Epidemija bolesti masne jetre

Osjećate konstantan umor bez naprezanja? Imate česte glavobolje? Kožne probleme u obliku akni i ekcema? Borite se s alergijama? Opstipacijom ili proljevom? Debljate se a ne jedete puno? Loša koncentracija i mentalna zbunjenost? Generalno – osjećate se nikako i pomalo iako niste bili izloženi nekom većem stresu ili teškom događaju.

Svi ovi simptomi mogu ukazivati da imate problem s jetrom iako možda uopće ne konzumirate ništa od alkohola.

Posljednjih nekoliko godina zavladala je prava epidemija bolesti tzv masne jetre kao jedna od najčešćih kroničnih bolesti. Bolest upravo započinje nakupljanjem masti u jetri, iako osoba ne konzumira alkohol. O čemu se radi? Prije svega, jetra je ključni organ za probavu i jedan od naših najzaposlenijih organa. Uslijed povećanog unosa toksina iz hrane, lijekova i okružja koje svakodnevno unosimo ili smo izloženi, rad jetre može se poremetiti i stvoriti nam velike zdravstvene probleme.

Sve bolesti počinju u crijevima

Ovo kronično oboljenje koje svakako treba dijagnosticirati liječnik, dugo je vremena predstavljao izazov u konvencionalnoj medicini jer u pozadini uzroka nije isključivo alkohol. Naša jetra i crijeva itekako su povezani prije svega kada govorimo o bakterijama u našim crijevima, – i probiotičkim a i potencijalno patogenim. Kod pacijenata s bolešću masne jetre prekomjerni rast bakterija i gljivica u tankom crijevu dvostruko je veća nego kod zdravih pacijenata. Prekomjerni rast bakterija i kvasaca u tankom crijevu u osnovi znači da su mikroorganizmi koji nisu zdravi za nas preuzeli i oslabili zdrave bakterije crijeva, tj. probiotike koji postoje u tankom crijevu. Sve patogene bakterije i općenito mikroorganizmi koji nasele našu jetru lošom prehranom, prekomjerno stresnim životom, itd. proizvode endotoksine, tj.svoj otpadni materijal.

I što se onda dešava? Kada to smeće uđe u naš krvotok preko zidova crijeva, jetra je ta koja će ga filtrirati, jer ona filtrira toksine iz krvi. Bolest masne jetre povezana je i i sa sindromom propusnih crijeva ili disbiozom. Problem tog otpadnog materijala tj endotoksina koji prolaze kroz zidove crijeva postaje još veći ako zidovi crijeva dozvoljavaju prodiranje još više ovakvog otpada u krvotok. tj ako su crijeva propusna. Istraživanja su pokazala da je povećana propusnost crijeva značajno zastupljenija u slučajevima bolesti nealkoholičarske jetre.

Ne zanemarujte simptome i svakako se obratite liječniku tj napravite laboratorijske pretrage.  Ako nalazi budu pokazali povišene aminotransferaze, gdje je ALT viši od AST za razliku od alkoholne bolesti jetre gdje je taj odnos obrnut, najvjerojatnije imate problem masne jetre. Od ostalih dijagnostike na raspolaganju su vam UZV, CT, MR i u najgorem slučaju biopsija.

Zdrava crijeva su ključ vašega zdravlja

Ostavljam vam recept za jedan smoothie koji radi lagani detox jetre, brzo se probavlja i općenito pomaže zdravom radu vaše jetre.

Sastojci: 1 naranča, pola grejpa, pola limuna, malo đumbira, 1 dcl maslinova ulja, 2dcl mlake vode, i biljne kapi koje ja pripravljam koje se koriste protiv visokog sadržaja masti u krvi i regeneraciju masne jetre. Sadrže mix ljekovita bilja. No, ovaj ukusan napitak će vam koristiti i bez kapi pa probajte i regenerirajte vašu jetru prirodnim putem. Sve sastojke stavite u blender. Ovisno o njegovoj snazi ne predugo blendati da se napitak ne pregrije suviše. Na kraju se u taj napitak dodaju biljne kapljice. 

Kako se liječi?

Ukratko – liječi se promjenom životnog stila a to je proces. Prije svega su nužne su intervencije u prehrani. Proljeće je pred vratima i najbolje vrijeme za čišćenje vaše jetre.

Terapija zasnovana na holističkoj medicini ima rješenje i za ovaj zdravstveni problem!

Kako liječiti masnu jetru? Sve informacije na FocusIN Centar.   

 

 

 

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut