Covid-19 digitalna potvrda – kako ćemo putovati?


Ubuduće na putovanje po EU sa digitalnom potvrdom

Jučer je Europski parlament donio svoje pregovaračko stajalište o prijedlogu za tzv Covid19 potvrdu koja bi trebala olakšati putovanje svim europskim građanima na području EU. Budući da ova vijest nije bila dovoljno ”jaka” vijest da informiraju opću i širu javnost, evo par osnovnih podataka o čemu se radi.  Možda su im zasmetale promjena nekih stavki iz originalnog prijedloga Europske komisije pa su odlučili prešutjeti važnu vijest.

Nema diskriminacije između cijepljenih i necijepljenih

Covid-19 digitalna potvrda a ne putovnica za koju su mnogi lobirali i zalagali, trebala bi potvrditi pravo na slobodno kretanjea tj putovanja na području čitave EU tijekom trajanja pandemije i to bez diskriminacije u odnosu na sve koji se nisu ili se ne žele cijepiti.  

Europski parlament je u svom prijedlogu maknuo prefix ”green certificate” (zelena potvrda), kako je predložilo predlagatelje, Europska komisija. To znači da dokument ostaje samo pod imenom digitalna Covid 19 POTVRDA a ne zelena putovnica kako se najavljivalo. Rok trajanje te potvrde bio bi max 12 mjeseci, i ne dulje od toga. Otprilike kako najavljuju da će pandemija potrajati do 2022.g.

Bez dodatnih ograničenja

Tim bi se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba cijepljena, a ako nije, da je dobila negativni rezultat na testiranju ili pak da je preboljela Covid-19 infekciju.
Također, svaki nositelji potvrde ne bi trebao podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje. Iz ekonomskih razloga, Europski parlament se zalaže da  bi države članice EU-a trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i BESPLATNO TESTIRANJE”. Znamo da je testiranje itekako skupo u Hrvatskoj. Za jedno putovanje primjerice u Belgiju, treba izdvojiti 900,00 kn.
Također, države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za osobe koje su dobile cjepivo odobreno u Europskoj agenciji za lijekove, a to su AZ, Janssen, Moderna i Pfizer.  EU države odlučit će hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama .

Digitalna potvrda u opticaju prije početka turističke sezone?

Sve u svemu, i nije tako loše ako će nas poštedjeti dodatnog stresa i troškova, jer:
  • Države članice moraju koordinirati svoj odgovor na siguran način i osigurati slobodno kretanje građana unutar EU-a.
  • Cjepiva i testovi moraju biti dostupni i besplatni za sve građane.
  • Države članice ne bi trebale uvoditi daljnja ograničenja nakon što potvrda stupi na snagu tijekom 06/2021.

Nadajmo se da se život polako vraća u neko normalnije u odnosu kako je bilo do sada i da će se ljudi početi buditi i preuzimati odgovornost za svoje živote donoseći pametne odluke. Odluke koje će se pozitivno odraziti na njihov zdravlje i život općenito. Sretno.

DOM & OBITELJOstaloZDRAVLJE & LIFESTYLE

error: Content is protected !!