Otključajte Svijet
Dan obojan s više raznobojnih emocija – od sive do plave. Iskreno, malo mi je too much ove situacije, ne zbog mene, jer sam ja naučila i uživam biti sama sa sobom i bližnjima i ništa nam hvala B-u ne fali. Jako mi je žao dječice i naših mladih jer sam vidjela,čula i osjetila koliko im je teško a svugdje nailaze na zid. Najgori je onaj koji roditelji dižu jer ne znaju upravljati ni sobom a kamoli svojom djecom.

Dosta je. Otključajte svijet. Otključajte posrnulo gospodarstvo. Naučili smo lekciju i savladali epidemiološki vokabular i protokol o ponašanju i socijalnoj distanciranosti.

Socijalna distanciranost? Molim? Dakle, zvala me žena u call centru sva očajna. Sumnja da je zaražena. U izolaciji a epidemiolog kaže da nema potrebe za testiranjem. Mjesto radnje: Split! Prije tri dana vratila se iz Amsterdama. Tamo kaže gore nego u Švedskoj. Nitko se ničega ne pridržava. Putovala u bombarderu Croatia Airlines u uobičajenim uvjetima, dakle svi stisnuti ko sardine a po dolasku ih potrpali u jedan bus koji je bio krcat ljudima. Kakva socijalna distanciranost.Nula bodova.

Sve u svemu, zaključani svijet i ljudi itekako djeluje ali ne na pozitivnu statistiku zaraženih nego poglavito na mentalno zdravlje ljudi, na gospodarstvo…Svima je jasno što slijedi kad izađemo iz izolacije: još veća anksioznost, frustracije i jako puno straha i naravno recesija. Zašto se plaši ljude oko mogućnosti povratka virusa na jesen i zimu ne znam, ali znam da takve vijesti sigurno ne djeluju resursno na nikoga. 6 ili 9% pada GDP za 2020.g., više od pola milijuna ugroženih radnih mjesta, preživljavanje …

Scenarij je poznat, manje više. Pet je do dvanaest sati, i nacija očekuje suvisao i održiv odgovor države koja će predstaviti antirecesijske mjere čim prije tj. već danas započeti raditi na reformama koje bi mogle potaknuti koliko toliko rast posrnula gospodarstva. Nemamo više vremena i to je sada već svima jasno. Svaki izgubljeni dan ostavit će teške posljedice za sve nas.

Ova kriza velika je lekcija svima nama i čitavom društvu a može biti i velika prilika za buđenje iz sna i hipnoze jer -ili ćemo nastaviti i dalje tapkati na istom mjestu u očekivanju nekog Godota i boljih vremena kao da će s neba pasti, ili ćemo se kolektivno probuditi, preuzeti odgovornost svatko za sebe a poglavito državni aparatus i krenuti u akciju implementacije antirecesijskih mjera Odmah. Sada. Danas jer sutra bi već moglo biti kasno.

A škole? Njih nitko niti ne spominju. Naravno, kada je obrazovanje bilo kod nas prioritet? Pa ne radi se samo o maturantima. Kaj su drugi manje vrijedni? Kao ova online nastava funkcionira jako dobro? Kako da ne. Otvarajte škole iza 3 svibnja i na taj način pomozite i djeci i mladima i roditeljima da se čim prije vrate u neku normalu jer su mnogi već prolupali sa živcima.

Meni je ovo onlajn sve bez veze. Bez kontakta uživo s ljudima niti imaš neki konkretni feed-back niti se osjećaš ljudski. Nisam još spremna na novu promjenu paradigme.

Dosta je bilo bla, bla,bla,… Otključajte svijet. Pokažite solidarnost. Pokažite odgovornost i viziju. Vratimo se u normalan život.

Sve u svemu i unatoč svemu #OstanitePozitivni #Budite HrabriIOdlučni #RaditeNaSebi #NeBježiteOdSebe jer #SveProlazi pa bude i #Covid-19

Love,Myra