Alergija na ambroziju

Evo u par crtica o alergiji na ambroziji jer su me neki pitali kako da se obrane na prirodnoj bazi jer ne žele piti antihistaminike. Iako priroda radi dobro za nas , no ponekad naš organizam ne prepoznaje dobronamjernost prirode te se počinje hrvati s tvarima koje doživljava kao moguću prijetnju. I tako nastaju alergije. Uz to svaka alergija tj bolest koja je povezana s vašim respiratornim sustavom kao bronhalna astma, alergije, itd. ima i svoju psihološku pozadinu ali to je opet tema za sebe. U svakom slučaju svaka bolest ima kako fiziološke tako i psihološke razloge za pojavu . Emocije i psihološki stres ne mogu uzrokovati alergije, ali mogu pogoršati simptome. Pretpostavlja se da osobe, s određenim raspoloženjem i iskustvom, u nekim konfliktnim situacijama u kojima se emocionalni impulsi ne mogu izraziti, trpe opstruktivnu hiperfunkciju sluznice nosa i / ili bronha, uključujući hiperemiju, oticanje, hipersekreciju. Drugim riječima, proces osjetljivosti promatra kao proces učenja i alergije kao klasično uvjetovanog odgovora na alergen koji se smatra uvjetovanim podražajem.

Riješavati uzrok a ne posljedicu

Alergija je reakcija imuniteta na bezopasne supstance poput peludi, te neugodni simptomi poput kihanja i curenja nosa su pokušaji organizma da se od njih zaštiti. Kako? Prema konvencionalnoj medicini osim preporuka da ne izlazite van , u prirodu, klimatizirane prostore, itd. kao da to vrijedi jer su te nanočestice toliko sičušne da možete zatvarati prozor koliko hoćete opet uđu. Znam jer sam sve to prošla. Konvencionalna medicina nudi primjenu antihistaminika i kortikosteroidnih pripravaka, koji djeluju protuupalno i ublažavaju alergijske tegobe.Iako takav pristup donosi olakšanje, uzrokuje neželjene nuspojave (glavobolje, osjećaj umora, dezorijentiranosti, iritacije, itd) i ne rješava uzrok alergije.

Holistički pristup

  • Ono što ja preporučujem kao terapeut prirodne i holističke medicine su prirodni pripravci kao što su: naravno ulje crnog kima, svi su već čuli za kim samo je bitno da je što čišći tj da ga ne miješaju s maslinovim i drugim uljima jer onda nikakve koristi . Dakle čisti kim I najbolje je ulje uvezeno iz Egipta. S obzirom na njegovo protuupalno, imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje, jedan je od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju alergijskih tegoba. Ublažuje sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz alergije. Pije se u dozi 20-30 kapi tri puta dnevno, nakon obroka. Mogu ga koristiti i djeca.
  • Drugo – uzimati dodatke prehrani u svrhu jačanja imuniteta, osobito one koji sadrže bioflavonoide u sinergiji s vitaminom C. Djelovanje bioflavonoida kvercetina je specifično, jer sprečava otpuštanje histamina i nema nuspojava. Propolis i općenito medni proizvodi kao što je propolis, matična mliječ, su najpoznatiji prirodni izvora kvercetina koji jačaju naš imunološki sustav,ublažava simptome peludne alergije te bolesti dišnog sustava.Uz propolis matična mliječ je također učinkovita zaštita od alergija i alergijskih simptoma. Vitamin C kao jaki antioksidans ima protuupalno i antihistaminsko djelovanje, te potpomaže jačanju imuniteta.
  • Čestic peludi ulaze kroz nos, stoga treba zaštitit i nos. Ako prirodno – kako? Probajte lokalno koristiti sprejeve na bazi media i propolisa koji će svojim aktivnim sastojcima napraviti „zaštitni film „ na sluznici i time spriječiti direktni kontakt alergena sa sluznicom nosa.  Ima dosta dobrih nazalnih sprejeva na bazi meda, 100% prirodno bez konzervansa, umjetnih aroma i alkohola kojega mogu koristi i djeca od navršene 1. godine života.

Čistite svoju jetru

Za kraj, zapravo se preporuča da se tijekom cijele godine pripremate da jačate svoj imunitet prije ljeta a ne da reagirate samo kad treba gasiti požar. Kako? Redovitim čišćenjem jetre prema metodi dr Clark.  Čista jetra znači i čista crijeva, čiste misli , a vi puni snage, energije.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut