…ustanovio je jedan od osnivača neurolingvistička programiranja, Richard Bandler. ‘‘Značenje vaše komunikacije je odgovor koji dobijete” jedna je od pretpostavki NLP koja vas ako razumijete na neki način čini odgovornim komunikatorom tj. tjera vas da prihvatite punu odgovornost za povratne informacije tj. rezultate koje dobivate u vašoj komunikaciji. To znači, ako dobijete odgovor koji niste očekivali (bez obzira pozitivan ili negativan) onda ne očekujte promjenu s i od druge strane jer samo vi možete promijeniti osnovu svoje komunikacije.

Svaka neuspješna komunikacija zapravo je odraz manjka vaše fleksibilnosti a svjesnom upotrebom tehnika koje nudi NLP može se postići kvalitetna komunikacija tj. ishod koji želite bez obzira na neke početne nekompaktibilnosti između vas i vašega sgovornika.

Jako je bitno shvatiti koncept da svatko doživljava život kroz svoj model svijeta, kroz svoje mentalne filtere. Dobro je ako preuzmete princip da za uspješnu komunikaciju i rezultate naprosto odete u mentalnu mapu ili unutarnji svijet druge osobe jer ako ste samo i isključivo u vašoj mentalnoj mapi, neprilagodljivi i kruti (”tako je kako ja kažem i uopće me ne zanima njegovo mišljenje”), nećete daleko dogurati tj. vaši odgovori možda neće biti ono što očekujete jer u životu je zapravo sve u nekim rezultatima koje ostvarujemo ili ne. Ako ne ostvarujete željene rezultate, pa promjenite vaše strategije koje vam očito ne služe. Komunikacija podrazumijeva traženje odgovora od druge osobe, stoga promijenite način vaša komuniciranja sve dok ne dobijete željeni odgovor ili rezultat. To je temelj svih odnosa, pregovora, prodaje i naravno sukoba.

Da malo pojasnim, sjećate se kada ste se posljednji put uvjerili da ste bili potpuno jasni u onome što ste izrekli na sastanku, međutim vaš je kolega čuo nešto sasvim drugo? A najgore što možete napraviti s vaše strane je optužiti tu osobu da je glupa jer vas nije razumjela – međutim, ostaje činjenica da pokušaj vaše komunikacije nije uspio iz neka razloga.

Možda je jedan od učinkovitih načina za pristup nesporazumima priznati potrebu za pojašnjenjima tj posložiti stvari na način da svakome bude sve jasno tj da je primio poruku koju ste namjeravali odaslati bez nesporazuma.

Kada shvatite da je smisao vaše komunikacije odgovor koji dobijete (zadovoljavajući ili nezadovoljavajući),onda samo vašom fleksibilnošću možete izabrati da postanete utjecajniji na način da reagirate na povratne informacije tj. budete dovoljno fleksibilni da se prilagodite eventualnim promjenama. Također, možete zaboraviti mit da je kvalitetna komunikacija vođena činjenicama, logikom, ispravnošću ili čak gramatičkom rigidnošću i savršenstvom. Nije!

OK, i sad se pitate kako to primjeniti u svakodnevnoj komunikaciji?

Primjerice, razgovarate s vašim partnerom o dizanju kredita za kupnju stana a njemu se baš sad ne da to slušati pa umire od dosade ili vas uopće ne sluša, pa kad ga pitate što misli, on odgovora ”oprosti, što si rekla?” Dakle, niste doprili do njegove mape. Nemojte odmah početi s okrivljivanjem jer vas nisu shvatili jer vam to ionako neće promijeniti vaš prvotni ishod – (da, možda ćete možda postići svoj tzv. sekundarni cilj tako što ćete ga natjerat da se osjeća glupo i krivim), ali šta imate od toga? Povucite se, naučiti nešto iz povratnih informacija (da moža baš nije vrijeme da razgovaramo o toj ili nekoj temi za koju Vi mislite da bi je trebalo otvoriti) i pokušajte s nečim drugim oraspoložiti vaša interlokutora.

Komunikacija može biti dvosmjerni diskurs, s tim da je svaka strana (a ne ona suprotna) sto posto odgovorna za odgovor koji dobiju.

U nerazumijevanju komunikacije i nekih principa koja vrijede, ljudi u nedostatku razumijevanja počnu sasvim krivo počnu govoriti glasnije, izobliče ton glasa, ljute se, etiketiraju svoje sugovornike kao nedorasle, nezrele, glupe, itd. i pitaju se zašto stvari ne idu onako kako su mislili da budu. Poanta je da zapravo u tim i takvim okolnostima stvari idu svojim putem – samo što ti drugi nikada ne uspiju otkriti što je to.

Prava vještina leži u mogućnosti komuniciranja na dva načina: vašega i vašeg sugovornika istovremeno. Odbacivanje prosudbi s vaše strane i opažanje odgovora koji dobivate dok komunicirate i prilagođavate fleksibilan pristup je ono što čini kvalitetne komunikatore i govornike tj. razlikuje ih od ostalih neuspješnih (i zbog toga podsvijesno često frustriranim).

Na kraju zapamtite da je najbitnije da skužite i imate na umu princip da je u komunikaciji najbitnije čuti ono što nije rečeno, mislim na neverbalnu komunikaciju i naravno biti dovoljno fleksibilan, ali to je opet druga tema za neki novi post.