Budite se anksiozni?

Mnogi ljudi muku muče upravo s jutarnjom tjeskobom koja se svako malo javlja. I ja sam se jutros probudila pomalo tjeskobna jer mi je sin javio s drugog kraja svijeta da se baš ne osjeća dobro. Vjerojatno je pokupio neki virus. Već sam sinoć otišla spavati s nekim osjećajem strepnje oko njegova zdravstvena stanja, i jutros se probudila nemirna, zabrinuta i s jednim stanjem nelagode u vezi nečega što može imati neizvjestan ishod. Upravo se tako može opisati stanje anksioznosti. Također simptomi anksioznosti mogu biti umor, razdražljivost, osjećaj stezanja u grudima, otežano disanje, teškoće u koncentraciji, itd.

Moji trikovi protiv tjeskobe  

Kod mene to stanje tjeskobe uslijed nekog događaja ili situacije koja mi se ne sviđa, dođe i brzo prođe jer znam kako upravljati sa stresom i tjeskobnim stanjima za koje je normalno da se pojave svako malo i da odu.

Želim s vama podijeliti par korisnih savjeta na koji se način ja suočavam u situaciji kad me preplavi osjećaj unutarnje tjeskobe.

Prvo i najvažnije, ne dopustite da vas zarobe misli dok ste još u krevetu i motate po glavi sve moguće crne scenarije. Odmah se ustanite i pokrenite. Ja osobno svako jutro prije nego što se ustanem molim i zahvaljujem B-u na svemu. Na taj se način pripremam za predstojeći dan. Nakon jutarnje molitve, malo sam popričala u sebi s tjeskobom i zapitala se – zašto se osjećam tako?  Tako i vi – zapitajte se zašto i na koncu što je ono najgore što vam se može desiti. U većini slučajeva i sami ubrzo shvatite da se ništa od tog najcrnjeg scenarija niti ne ostvari. Ja obavezno svako jutro sama pospremim krevet, obučem se i odradim svoje 15′ vježbe ili izađem van u brzu šetnju. Prvo popijem svoj voćni koktel, a zatim kavu i idem dalje.

Što NE činiti?

Želim skrenuti pozornost na toksičnu jutarnju konzumaciju kofeina i šećera u kombinaciji s hormonom stresa kortizolom koji se najviše izlučuje upravo prvih sat vremena nakon buđenja. Pričekajte s kavom da malo dođete k sebi.

Također, ono najgore što možete učiniti izjutra ako se probudite tjeskobni jeste da odmah iz kreveta provjeravate e-poštu, čitate vijesti (to nikako!), provjeravate društvene mreže, itd. To će vas garant još samo dublje gurnuti u crne misli jer će se obavezno pojaviti sigurno još jedna ili više loših vijesti koje će vas spustiti. Nego kad sami napunite baterije, osvijestite vaše stanje i kažete si – ”sve će biti dobro, ne brini. Možeš ti to…” onda tek idite dalje.

Znati odgovoriti na anksioznost – Ne reagirati  

Anksioznost je jedna vrsta normalnih životnih obrazaca ALI samo ako ne odreagirate (ljutnjom, bijesom, iritacijom, frenetičnom aktivnošću, stanjem mentalne blokiranosti). Umjesto reakcije, naučite adekvatno odgovoriti na nju i ne dopustiti da te zarobi čitav dan, tjedne, mjesece…

Prepustiti se ili pokrenuti?

Svatko od nas ima dva izbora ako i kad nas preplavi neko tjeskobno stanje odmah izjutra: Prvo, prepustiti mu se da nas zarobi i ako tako svaki dan dovede do depresije ili da se pokrenemo, osvijestimo, odlučimo biti pametno proaktivni i naučimo pretvoriti stres u energiju. Također je jako dobro da potražite stručnu pomoć ako vidite da ne ide, da ne možete sami. Samo ne dopustite da vas svladaju crne misli, scenariji, toksični ljudi, itd.

Novi stil života kao okidač stresa i anksioznosti

Novi brzi stil života u kojem je sve usmjereno samo na ono materijalno, profit i zabavu, razvoj tehnologije i novi trendovi u poslovanju, nametnuli su nam svima visoke standarde poslovnog i osobnog uspjeha. U našim nastojanjima da se dostignu  ti standardi životni stil  je postao očito prebrz, stresan, i naporan. Kao posljedica takvog stila života, javlja se anksioznost  koja je postala sastavi dio života s kojim pokušavaju izaći na kraj velik broj ljudi. Zato je jako važno upoznavanje uzroka i mehanizama .

Ako znamo da malo stresa može biti i dobro jer nam izoštrava osjetila i priprema za razne izazove, anksiozno stanje je totalno nešto drugo. Takvo stanje predstavlja poremećaj koji vas doslovce može potopiti. Može vas dovesti u stanje disbalansa i poremetiti vam život do te mjere i bolesti koja se mjeri s invaliditetom. Uz najmoderniju medicinsku dijagnostiku, nove generacije lijekova (anksiolitika, antidepresiva, itd.) nema univerzalnog rješenja na vidiku a  epidemija anksioznosti se i dalje širi.

Poduzmite nešto. Pokrenite se i potražite pomoć!

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut