Budućnost ovisi o onome što ćeš učiniti danas, rekao je mudro – M. Gandhi

Kad će škola?
Zanima li ikoga tema obrazovanja – što i kako dalje sa školama uslijed ovog kaosa? Opet imam dojam da nam je obrazovanje tamo negdje na dnu liste prioriteta uslijed općeg kaosa izazvane epidemijom i potresom.

Razdoblje u kojem se nalazimo izazovno je za sve a poglavito za one najmlađe i naše tinejdžere. Novonastala situacija totalno je izmijenila našu i njihovu svakodnevicu tj. unijela velike promjene u dinamiku obiteljskog života. Socijalna izolacija te povišene tenzije izazvane njome, u kombinaciji s nesigurnošću koja vlada među školarcima što i kako dalje, bude li škole do kraja godine, ocjenjivanje, upisivanje u srednju školu, matura,….S druge strane – strah od zaraze, gubitka posla, reduciranih plaća, jako su plodno tlo za nastanak mentalnih poremećaja kojima prethodi anksioznost, briga, zabrinutost.

Dakako da je ovo ne čudna nego u najmanju ruku nenormalna situacija i u potpunosti razumijem u đake i zabrinute roditelje kuda ovo ide – djeca se kao ustaje jer moraju pratiti online nastavu i sami savladavati gradivo koje im nitko nije ispredavao te rješavati zadaće. Ovaj tjedan počinje i ocjenjivanje – kaže resorno ministarstvo kako je akcent na praćenju aktivnosti učenika što god to značilo. Ja samo čujem da se roditelji i djeca žale da se itekako ocjenjuje sadržaj, zadaće, i da jedinica (čak i kod inače redovnih odlikaša) pljušte poput kiše. Kažu u ministarstvu da će ”pravu” brojčanu ocjenu imati prije svega predmeti kao što su hrvatski jezik i matematika.

Djeca se jednostavno pogubila. Obrazovni kadar slijede neki svoj program i naputke iz ministarstva a ovi se opet usklađuju s politikom zemalja EU tj.njihovom ”najboljom praksom”, uglavnom su nemotivirani ovim zbivanjima a kad se tome još pridoda najvjerovatnije rezanje plaća i do 20% u javnom sektoru, možete misliti koliko su motivirani. Cijenu kao i uvijek plaćaju korisnici obrazovna sustava tj. učenici. Gluposti koje čujem kako su nastavnici nekim čudom USPJEŠNO ” uspjeli nadoknaditi mjesec izgubljenih dana štrajkom, priče su za malu djecu. Sve je odrađeno navrat nanos.

Ostat će velike rupe u znanju koje će se jako teško pokrpati a naravno da će se odraziti i na ishode mature, nastavka školovanja iduće godine, a što je najvažnije na njihovo opće mentalno zdravlje. Ne kažem da bi to sve trebalo biti opravdanje za nerad i prebacivanje odgovornosti. Mislim da bi se sustav trebao više i pametnije uključiti u proces te sve učiniti da se djeci olakša školski život u karanteni. Naravno, roditeljska podrška ide prije i iznad svega.

Neugodno sam iznenađena koliko malo mediji pišu o toj temi kao i činjenici koliko je zagrebačkih škola nastradalo u potresu i da su zapravo neupotrebljive te da je pitanje uspiju li se sanirati do početka nove šk.g. Potresom su devastirane 23 osnovne i dvije srednje škole, i 20 fakulteta. Znači i da nema epidemije pitanje gdje bi nastavili školovanje zagrebački učenici i studenti. O tome ništa. Očito da nije dovoljno ‘sexi’ tema kao ni općenito sve vezano uz obrazovanje. To nije u fokusu jer bez toga se kao može a svi zaposleni u obrazovnom sustavu -radili oni ili ne radili, dolazili u školu ili radili online, ionako su na proračunu pa se ”ne možemo sada baviti još”s njima.

Koliko znam sve EU zemlje izuzev Švedske su zatvorili svoje škole dok se svi drugi a poglavito RH bori sa savladavanjem internet platformi kako bi došli do učenika. Ovo je u svakom slučaju lekcija za naučiti i savladati za budućnost jer će sigurno trebati. Nažalost. Ne znam za nastavnike generalno iako mi je par njih reklo da im je preteško i grozno raditi u ovakvim uvjetima te da je deset puta teže isplanirati online nego redovnu nastavu, roditelji se masovno žale na ovaj modus operandi i očajavaju zajedno s djecom.

Evo dobre (ili možda loše?) vijesti za maturante – nastavno na današnji sastanak EU resornih ministara obrazovanja na kojem se između ostalog razgovaralo i na temu mature i upisa na fakultete. Četiri države članice odlučile su da neće biti mature ili će biti u značajnoj mjeri reducirane, ali to je stvarno manjina. Devet država je odlučilo da će matura biti ili krajem svibnja, tijekom lipnja ili srpnja, a u jednoj državi u kolovozu a u RH je najvjerojatniji prvi scenarij – lipanj, iako to nije još uvijek konačna odluka. I ovo je nešto – čim prije doznamo točan datum održavanja mature, tim bolje – manje stresa, napetosti i frustriranosti naših maturanata a to je prioritet. 22 svibnja im završava im šk.g. a tjedan prije pišu najvjerojatnije online esej iz hrvatskog.Studentima je puno lakše iako i mnogi od njih tumaraju u bespućima studentska virtualna život.
Good luck anyway svima njima.

I da završim s Gandhijevim citatom – Kad bismo sami sebe promijenili, okolnosti u svijetu bi se također promijenile. Kada čovjek mijenja svoju prirodu, tada se i stav svijeta mijenja prema njemu.

Pa eto, neka svatko započne sa samim sobom jer sve promjene počinju u nama.