Psihopate među nama

Mnogi od nas nisu uopće svjesni s koliko drugih ljudi smo okruženi koji koji imaju teške poremećaje ličnosti ili osobnosti. Da, to mogu biti naši partner, muževi, prijatelji, susjedi, šefovi, kolege na poslu, političari, znanstvenici itd. Govorim naravno o psihopatiji ili poremećaju osobnosti.

Na studiju psihologije i psihijatrije su nas učili da je kod poremećaja ličnost dominantne 3 osnovne karakteristike: Prvo –  Imaju nedovoljno razvijen ego pa ne podnose frustracije i imaju vrlo nizak stupanj tolerancije. Drugo – Imaju krajnje manjkav tj nerazvijen superego.  Treće –  Vode se po principu dominacije trenutnog zadovoljstva. Znači da oni odmah sada i ovdje moraju zadovoljiti neku svoju potrebu. Za njih najvažnije samo da zadovolje neku svoju glad, za sve ostalo ih baš briga osim ako procjene da bi mogli imati koristi od nekoga/nečega.

Kako ih detektirati?

Evo samo u vrlo kratkim crtama kako ih prepoznati. Bilo bi poželjno da se distancirate od njih što je prije i više moguće da vam ne kradu energiju ili vas ne maltretiraju dok set vi pred njima nemoćni.

Inače, takve osobe nikada ne misle da s njihovom psihom nešto ne štima. Stoga i ne osjećaju potrebu da nešto promjene u vezi sebe i svog ponašanja. Osim što ih ”krasi” egocentrizam, oni su često i narcisoidni. Imaju visok IQ. Rijetko se sukobljavaju sa ”zakonom,” dok u isto vrijeme maltretiraju duge (obitelj, prijatelje, kolege na poslu, itd.) Druže se najčešće samo s onima od kojih mogu imati neku korist. Svi ostali od kojih nemaju nikakve koristi nemaju nikakvu vrijednost.  Dobri su stratezi i odlični govornici. Vrlo se vješto koriste riječima i frazama, gestama, zakamufliranim u muljaže, laži i manipulacije sve kako bi uvukli žrtvu u svoju zamku. Dok žrtva ne padne, oni vrijedno skupljaju sve relevantne informacije o njima – njihovim manama, vrlinama, vrijednostima, i igraju na te karte koliko god je to moguće sve dok žrtva ne upadne u zamku.

Vješti predatori koji se nikada ne predaju

Drugim riječima, radi se o osobama predatorima koji se vrlo lako zakamufliraju mijenjajući razne maske već kako procjene da im je potrebno sve dok neprimjetno prati svoju žrtvu, izdvaja ju iz stada, i krši žrtvin otpor.Pandemija kolektivne psihoze kojoj svjedočimo zadnjih godinu dana na konstantnoj vibraciji straha i tjeskobe, njima itekako ide u prilog.

Stoga, budite oprezni. Ne nasjedajte olako. Preispitujte. Konzultirajte. Savjetujte, itd ako imate nesreću da ste okruženi s ovim grabežljivcima u ljudskom obliku.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut