Ozdravio sam a i dalje bolestan

Tko god je prebolio SARS-CoV-2, tj odležao ju od doma tjedan-dva, ili bio hospitaliziran, zna da je jedan od post simptoma bolesti osjećaj kroničnog umora. Inače o post korona simptomima kojih nažalost ima jako puno.

O tome sam pisala na ovom postu https://www.focusin-holisticlifestyle.com/covid-19-simptomi/

Imala sam priliku razgovarati o tome i s tri moja klijenta* (dobi od 25-58 godina starosti). Svih troje imali su dosta slične priče. Došli su popričati i vidjeti ima li pomoći njihovom trenutnom stanju. Rekli su da imaju dojam da su ”prolupali” nakon bolesti. Jedna je klijentica počela piti i izjavila da joj je to bio znak za uzbunu jer prije nije konzumirala alkohol.

Ispričali su mi doslovce ovu priču – ‘‘Ako uspijem zaspati a to je rijetko jer nakon što sam prebolio bolest ne mogu zaspati satima. Prije bolesti nisam imao problem sa spavanjem. Ako uspijem zaspati, izjutra odem na posao, izdržim max. 3 sata i poslije sam gotov. Nemam više snage za ništa”.

Simptomi

Radi se očito o progresivnom padu naše energije a alarm za uzbunu je ako nemate problema sa spavanjem, vratili ste se s nekog mini odmora, i opet vas muči isti problem. Nedostatak energije i snage, bezvoljnost, itd. Uz kronični osjećaj umora javljaju se i problemi s pažnjom, koncentracijom koja traje vrlo kratko, i što je najgore s pamćenjem. Također dva od ova tri klijenta požalili su mi se da su veoma tjeskobni, prilično ravnodušni na stvari koje su ih nekada veselile, da ih često uhvati panični napadi (znojenje,ubrzano lupanje srca). Drugim riječima svi simptomi koji se nisu prije javljali. Vrlo su česte glavobolje, bolovi u vratu, gastrointestinalni problemi, zujanje u ušima, problemi sa spavanjem. To sve ukazuje na sistemsku bolest. Riječ je o sistemskoj bolesti,tj bolesti koja zahvaća neke naše organe, tkiva a može i čitavo tijelo. Drugim riječima to su tzv autoimune bolesti.

G-93.3

Kako se nositi s tim? Kada i kako odreagirati? Ako kronična iscrpljenost poslije bolesti traje duže od pola godine, potrebno je uhvatiti se u koštac s tom smetnjom ozbiljno kako se ne bi nakačila još neka kronična bolest ili psihičko oboljenje. Neki pacijenti koji su preboljeli koronu vele da imaju osjećaj kao da su u stanju permanentne gripe. Nakon godinu dana smo pametniji pa se zna da se radi o pos-tvirusnom sindromu kroničnog umora. Inače stanje kroničnog umora šifrirano je i u SZO još sedamdesetih godina kao G-93.3.
Ova je bolest izazvana infekcijom SARS-CoV-2 virusom doista posebna po mnogočemu. Ipak, sve mjere i teror kojima smo izloženi posljednjih godinu dana ne mogu se opravdati. Svi smo nekada u životu preboljeli gripu. Odležali doma dva tjedan i nakon mjesec dana se regenerirali i bili kao prije gripe. Kod ove bolesti čini se da nije tako jer umjesto oporavka koje može potrajati i nekoliko mjeseci kada osoba iz određenog stanja umora prelazi u bolest. Statistike govore da ovaj problem poprima rang epidemije.

Mladi na udaru

Riječ je, nerijetko i o mlađim pacijentima koji nailaze na nerazumijevanje u takvom stanju što može biti opasno. Zašto? Zato što dijagnostika ne detektira nikakav organski uzrok – ono, kao sve ok s vama. Znanstveno je potvrđeno da se radi o oštećenju mitohondrija tj stanične organele koja služi kao izvor stanične energije tj da je problem u autonomnom nervnom simptomu. Taj sindrom ostavlja posljedice i na regulaciju krvnog tlaka. Medicinske terapije i liječenje su vrlo kompleksni i prognoze nisu optimistične i ohrabrujuće, kaže konvencionalna medicina. Kaže se također da je napredak u liječenju jako spor i ostvariv kod sa, o deset posto pacijenata.

Ne želim kod psihijatra – što mogu poduzeti?

E sad ovo s koronom je problematično zato što ljudi zbog nekih od nabrojanih post korona simptoma, nerijetko završe u psihijatrijskoj ordinaciji. Onda vam psihijatar najčešće prepiše neodgovarajuću terapiju što sve još dodatno zakomplicira.

Budući da se bavim holističkom medicinom, ovaj stav službene medicine itekako mi je logičan jer se konvencionalna medicina bavi samo otklanjanjem posljedice a ne  uzroka.

Ima li dugoročna rješenja? Ima. Pokrenuti se. Poduzeti nešto. Biti uporan. Ne podleći isključivo farmakoterapiji nego liječenju tj multidisciplinarnim pristupom.

FocusIN Centar zdravlja, osobnog i duhovnog rasta i razvoja  tel. +385 99 7815 790    info@focusin.eu 

*Inače sva tri klijenta na koje se pozivam su stranci s privremenim boravkom u RH koji su mi dali dopuštenje za ovaj post jer žele osvijestiti druge ljude u sličnoj situaciji da svakako nešto poduzmu i da se ne prepuste letargiji i antidepresivima ili sl. farmakoterapije.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut