Kako Vi možete pomoći svijetu?
Da bismo stvarno pomogli svijetu, ulaganje u nešto materijalno sasvim je beskorisno, jednako kao i kritika. Srž je u razumjevanju povezanosti uzroka i posljedice. Najbitnije je da shvatite odakle što dolazi. Koliko dugo se čovječanstvo bori s materijalnim strukturama? Nisu li pokušali mijenjati političke sustave od socijalizma na kapitalizam – kakve su posljedice? Strašni problemi i izazovi s kojima se suočava čitav svijet. Raspad sustava, nemorala više nego ikada, ubojstva, i sl. strahote. Stoga je nužno razumjeti da uzrok nije u postojećem sistemu nužno. Uzrok je u tome što pokušavamo umjetno stvoriti neko sretno društvo – ne sretno društvo utemeljeno na vjeri, moralu, ljubavi, i razvoju duše, nego i dalje udarajući glavom o zid i radeći uporno isključivo na razvoju putem materijalnog. Vanjskog sjaja.

Pitanje: da li mislite da možemo nekog čovjeka učiniti boljom osobom ako ga obučemo od glave do pete u Gucci ili mu poklonimo Ferrari? Ne bih rekla. Doduše, on izvana sjaji i da, materijalno utječe na čovjeka dok iznutra ostaju krhotine i prljavština koja se ne može namirisati ni najskupljim parfemom.

Da bi čovjek živio u skladu i harmoniji, prije svega je neophodno pobrinuti se o njegovoj duši a tek onda o materijalnim komponentama i zakonima koji treba da podrže njegovu dušu. Materijalističko -konzumeristički stil života treba staviti sa strane i orjentirati se na dušu a ne isključivo na potrebe tijela.
Kada shvatite na kojim je principima ustrojen svijet, zašto umiremo i ponovo se rađamo, tada imamo šansu ”napredovati”. U principu, sve počinje od duše. Stara umire jer se istrošila a pojavljuje se ona nova duša s kojom dobijamo i novu energiju, novu informaciju iz koje se otkriva novo viđenje svijeta. Znači ako želimo pomoći svijetu, treba početi od sebe i pomoći prvo sebi, i svojoj duši.

Više je načina da se podignete na višu razinu svijesti tj. pomognete vašoj duši. Svi su jednako bitni i idu u ”paketu.”Prije svega za taj je proces potrebno jako puno enerrgije. Potrebna je promjena. Kako možemo dobiti tu energiju? Od kuda? Prije svega potrebom za ljubavlju kao i molitvom ali ne da molimo Boga za neko ostvarenje našega cilja nego prije svega u želju da se sjedinimo s Bogom.

Drugo, to je moguće suzdržavanjem. To možemo činiti periodično ili kad osjetimo da to smeta našem moralu i ljubavi pa se svojevoljno odričemo novca, profita, hrane, poroka i sl. Svjesnim odricanjem da bi osjetili ljubav započinje proces.

Nadalje, sve naše funkcije također troše jako puno energije. Energiju trošimo na tri razine:

1. Na fizičkoj – to je hrana , fizički napori, naš stil života- ovakav ili onakav. Uredan ili neuredan.
2. Na duhovnoj koji uključuje posao, obrazovanje kao i naš stil života.
3. Na duševnoj koja se odnosi na komunikaciju sa samim sobom, s voljenim, a našim višim osjećanjima i sl.

Ukoliko neumjereno živimo ispunjvajući sebi razna zadovoljstva tj. bez povremenog suzdržavanja u njima, ono također u nekoj mjeri može naštetiti djelovima duše. Njihovim povremenim i periodičnim suzdržavanjima, raste i naša energija.

Možda se pitate kako da znam i procjenim kada se treba suzdržavati i od čega? Signali stižu također na nekoliko razina:
Na tjelesnoj: Negdje vas nešto boli, negdje jedno, negdje drugo…
Na duhovnoj : Sve kreće kako ne treba. Javljaju se nevolje sudbne.
Na duševnoj: rani te bliska osoba. Povrijedi ti dušu. Izranjava te.

Tu dolazimo do oprosta kao jedinog lijeka za oporavak duše, kao i dobrovoljnog prihvaćanja situacije. Tako nam raste razina dobre energije.

Što sam željela naglasiti jeste to da treba naučiti biti i živjeti sa zahvalnošću za sve što se dešava.Što god da vam se desi ili vas zatekne, treba se zahvaliti. Da, i pandemiji virusa kojeg ste možda uhvatili ili netko od vaših voljenih, jer je tu sa svrhom i da nas poduči nečemu. Ako uzrok povreda i bolesti ne vidite u sebi ili drugom čovjeku, nego to tumačite kao Božju volju, sačuvate ljubav i budete zahvalni – ne mislim doslovce zahvalni čovjeku koji vas je isprebijao jer bi to bio mazohizam, nego se zahvalite Bogu zato što vam pomaže da preko prinudne žrtve sačuvate ljubav, i zavirite u vašu dušu, -tada raste energija a proces transformacije prilagođava se novim uvjetima. Budućnost već jeste. Već postoji. Ona jednostavno zamjenjuje sadašnjost. Da bi joj se prilagodili, opet vam treba energije. Iskustva su pokazala da ta energija postoji kod vjernika. Sjetite se samo periodično-cikličkih kataklizmi koje su pogađale Zemlju. Vjernici bi preživljavali a ostali su otišli na drugi svijet. To je stoga jer vjernik ima energiju i puno se lakše može odhrvati stresnim situacijama jer shvaća da postoji Božja volja. Zašto bi se brinuo, mrzio i sl.? Nema potrebe jer sve dođe na svoje.

Bolest kao čišćenje vaše duše
U procesu transformacije javlja se jedan drugi bitan aspekt a to je čišćenje naše duše koje zna biti toliko bolno da čovjek jednostavno nema snage boriti se. Ne može izdržati. Što treba učiniti? Odlučnost. Post. Odbacivanje sveg onoga na što gubite ili bacate energiju. Stavite na stand-by jedno vrijeme sve vaše planove, projekte. Ne mislite ni o čemu. Jer ako nemate energije nećete proći čišćenje (bolest).

Što je bolest? To je čišćenje duše. Zašto za vrijeme bolesti čovjeku nije do ni do čega i ne može da uživa više u ”ovozemaljskim stvarima” kao dok je bio zdrav? Nema teka. Ne želi da priča. Zato što mu sve to oduzima silnu energiju pa ako počnete raditi na ljubavi i energiji lakše ćete proći kroz čišćenje.

Neću dalje. Malo razmislite kakve vam poruke šalje vaše tijelo? U kakvom je stanju vaša duša? Misao je razgovor vaše duše s vama. Kakav razgovor takva i duša.

Bog te vodi s jednog osjećaja na drugi i uči te preko suprotnosti tako da imaš dva krila za letenje umjesto jednog – Rumi