Iako je teško priznati, nažalost jako ih je puno a što je najgore takve majke (roditelji) čine nepopravljivu štetu svojoj djeci. Majke narcisi se ponašaju narcisoidno jer su nesvjesno preuzele takav obrazac ponašanja od drugih (najčešće svoje majke ili oca).

Osjećaj superiornosti pred drugima

Ovaj sve prisutniji poremećaj ličnosti karakterizira uvećano osjećanje ”jedinstvenosti” i osjećanja samouvažavanja uz izraženu egocentričnost. Oni često fantaziraju o velikim sposobnostima, superiornosti, uspjehu, inteligenciji, ljepoti, velikoj moći itd. Sve to s jednim ciljem da te fantazije zamjene tj popune njihovu šuplju realnost i neostvarane ambicije. Takve osobe non stop traže divljenje, pohvale i pažnju a mnogi od njih su naprosto opsjednute s dojmom koji ostavljaju na okolinu. Budući da su uvjereni u svoju superiornost i jedinstvenost, oni vjeruju da njihovi problemi mogu biti shvaćeni samo od strane isto tako drugih ”posebnih” osoba kao što su oni tj onih osoba „visokog statusa“. Drugim riječima, oni pridaju veću pozornost na formu nego na suštinu

Kako majka narcis sustavno uništava svoje dijete?

Osobno i privatno poznajem tri majke narcisa, koje nisu ništa osvjestile o sebi te koliko muče i štete djeci. U svojoj radnoj praksi imala sam prilike pomagati djeci narcisoidnih majki jer s njima je sve ok ali s njihovom djecom nije itd. One nikada neće same zatražiti pomoć.

Nabrojat ću samo nekoliko njihovih karakteristika, opet ponavljam što iz osobnog iskustva, što iz iskustva terapeuta i rada s klijentima.

U centru pažnje 24/7

Narcis mora biti u centru pažnje 24/7, te da joj svi u obitelji podnose račune. Obično su supružnici narcisoidne osobe slabići, bez imalo samopoštovanja, koje narcis uopće ne ferma jer je sve i svi podređeno njoj, ispunjavanju njezinih potreba i prohtjeva ”odmah” i ”sada”. One ne trpe odlaganja.

Stalno traže neodgodivu nazočnost tj morate im odmah i sada biti na raspolaganju, suosjećati s njezinim žalopojkama, itd.

Sve melje pred sobom kako bi ispunila svoje potrebe

Narcisoidna majka krši i prelazi sve psihološke granice uzimajući sve ono što je vaše bez vašeg pristanka. To praktički znači da vam ona raspoređuje vrijeme, organizira život, mišljenja koja se čine vašima izražava umjesto vas. Uvijek vodi glavnu riječ raspravljajući o djetetu u njegovoj nazočnosti a kao da nije nazočan jer ga ništa ne pita. Ona odgovara umjesto njega/njih. Vrlo se često suprotstavlja svakom vašem pokušaju osamostaljivanja.

Pravi razliku među djecom

Ono što je grozno kod takvih poremećenih osoba jeste da one gotovo uvijek izabiru jedno dijete kao zlatno dijete i jedno kao žrtveno janje. Sa zlatnim djetetom narcis se identificira i osigurava mu povlastice, dok god čini ono što ona želi. Ostatak obitelji također se treba brinuti za to dijete, dok žrtveni janje nema nikakvih potreba, nego mora biti dobar, slušati što mu se kaže, i pružati ljubav. Ono nema pravo pogriješiti tj uvijek je u krivu za razliku od povlaštenog djeteta kojemu se uvijek oprašta jer ono ne može ništa krivo učiniti, dok je žrtveno janje uvijek u krivu.

Nikad joj ne možeš u potpunosti udovoljiti

Takva majka omalovažava, minimalizira ili ignorira vaša mišljenja i iskustvo. Što god rekli, dočekuje s kiselim smiješkom ili komentarima a zatim daje do znanja da nije uopće slušala ni zapamtila riječi od onoga što ste rekli. Dakle, nju uopće ne zanima što misli njezino dijete.

Uvijek sve znaju što je najbolje za vas i nikada ne griješe

Majstor je u manipuliranju vašim osjećajima neprestano crpeći vašu energiju poput energetskih vampira koji vam sišu krv.

One naravno nikada ne griješe tj uvijek su u pravu i znaju što je najbolje za njihovo dijete. A to što dijete nešto ne želi a učini pod pritiskom majke a jako pateći u sebi, njoj uopće nije bitno jer ona uvijek zna što je najbolje .

Egocentrici i egotripovi teške kategorije

Tvrdoglave su, sebične i teški egocentrici i egotripovi . Za njih uvijek sve mora biti najbolje, najkvalitetnije, itd. Njezine su potrebe, osjećaji, i želje vrlo važni. Sve treba biti po njezinom i sve će učiniti da dobije tj da se ispune njezini zahtjevi koje je naumila da dobije od djece (ocjene, škole, usmjeravanje karijere, odabir cure/momka, način odijevanja, itd.)

Često se koriste emocionalnim ucjenjivanjem

Pod izlikom da joj je stalo do djece jer se ”brine” o njima, njihovoj budućnosti i ”sreći”, ponaša se patološko zaštitnički i jako je osjetljiva na bilo kakvu kritiku. Ako joj se opirete ili kritizirate, u trenu se razbjesni, eksplodira poput bombe rušeći sve ispred sebe. Često postaju nasilne, ograničavajuće, a nerijetko i zlostavljaju djecu ne samo fizički, koliko emocionalno i psihološki, stalno ih ucjenjujući za nešto – ako budeš bio…napravio…budem ti kupila…dala…Emocionalne ucjene kojima se služi djeca ne razumiju. Uz to, ako su još razmažena i odrasla u dobrostojećoj obitelji konzumerističkog duha, podredit će se majci i njezinim prohtjevima kako bi za uzvrat dobilo neku skupu stvarčicu, telefon, komad odjeće, kompjuter, veći džeparac, itd.

Strah i zastrašivanje

Koristi strah i zastrašivanja kao moćan način kontrole nad žrtvom, kako bi vas odgojila. Možda vas nije tukla, ali ste gotovo sigurno trpjeli emocionalnu bol. Ako joj ne dopustite da vas nagovori da nešto učinite što ona želi, plakat će kako je ne volite i kako će vam kad umre, biti žao što se niste bolje ponašali prema njoj.

Sve loše što se njoj dešava projicira na druge

Majka narcis se koristi projiciranjem a to znači da će za svoje loše ponašanje i karakter projicirati na vas kako bi ih mogla negirati kod sebe i kazniti vas.

One naravno nikada ne griješe tj uvijek su u pravu i znaju što je najbolje za njihovo dijete. A to što dijete nešto ne želi a učini pod pritiskom majke a jako pateći u sebi, njoj uopće nije bitno jer ”mama zna što je najbolje za mene”!

Naučite upravljati osobnim psihološkim granicama

Znati postaviti psihološku granicu u odnosu s nekim, od ključnog je značaja ako želite sačuvati svoje emocionalno i tjelesno zdravlje jer one predstavljaju odraz naše individualnosti i integriteta. Ako se svojevoljno odreknemo tih svojih emocionalnih tj fizičkih granica, na dobrom smo putu da izgubimo sebe. Stoga je sttvaranje zdravih granica jako važno jer osnažuje našu ličnost.

Granice su podjednako važne u svim odnosima koje gradimo sa drugim ljudima. U ovom slučaju s roditeljima koji (za naše dobro) žele da upravljaju i kontroliraju sve ili samo neke aspekte našeg života i jednostavno ne prihvaćaju “NE” kao odgovor. Ne mora biti tako.  Naučite postaviti pamtne psihološke granice.

Nazovite FocusINhttps://focusnow.eu

 

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut