Danas je petak. Za mnoge zadnji radni dan u tjednu. Napravite trenutak u sve općoj životnoj strci i hektičnom životu i posvetite samo jedan dan u tjednu nečemu višem od toga ‘”što sve moram napraviti, dovršiti, bezglava trčanja za nekim ciljem, itd. ” Za što?
Većina misli da sreću u njihovim životima donosi baš neki trenutak koji toliko željno iščekuju pa stavljaju svoj život na ‘stand-by’ dok, npr. ne završe srednju školu, fakultet, ne dobiju posao, nađu partnera i zasnuju obitelj, ne napreduju, ne obogate se, kupe auto i stan, ne započnu neki projekt, itd. i tako unedogled. Nema kraja jer čim ostvare jedan cilj koji se podrazumjeva, već se trči dalje bez da se zastalo na trenutak, uživalo u ostvarenju toga cilju sa zahvalnošču. ”Ne, nemam vremena.Moram dalje”.
Doduše, tako su nas učili. OK, good luck, samo vas takva životna filozofija i modus operandi neće daleko odvesti. Malo razmislite koliko vas drži taj trenutak ushićenosti nakon ostvarena cilja? Jako kratko, zar ne, jer već trčite dalje i dalje, i tako unedogled.

To i jeste jedan od razloga zašto je većina ljudi zapravo nesretna, neispunjena, nezadovolja, jer ne znaju uživati u trenutku postignuća neka cilja i nemaju ni malo zahvalnosti.

Poanta jeste da dokle ne promijenite takav način razmišljanja prema vašem poimanju sreći koja se za vas manifestira uglavnom vanjštinom tj onime što ste sve postigli i stalno trčite po još toga, tj. modus vivendi ne otvorite dobro sva vaša osjetila jer preko njih doživljavamo našu realnost, i ne počnete cijeniti sve ono što već imate u žvotu (a ”ne vidite”), ništa od sreće!

Drugim riječima, budite umjereno ambiciozni, znajte što želite postići, dok s druge strane počnete cijeniti sve ono što već imate, a sigurno imate i više od toga nego što mislite da imate samo ‘‘to se ne broji”.
Ne broji se to što ste zdravi, možete hodati, što vidite, što su vam djeca zdrava, što imate gdje živjeti bez obzira u kakvom prostoru,…? Dobro razmislite jer već danas možete ostat nez nečeg od toga. Ne uzimajte sve što imate zdravo za gotovo, jer ukoliko ne znate biti sretni zbog onoga što već imate, sve drugo vam je besmisleno tj osjećaj euforije će brzo ishlapiti nakon svaka vaša postignuća, svake kupljene ‘krpice’, izlaska s nekim, projektom,…Ne dopustite da ostanete zaglavljeni u tom čarobnom krugu. Postoji izlaz.

Što možete napraviti? Za početak, odvojiti jedan dan u tjednu kada ćete se isključiti iz vanjska okružja, isključiti sve mobilne aparate, računala, sve što ima doticaja s vanjskom realnošću i posvetit se sebi, drugima, obitelji i biti zahvalni.

Mnogi mi kažu kako možeš živjeti subotom 24h bez telefona, mreža,šopinga, itd.? Ako mogu ja, možete i vi. Sve je stvar navike. Ako smo naučili takvo ponašanje, možemo ga i odučiti, zar ne? Probajte, ništa ne košta i ništa se nikome neće desiti ako se ne javljate telefonom, text porukom, e-poštom. Utišajte um i budite zahvalni na svim blagoslovima koje imate a imate ih definitivno jer nikad nije ništa tako crno kako vam se čini. Promijenite perspektivu i unesite više optimistična pogleda na svijet jer nije uopće sve tako crno kako vam se čini!Sretno!