročitajte nešto, zapišite, ponovite i izrecite naglas. U ovoj formuli sadržane su naše tri iteligencije :

Prva – pišeš, dakle motorička sposobnost

Druga – Slušaš, ponoviš, kažeš na glas to što si naučio – auditivna

Treća – Čitaš, dakle vizualna vještina pamćenja kroz slike

Sve što ste naučili, dobro je da podjelite s nekim, u obitelji ako vas netko želi slušati (roditelji!), na faksu budite aktivni, pitajte profesora sve što nije jasno – ukljućite se u proces učenja za vrijeme predavanja!

Zapitajte se ”što je to što učim – jesu li to samo dosadne činjenice ili koncepti”? Razlika je velika – ako učimo činjenice, one znaju biti dosadnije, detaljnije i teže ”probavljive”. Ako se pak radi o konceptima – oni su ipak širi pojmovi. Kod mene vrijedi pravilo da kada se uči, onda se prvo pročita sve štivo jer tek kad imam neki okvir da znam o čemu se radi (dakle, kada imam koncept), onda se za njega lako prilijepe činjenice.

Prncip Treći

Nagradite se ! Smislite neke opipljive i atrakativne nagrade u kojima uživate pa se na kraju svaka dana ili naporna učenja se nagradite! Može to biti prema izboru – izlazak, kupnja, pojesti nešto što volite,odlazak na društve mreže, što god… Ta će nagrada pojačati vašu ustrajnost onda kada vam je dosta i posustanete i jednostavno želite odustati. Znate ono ”ne mogu više”! Nagrada pomaže ojačati našu naviku učenja. Molim vas da ovo pocrtate i dobro zapamtite jer UČENJE (ili neučenje) SU NAVIKE!

Princip četvrti

Olakšajte si učenje tako da si stvorite pozitivnu klimu i okružje u kojem učite. To je od iznimna značenja. Kada kažem okružje, ne mislim samo na prostoriju (to je tkdj. bitno – što je više svijetla i mira, tim bolje), nego mislim prije svega na to da dok učite NEMA HI-TECH uređaja u vašoj blizini – dakle, SVE GASITE ! Internet, mreže, telefon, SVE! Htjeli ne htjeli, opet iz vlastita iskustva upadamo u zamke, zato je bolje osigurati se i sve izgasiti! Dakle, kad se uči, nema ništa drugo – izolirajte se i neka vas ta prostorija podsjeća samo na učenje. To vam je kao kad je netko na dijeti – pa naravno da će maknuti u svom okružju slatkiše, grickalice, i sl. Tak je i s učenjem, dragi moji.

Savršeno okružje + poztivna klima (vaš um/pozitivo razmišljanje) = Rezultati

Princip Peti

San – od velika značaja za vaše zdrave kognitivne sposobnosti, kao uostalom i hrana (to su teme za sebe. Za mene san još biniji. Jednostavno naš se mozak regenerira dok spavamo i odmaramo se. Mi i pamtimo dok spavamo. Zato je bitno da svaki dan idete spavati u ujutro se buditi u isto vrijeme . To je isto stvar rutine. Možda prvi tjedan malo teže, poslije vam uopće ne treba sat. Trenirajte svoj mozak.

Jako je bitno da tjekom čitava dana hidratizirate vaš hardware – mozak i pijete dosta tekućine, najbolje izvorske vode. Svako zna za sebe koliko – idealno svaki sat vremena ili dva po čašu vode.

Tjelesne aktivnosti – o tome ne trebam gubiti vrijeme jer već znate koliko i zašto su bitne tj koliko pojačavaju naše kognitivne sposobnosti u kombinaciji s dotokom kisika u mozak kad se krećemo poglavito ako smo u prirodi onda je to dobitna kombinacija. Što ste u boljoj tjelesnoj formi, imate više kondicije, tj. izdržljiviji ste!

Jesam sve napisala? Nisam! E da, ono najvažnije, ona moja ”tri C” (Clarity/JASNOĆA-Consistency/KONZISTENTNOST-Creativity/KREATIVNOST)

Ta tri principa, a poglavito KONZISTENTNOST je važnija od intenziteta, jer je bolje da učite 7 dana po sat/pol vremena, nego jedan dan po 10 sati ! !

Zato mnogi prave greške – jer su nas jednostavno tako naučili – ”zagrij stolicu”. Drugo, možda i budemo motivirani u početku i onda čitamo,učimo,satima, ne izlazimo, zaboravo jesti, piti…sve dok ne ”pregorimo”. Taj princip je bez veze i na duge staze neprodukutivan ne samo u smislu pamćenja nego vas može dovesti do anksioznih stanja, i ne daj Bože do bolesti.

Et toliko. Nadam se da će vam biti od koristi i učiniti vaše učenje zanimljivijem i produktivnijim