Epidemija ljudske bjesnoće


Koliko ste često bjesni?

U zadnje vrijeme imam dosta prilično bjesnih klijenata. S nekima se susrećem u svakodnevnim situacijama – vani, u dućanu, u prometu, itd. Dok svatko ima neki ”svoj” razlog tj koriste neki od zaštitnih mehanizama koji nam stoje na raspolaganju da bi mogli koliko toliko normalno funkcionirati, većina uglavnom krive ovu situaciju i okolnosti u kojima su se našli. Mogu razumjeti. Nikome nije lako ali znajte da bijes i ljutnja – otvorena ili potisnuta, sigurno neće riješiti ni jedan vaš problem. Drugim riječima, ako se dugo zadržava, siguran je put prema razvoju neke bolesti ili psihičke smetnje. Pripazite koliko dugo držite u sebi taj bijes ili prikrivenu ljutnju – koju ili manifestirate vašim ponašanjem ili je duboko potiskujete.

Želim s vama podijeliti nekoliko savjeta iz moga životnog iskustva, radne prakse, jako puno pročitanih knjiga, edukacija, itd. Možda se pitate – ”kakve veze imaju s emocijama ljutnje i bijesa”? Imaju, jer se često ako ne i svakodnevno podmuklo uvlače u naš život.

1. Kao prvo, utuvite su u glavu da ne možete kontrolirati sve što se dešava oko vas. Ali – možemo itekako izabrati kako ćemo odgovoriti na neku situaciju. Ne mučite se i ne razbijajte glavu mislima ”što sam mogao učiniti a nisam”. Ništa od toga jer prošlost ne možete vratiti ali možete upravljati današnjim danom. Dakle, budite uvijek ovdje i sada.

2. Birajte riječi koje koristite u svakodnevnom životu i izbjegavajte meta narative tj generaliziranje. Izbacite is svog rječnika riječi koje vas ograničavaju kao što su ”nikada” i ”uvijek” To su apsolutističke riječi koje vas ograničavaju tj sužuju vašu svijest .
Obitelji tj odnosi i komunikacija unutar nje postaju bolesne ako postoje neke tajne koje držite za sebe. Znate kako se kaže – prije ili kasnije one dođu na vidjelo.

3. Drage mame, za vas imam nekoliko savjeta:
Prvi – zapamtite da vi niste samo majka, jer majčinstvo je samo jedna od uloga koje igramo. Mi smo prije svega osoba sa svim emocijama i potrebama. Da me ne razumijete krivo – majčinstvo je super, ali nemojte ograničiti svoj život samo na majku, suprugu ili kći. Bit ćete u dubini duše jako nesretni. Vi ste puno više.
Drugi – ne brinite toliko za svoju djecu. Znam iz iskustva moje mame koja je većinom zabrinuta zbog nečega što bi se moglo dogoditi meni ili bratu. Na kraju se pokaže da je i više od 85 posto brige samo mentalna projekcija. U svakom slučaju oprez s mislima jer se one znaju i ostvariti.

Treći – Djeca neće napraviti ono što vi tražite od njih. Djeca će napraviti ono što vide od vas u vašem ponašanju jer nas djeca modeliraju. To je na podsvjesnom nivou. Tako da ne možete glumiti ni raspoloženje niti se poigravati djecom tipa – pa ne znam, ti odluči u koju češ školu ili fakultet, ali….neverbalna komunikacija i neuronsko zrcaljenje otkrivaju vas što doista mislite a što djeca mogu pročitati.

4. Obratite pozornost na komunikaciju s vašim mužom ili partnerom. Ja inače ne volim pitanje – ”Kako si”? Pogotovo ako pitate vašeg supružnika ili partnera ”hey, kako si”, jer uglavnom slijedi automatski odgovor ”ma ok sam ili dobro sam” – iako nisu dobro. Možda da probate reći ”tako mi je drago što te vidim” ili ”nedostajao si mi’ itd…
Također, kada nekome poželite dobar dan – ono ”želim ti dobar dan” – nije li ljepše reći ali da je iskreno i iz srca – ”želim ti radostan i sretan dan”. Puno bolje zvuči i moćnije, zar ne?

5. Kad vas netko napusti i umre, proslavite svaki lijep i radostan trenutak koji ste proveli s tom osobom radije nego da vrtite film u glavi ”što ću ja sada jadna bez njega ili nje”?. Znate da se osoba neće vratiti i da ćete si samo naštetiti takvim toksičnim mislima. Ne, to nije sebično razmišljanje. O je odgovorno razmišljanje i ponašanje prema sebi i prema drugima koje će vas još više osvijestiti da cijenite sve što imate u životu. i one najmanje sitnice. Tako i ta osoba s kojom ste proveli nekoliko godina (5-10-20>) bila je dar u vašem životu.

6. Kada ste s nekom osobom koja se žali npr oko zdravlja, naučite ih slušati i popratite osjećaje te osobe empatijom. Npr ako se osoba žali na nek zdravstvenu tegobu – sjetite se čega se možete sjetiti za usporedbu nekog puno goreg zdravstvenog stanja neke druge osobe koje može biti puno gore od osobe koja se žali a svejedno je živa i naučila je živjeti s tom bolešću ili invaliditetom.

7. Nikad ne idite spavati ako ste ljuti na nekoga ili na nešto. Također nikada ne potiskujte vaše osjećaje pogotovo ljutnju jer ne samo što vam neće dati da zaspete i lijepo spavate nego je velika vjerojatnost da se pojave neke gastro intestinalne tegobe i glavobolja.

NE MOŽETE kontrolirati sve oko vas! Shvatite to i osvještavajte emociju bjesa kako se ne bi akumiliralo previše bjesa u vašoj jetri i narušilo vaše zdravlje.

DOM & OBITELJEQ

error: Content is protected !!