Ništa bez samodiscipline!

Iako je bolest obično asimptomatska, sve do pojave infekcije ili lokalne upale, tj patološkom vrećastom izbočenju stijenke probavne cijevi, radi se dijagnozi zvanoj divertikulitis. Uvijek ponavljam da svaka bolest koja završava na ”it is” znači ”upala”’ (lat.). Ako se ne liječi može dovesti do stvaranja apscesa i upale potrbušnice.

Ovo stanje, koje obično započinje nadutošću, opstipacijom, osjećaju kroničnog umora, problemom sa spavanjem, bolovima u stomaku i da im krče crijeva, itd. u današnje ”moderno’ i ubrzano vrijeme kada živimo 100/h, naročito pogađa mlađu populaciju i adolescente, ali i one starije. Neki zanemaruju i ništa ne čine dok ne dođe do najgoreg. Drugi odu kod liječnika dobiju lijekove i opet ništa ne naprave jer ne uklone uzroke a uzrok je u vama tj u lošoj prehrani. Imala sam jednog klijenta kojemu su za 3 tjedna nestali simptomi jer je promijenio režim prehrane i općenito radi na promjeni životnog stila. Ništa dragi moji bez samo-discipline, rada i truda.

Pod hitno mijenjati prehrambene navike !

To je stanje koje pogađa i mlade, i stare. O čemu se radi? O lošim prehrambenim i životnim navikama. Prehrani siromašnoj biljnim vlaknima. Što drugo? Kada postoji deficit hrane bogate biljnim vlaknima,hrana koju unosite kroz debelo crijevo prolazi sporije. Radi se naravno o nezdravoj ”brzoj” hrani, pekarskim proizvodi, prehranom bogatom UH. Dolazi do zatvorenosti, a na zidovima debelog crijeva pojavljuju se mali džepovi – izbočenja koja se pune ostacima probavljene hrane. Upale ili oteknuće kao jedan od simptoma upalnih proces izaziva bol i druge simptome divertikulitisa zbog nakupljenog fekalnog materijala. Lako se dijagnosticira endoskopijom ili rendgenom.

  • Što možete sami napraviti? Za početak, odvikavanje od pušenja, koje još više zakiseljuje vaš organizam.
  • Drugo, mijenjati stil prehrane i jesti što više citrusnog voća, jabuka, špinata, dakle svih namirnica koje će ”razrijediti” stolicu koja će samo “protrčati” kroz crijeva i neće praviti problem ako imate ove tegobe. Svakako treba smanjiti unos ugljikohidrata ako ne i eliminirati (ako se već radi o dijagnozi divertikulitisa). Od UH izbaciti bijelo brašne i sve njegove proizvode a može se zamijeniti s bademovim ili lanenim brašnom tj proizvodima.

Stil života = Zdravlje, uspjeh, sreća

Režim prehrane itekako utječe na naše zdravlje kao i na psihu. A sve zajedno se onda manifestira i reflektira na naš život i na to kako se osjećamo, kako nam je na poslu, u vezama, itd. Dobro izbalansirana prehrana ključe je zdravlja. Pitate što je s unosom proteina životinjskog porijekla? Može meso samo ga trebate znate pravilno obraditi. Nikako ne jesti meso s roštilja jer će se skroz uništiti oksidanti i hranjivi sastojci pa ćete unijeti samo mrtvu lešinu i to još kontaminiranu nezdravo termički obrađenu. Znači, dobra teleća ili goveđi stejk treba da odstoji u antioksidativnoj smjesi 24 sata. Smjesa se sastoji od zelenih aromatičnih začina, tj svježeg ružmarina, origana koji ima super antiupalne učinke, i naravno maslinovo ulje. Moj sin kaže da je super. Ja ne jedem jer sam vegetarijanka. Nadalje, u prehrani treba da bude occa 15% masnoća, najbolje biljnog porijekla kojega ima u orašastim plodovima i naravno obilje svježeg voća (bolje nego cijeđenog) i svježa povrća.

Za doručak npr pojedite dvije mandarine ili narandžu, jer ćete unijeti puno više vlakana nego da ju cijedite. Šnitu integralnog kruha s maslacom, ili maslinovim uljem s malo soli je super. Možete ga namazati i namazom od avokada ili sezama. Ima sto mogućnosti.

Kada otići na pregled? Kada simptomi ustraju i počnete osjećati ozbiljnije tegobe među gore nabrojanim. Treba dijagnosticirati o čemu se radi. Ali, ako se budete oslonili samo i isključivo na lijekove koje vam doktor prepiše, oni će vam samo uništiti dobre bakterije, drugim riječima bit će privremeno rješenje. Neisplativo. Zato, uložite u sebe i svoje zdravlje. Mijenjajte loše navike.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut