Simptomatsko liječenje

Nastavno na jučerašnji post i prevencije, liječenja i cjepiva, koliko znamo, liječenje bolesti majmunskih boginja uglavnom se fokusira na olakšavanje simptoma. Što se cjepiva tiče,  obzirom na to da virus majmunskih boginja spada u rod Orthopoxvirus te obitelj Poxviridae, u istu skupinu spada i virus imunizacije koji se koristio u svrhu cijepljenja protiv velikih boginja. SZO kaže  kako cjepivo protiv velikih boginja može pružiti zaštitu od zaraze majmunskim boginjama s oko 85% učinkovitosti. Problem je što se cjepivo prestalo primjenjivati nakon što su velike boginje iskorijenjene. Cjepivo se još uvijek može dati zaraženoj osobi – unutar četiri dana od izlaganja bolesti kako bi se zaustavio razvoj simptoma, a ako se s cjepivom čeka 4-14 dana nakon izlaganja, opterećenje simptomima će biti manje, ali se u tom slučaju razbolijevanje neće moći spriječiti u potpunosti.

Dostupna cjepiva u EU i SAD

Inače na području EU, dostupno je jedno cjepivo za ovu bolest pod nazivom IMVAMUNE/IMVANEX ili Jynneos. Proizvođač je danski Bavarian Nordic koji za cjepivo koristi živi virus velikih boginja koji se ne može replicirati u tijelu ili izazvati infekciju, ali svejedno može aktivirati imunosni sustav da se obrani od velikih boginja i majmunskih boginja. Europska zdravstvena agencija za lijekove EMA ističe da je cjepivo odobreno pod “iznimnim okolnostima”, budući da se radi o cjepivu za rijetku bolest i stoga nije bilo moguće dobiti potpune informacije. Inače, Jynneos bocka daje su u 2 doze s vremenskim razmakom od 4tj. a primjenjuje se samo kod odraslih osoba. Američki FDA tkdj je dao zeleno svijetlo za ovu bocku pazite ovo još 2019.! iako kod njih tehnički postoji još jedna bocka pod nazivom ACAM2000 tkdj odobrenom 2019.g.!

Kažu stručnjaci da je ona prva bocka koju je odobrila EMA povezana s manjim brojem nuspojava nego ACAM2000 te se smatra sigurnim za imunokompromitirane osobe i ne prenosi virus jednom kad ste cijepljeni što nije slučaj s ovim drugim cjepivom koje se koristi u SAD. Također sam pročitala da CDC navodi još jednu bocku koju proizvodi Aventis Pasteur, iako je ono je još u fazi kliničkih ispitivanja i evaluacije te nije licencirano za primjenu u općoj populaciji

Učinak i nuspojave cjepiva

Međutim, ispitivanja su pokazala da pacijenti HIV+ koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju Jynneos bocke zabilježili porast HIV virusa. Budući da su primatelji te bocke 99 posto iz muške homo/bisex populacije, onda je ovaj podatak o porastu HIVa na ovim pacijentima zabrinjavajuć. Znači cijepit će se, izbjeći majmunske boginje i moguće postati HIV+.

Zanimljivo je da SZO do dan danas nije izdao nikakve preporuke o masovnoj imunizaciji nego stalno ističu dobru higijenu i siguran sex, što god im to značilo. Očito da se čeka da se na tržište pusti Modernina mRNA bocku – pretklinička ispitivanja u tijeku. Ipak su se njihove vaccine pokazale ‘’sigurnim’’ i ‘’učinkovitim’’ u borbi protiv C19, zar ne?

Kako se najbolje zaštititi od ove zarazne bolesti?

Što kažu stručnjaci, kako se zaštititi od ove bolest?

  • Prvo, virus majmunskih boginja širi se bliskim kontaktom sa zaraženim tjelesnim tekućinama, a ne zrakom, pa da biste se zaštitili od njega, svakako i Izbjegavajte bliski kontakt koža na kožu sa zaraženom osobom. To uključuje izbjegavanje poljubaca, grljenja, maženja i seksa.
  •  Ne dirajte osip ili kraste.
  • Ne dirajte posteljinu, ručnike ili odjeću zaražene osobe.
  •  Ne dijelite pribor za jelo ili šalice sa zaraženom osobom.
  • Često perite ruke sapunom i vodu, osobito nakon kontakta s bolesnim osobama.
  • I naravno, ako uspijete pokupiti zarazu, izolirajte se kod kuće i izbjegavajte bliski kontakt s ljudima i kućnim ljubimcima dok imate aktivne simptome, poput osipa.

 

Najbolja strategija?

Zanimljivo, iako su majmunske boginje kroz povijest rezultirale bolnim osipima i gnojnim lezijama po cijelom tijelu, u većini sadašnjih slučajeva lezije su lokalizirane na genitalijama i analnoj regiji. Dakle, jasno je da postoje neke razlike između trenutne epidemije i majmunskih boginja iz prošlosti. Čini se da je trenutno izbjegavanje seksualnog kontakta primarna strategija za izbjegavanje infekcije, a to vrijedi i za žene. Dok mnogi odbacuju majmunske boginje kao “gay bolest”, liječnici upozoravaju da ih “svatko može dobiti” i to je u neku ruku točno. Ovo ima smisla jer nisu svi muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima isključivo homoseksualci. Biseksualci koji imaju spolne odnose s oba spola to će prije ili kasnije prenijeti na partnerice, a kontaktom koža na kožu mogu oboljeti i djeca. Prema CDC-u, dvoje djece u SAD-u kojima su dijagnosticirane majmunske boginje imalo je kontakt s “pojedincima koji dolaze iz zajednice muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima”. Ipak, homoseksualni i biseksualni muškarci i njihovi partneri nedvojbeno su u najrizičnijoj kategoriji.

Globalni odgovor za buduće pandemije

Što reći za kraj? Sada je već kristalno jasno da je bolest C-19 je vjerojatno bio najveći generator rasta i profita za farma industriju,  što nas može potaknuti na slična razmišljanja da i bolest majmunskim boginjama kada su u pitanju proizvođači spasonosnih ‘’pandemijsim cjepivima’’ idu u istom smjeru. .

Kako bi se to sprovelo nužno je držati svijet u manje-više stalnom stanju ‘’hitne situacije u javnom zdravstvu od međunarodne važnosti’’ (en.Public Health Emergency of International Concern).

Tu postoji problem jer dolazi do zamora od C19 pa se ljudi sve više opiru cjepivima. Stoga su majmunske boginje odlična prilika da se zavrti jedan novi ciklus za neka nova eksperimentalna cjepiva koja će, zapravo već se primjenjuju.  biti uvedena. Ako se tako nastavi, ne gine nam globalni sporazum o borbi s pandemijama kojima će upravljati jedna svjetska organizacija. Globalni odgovor za sve buduće pandemije iz jedne centrale. Zemlje članice SZOa već rade na tome a koliko znam inicijalni  prijedlog tj nacrt takvog dokumenta očekuje se u kolovozu 2022. Odličan timing, zar ne.

 

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut