Za većinu ljudi život je kao ružno vrijeme: stanu i čekaju da prođe.

Na rubu ste živaca i dosta vam je svega
Bliži se kraj još jedne godine. U strci ste da napravite što više toga i potpuno preplavljeni osjećajima raznih dužnosti, obveza, itd. U biti ste naprosto preopterećeni i emocionalno iscrpljeni a da možda uopće i niste ni svjesni jer eto, sve to što se treba odraditi se – podrazumjeva. Je li to baš tako? Simptomi koji se manifestiraju kao rezultat vaše preopterećenost poslovima i obvezama mogu biti osjećaj kroničnog umora, razdražljivost, nesanoca, itd. Sve vam je poznato. Zapamtite da je emocija uvijek prva manifestacija vaša psihofizička stanja a vaše tijelo ono koje vam šalje signale kada nešto nije u redu i zapravo vas moli da nešto poduzmete dok baš totalno ne sagorite.

Vaša preopterećenost vam se polako uvuče u život te vas potiho ubija i naravno utječe na vaše cjelokupno psihofizičko zdravlje, na odnose s ljudima, poglavito vašom obitelji, prijateljima, kolegama na poslu itd. Nitko ne voli nervozne, živčane,razdražljive ili agresivne osobe oko sebe. Ja uvijek govorim klijentima kako je dobra mama, supruga, prijateljica, kćerka, samo ona koja je iznutra sretna i zdrava….. mama, supruga….!

Prihvatite činjenično stanje
Što mi sad možemo napraviti kad se nađemo u takvoj situaciji da ne znamo više što i kako dalje – ono, pun nam je kufer svega. Ne možem dalje.

Kao prvo, jako je bitno da osvijestite tj prihvatite to vaše stanje da nešto ne štima tj da ste preopterećeni i da prekinete taj začaran krug – ”Sad je dosta!” Što mi je za činiti?” Zapitajte se također ”kako ja to razgovarama sam sa sobom jer ako u sebi samo kukam i žalim se sama sebi kako ”ne stignem ovo, ne stignem ono” zastanite i recite si ”Sve OK. Tko kaže da ja to sve moram napraviti? Gdje to piše? Što je najgore što mi se može dogoditi ako to ne napravim”? Naravno kad malo poragovarate sami sa sobom, uvidjet ćete kako je to sve plod vašeg uma – ili mašine za proizvodnju misli i vaša ega koji vas stalno tjera na još, još, i nikad kraja. Ako vi ne stanete tome na kraj, pa tko će ? Vjerujte, neće ni vaš muž, ni dijete, ni šef, a ni prijateljica. To samo vi možete.

Što vas umara?
To je druga faza kada trebate razmisliti dobto – što je to što me jako opterećuje i umara? Možda u vašoj podsvijesti i nema toga previše nego se iza krije samo vaš strah – da vam nešto ne promakne, ili da nećete uspjeti sve zadržati pod kontrolom, ili kako ili kada ćete nešto odraditi, itd. To je nešto što samo vi znate i zato se potrebno malo pozabaviti time na način da si lijepo sve zapišete. Što je to što me jako umara ili opterećuje a nema potrebe da bude tako – je li to pisanje zadaće sa djecom (nažalost!), izvođenje psa u šetnju, kuhanje, peglanje, vježbanje, spremanje kuće, razne obveze na poslu koje baš vi i nitko drugi ne može napraviti (?), itd.

E sada kada ste sve lijep zapisali što vas opterećuje, sigurno osjećate makar manje olakšanje jer ste si barem osvijestiti koliko ste si toga nepotrebno natovarili na vrat a mogli ste jednostavno i bez toga tj, mogli ste to nekome delegirati ili jednostavno odgoditi jer ne mora baš sve biti za jučer!

Delegirajte obveze
Sada si posložite prioritete kako na dnevnoj tako i tjednoj bazi – na način da izaberete samo ono što vam je jako, jako važno jer će se odraziti i na vaš život dugoročno. Sve ono što možete delegirati i prepustiti drugima da odrade, pa napravite to. Prepustite i delegirajte, jer ništa se neće desiti ni vama ni vašoj karijeri.

Rasčistite buku u glavi! Uzmite predah. Nagradite se. Odmorite. Naprosto stanite! Je li to neka masaža, vikend odmor, obična šetnja ili druženje s prirodom i dragim ljudima. Svejedno. Prekinite začarani krug. Napunite baterije kad se isprazne dok nije kasno jer vjerujete svi smo mi potrošna roba s rokom trajanja i nećete vjerovati – lako zamijenjivi. Zato se isplati raditi na sebi i prevenirati ovakve situacije u kojima se svi mi prije ili kasnije nađemo što je OK. Nije OK ako kronično živimo u stanju stresa i preopterećenosti a odgovor će vam stići prije ili kasnije u formi vaše dijagnoze psiho-fizička stanja.

Ne stavljajte život na stand-by za neka bolja vremena
Zato dragi moji, ne čekajte, ne stavljajte svoj život na stand-by ni zbog posla, ni zbog ničega. Ne dopustite da vam prođe još jedna godina dragocjena života tj. da odlažete sreću koju zaslužujete baš sada i baš ovdje a ne za sutra koje možda nikada neće doći.

Nažalost, znam mnoge ljude koji vječno nešto i nekoga čekaju, ili da dođu neki ”bolji dani”, umjesto da sami preuzmu odgovornost i režiraju svoj život onako kako oni to žele i kako njima paše. Tako im prođe čitav život čekajući da završe ovo i ono, da dođe neki bolji trenutak i dani, prilike, i slično i tako im prođe čitav život u iščekivanju Godota, koji nikad ne dođe ! Zato, ne dopustite da izgubite još jednu godinu svog dragocjenog života i da odlažete svoju sreću za sutra koje nikada neće doći.

Ja sam jedna od onih koji zagovara i vjeruju da se svaki, ali baš svaki i svačiji život da dovesti u red i dignuti ga na puno veći nivo kvalitete življenja jer svatko od nas to zaslužuje! Dovoljno je da i vi to uistinu želite tj. da ste spremni na promjene!
Jeste li?

Jednog dana probudit ćeš se i više neće biti vremena da učiniš stvari koje si oduvijek želio učiniti. Napravi to sad! – Paulo Coelho