Kako moderna tehnologija zaglupljuje djecu? Naravno i odrasle!

Dok se u Hrvatskoj i dalje blebeće o nužnosti uvođenja tableta u škole, u nekim se zapadnim zemljama kao npr. Francuskoj izbacila upotreba istih u školama zbog alarmantnih rezultata!

Posljednji izveštaji World Cancer Research Fund https://www.wcrf.org meni je signal na uzbunu što nažalost nije slučaj i kod većine roditelja kojima idem na živce s ovom temom i koji se toliko trude kupiti svojoj djeci najnovije i najskuplje modele pametnih telefona kako bi bili u trendu – ne znajući ili ne razmišljajući kako baš ti ”pametni”uređaji zapravo oduzimaju pamet njihovoj djeci. Zato i jesu pametni, zar ne?

I sama znanstvena zajednica sve češće govore o štetnim posljedicama na mozak koje se manifestiraju kao ozbiljno smanjenje kognitivnih sposobnosti, smanjenje koncentracije, što u konačnici može otklizati sve do tzv digitalne demencije!

Simptomi ovakve vrste demencije mogu biti: teškoće u pamćenju, posebno nedavnih događaja; osoba ima teškoća u razumijevanju osobnih situacija, planiranju ili odlučivanju; osobe gube vlastite standarde i kontrolu nad porivima; slabi sposobnost apstraktnog mišljenja; da ne govorim o raznim emocionalnim smetnjama koje uključuju manjak empatije i povremene a ponekad i česte emocionalne ispade.

Na svu našu žalost, velike većina roditelja koje ”nema vremena” kvalitetno se baviti svojom djecom zaokupljena su gle čuda , baš kao i njihova djeca istim razlogom za brigu – digitalnom tehnologijom.

Da, tehnologija čini čuda. Čini nas sposobnijima i moćnijim, međutim to je nažalost jedna velika iluzija jer dok ona napreduje, ljudski mozak nazaduje ili jednostavno rečeno – čini ljude glupljim. To ne tvrdim ja nego potvrđuju brojna istraživanja.

Živimo u Google tražilici realnosti koja je postala kako su neki stručnjaci rekli ‘vanjski tvrdi disk mozga’ . Na njemu su pohranjene sve informacije koje nam trebaju s obzirom da su nam sve informacije koje su nam potrebne dostupne s nekoliko dodira prstom po ekranu ljudi se uopće više ne trude zapamtiti neke stvari koje bi, da nije Googlea i drugih tražilica, sigurno željeli zapamtiti.

Simptomi poremećaja koji mogu odvesti u bolest i ….
Nabrojat ću neke od načina na koji nas tehnologija ‘zaglupljuje’ a svjedočim tome vrlo često u radu s klijentima:

Po mojem mišljenju neprijatelj broj jedan je – Loša koncentracija, gubitak pažnje i loše pamćenje što je postala prava pošast među mlađom generacijom (da ne kažem djecom) koja jako kratko mogu zadržati pažnju na stvarima koje rade.
Broj dva je poremećaj spavanja – plavkasta svjetlost koju emitiraju pametn uređaji loše utječe na lučenje hormona spavanja koji regulira ‘unutarnji sat’ a poremećaj loše djeluje na san i kvalitetu spavanja. Posljedice mogu biti smanjena koncentracija, problemi s pamćenjem loše raspoloženje….što u konačnici može dovesti i do depresivnih stanja.
Kad je u pitanju škola, spomenula bih negativan utjecaj modernh tehnologija i na pravopis što mi užasno smeta. Djeca riječi zamjenjuju emotikonima i skraćenicama, zbog čega se rapidno smanjuje vokabular tj. fond riječi i veoma siromašnog izražavanja, što pak sužava sposobnost razmišljanja tako da djeca i mladi često uopće ne znaju verbalizirati neku svoju misao.
I ono najvažnije, prekomjerno korištenje modernih tehnologija može izazvati promjene u mozgu koje su slične onima koje izazivaju ovisnost o alkoholu ili opasnim kemijskim supstancama. Iako većina roditelja to ne zna, ovom kategorijom obuhvaćeni su tzv. „gejmeri“ koji po cijele dane igraju video igre, malo ili uopće ne spavajau i jedu s nogu – najčešće gazirana enrgetska pića koja ih čine još budnijim uz neki chips ili pizzu! Znanost je pokazala da je kod ove ”ugrožene vrste” zabilježen poremećaj u dijelovima limbičkog mozga koji je povezan s emocijama, donošenjem odluka, pažnjom. Svi tse ti simptomi manifestiraju i kod teških ovisnika o alkoholu i opasnim kemijskim supstancama pa vi sada sami procijenite je li vaše dijete ugroženo!

Dragi roditelji, možda je došlo vrijeme da malo razmislite što možete učiniti za vaše dijete dok ne bude prekasno. Nije li jedan 13-i dječak iz Zagreba počinio suicid jer ga je igrica odvela u smrt? Nažalost jeste.
Molim vas da se probudite i reagirate a vi mladi ako čitate ovaj tekst ne morate mi uopće vjerovati. Ipak, zapitajte se kako se osjećate? Imate li neke od simptoma koje sam nabrojala? Ako imate, svakako porazgovarajte s vašim roditeljima ili nastavnicima-pedagozima u vašoj školi.