Epidemija autoimunih bolesti

Statistički podaci pokazuju strelovit rast oboljelih od autoimunih bolesti poglavito tjekom pandemijeNeke autoimune bolesti dovode do oštećenja samo jednog organa (npr. Diabetes tipa 1 u kojemu dolazi do oštećenja pankreasa). Druge autoimune bolesti mogu zahvatiti čitav organizam (npr. sistemski eritemski lupus – SLE). Autoimune bolesti su kronične bolesti koje se mogu držati pod kontrolom doživotnom farmakoterapijom kako bi se smanjili upalni procesi u organizmu, umanjila bol, itd. Sve u svemu, kako bi se otklonila posljedica (simptomi), ali ne i uzrok.

Uzroci nastanka

Jeste li znali da u trenutku kada se počinju manifestirati simptomi neke autoimune bolesti (AIB – faza 2), da su prethodile godine upalnih procesa koji su polako tinjali u vašem organizmu. Drugim riječima, kada se pojave ozbiljniji simptomi već je kasno, jer ste oboljeli od neke AIB. Dakle, simptomi se pojavljuju među posljednjim, što nije dobra vijest jer do liječničke dijagnoze dolazi tek kada su upalni procesi već dobrano nagrizli vaše tkivo tj kada je šteta već učinjena.

STRES ostaje kao jedan od glavnih uzročnika ovih bolesti. Sve se dodatano pogoršava ako je stres praćen čestim infekcijama, lošim navikama u prehrani, tjelesnoj aktivnosti, čestoj upotrebi lijekova, raznih toxina koji vrebaju odasvuda, alkohola, pušenja, itd.

Prevencija

Postoji i dobra vijest a ta je da svatko od nas može itekako utjecati na dosta čimbenika koji mogu dovesti do ovih bolesti. Tu mislim prije svega na prehranu, tjelesne aktivnosti, loše navike. Na sve to možemo sami utjecati. Eto npr upalne procese možemo smanjiti prehranom unoseći dosta antioksidansa i vitamina, kao i zdravih masti koji mogu djelovati kao antagonisti upalnim procesima jer reguliraju naš pretjerani odgovor imunosnog sustava.

Ne stavljajte na čekanje svoje zdravlje!

Proljeće je i vrijeme sezonskih namirnica od povrća do voća. Stoga je upravo je prehrana koja obiluje svim tim lagano probavljivim namirnicama na biljnoj i voćnoj bazi, odlična za naše zdravlje te naravno  preporučljiva i svim oboljeljlim od AIB. Nemojte stavljati na čekanje vaše zdravlje, sreću i život. Započnite svaki dan malim promjenama već danas da ne bi bilo prekasno.

Za sve informacije, konzultacije i tretmane nazovite https:www.focusin-holisticlifestyle.com

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut