Nova godina – novi prioriteti

Jedna od lekcija koje smo imali prilike naučiti u godini bez presedana – 2020. jeste briga za naše cjelokupno zdravlje. Bila je to godina velikih izazova bez presedan koji i dalje traju i ne znamo do kada -od velikih izazova s pandemijom, potresima, raznim gubitcima, itd.  Zdravlje bi stoga trebalo biti definitivno jedan od ”novih” prioriteta o kojima bismo trebali razmisliti u nastavku Nove 2021.g.

Stoga, evo nekoliko savjeta tj. mojih promišljanja za prilagodbu novom i zdravijem stilu života, koji mogu biti dobar početak da krenete jednim novim smjerom. i to bez obzira je li vam cilj ili fokus na poboljšanju prehrane, kvalitetnijem snu, više fizičkih aktivnosti i druženju s prirodom,boljoj koncentraciji, zdravijoj komunikaciji i stvaranju kvalitetnijih odnosa, itd. Vi si sami zadajte i postavite ciljeve i obvežite se na njih. Ne riječima, nego djelima. Možda vas ovi mali savjeti motiviraju da se pokrenete . Ništa revolucionarnog, ipak, dobro je podsjetiti se s vremena na vrijeme – što je dobro za mene.

Možete vi to

 1. Recite NE bijeloj ovisnosti – šećeru i rafiniranim industrijske proizvodima prepunih šećera . Šećer je neprijatelj broj 1 javnog zdravlja.Truje i dugoročno oštećuje vaš mozak. Inače stvara nekoliko puta veću ovisnost od heroina.
 2. Recite DA ”pametnoj” hrani koja obiluje povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, i umjerenom unosu proteina iz mesa. Hrana je poput lose instaliranog softvera na vašem računalu: loše programiran software zagađen virusima rezultira krahom hardvera. Zato, napunite frižider zdravom hranom, jer ako je nema, vjerojatno ćete jesti loše.
 3. Koristite suplemente ili dodatke prehrani u obliku vitamina, poglavito u doba pandemije. Obavezno vitamin D3, cink, i probiotike. Možda Komplex vitamina B ako ne konzumirate dovoljno proteina životinjskog porijekla (kao ja). Prije upotrebe dobro se informirajte i konzumirajte sa stručnom osobom.
 4. Zaštitite svoj mikrobiom redovitim uzimanjem probiotika. Mikrobiom je zajednička riječ za sve mikroorganizme koji žive u/na tijelima svih živih bića, uključujući ljude. Briga za njega i obnavljanje njegove ravnoteže ako je u disbalansu jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za održavanje zdravlja.
 5. Recite DA tjelovježbi i općenito fizičkim aktivnostima. Redovito se krećite zbog zdravog metabolizma i mikrobioma, jer fizičke aktivnosti doprinose i zdravom snu i općenito radu imunološkog sustava. Ne mogu naglasiti dovoljno koliko je ljekovito druženje s i u prirodi.
 6.  Spavanjem do zdravlja – Koliko god teško zvučalo, pobrinite se za zdrav san i spavajte noću a ne danju kada se izlučuje hormon melatonina između 23.00 – 02.00h. Taj hormon pogoduje oslobađanju organizma od viška radikala, štiti od srčano žilnih bolesti i izuzetno je važan u prevenciji pretilosti.
 7. Odlogirajte se od svih neugodnih emocija straha, ljutnje i sl. prije odlaska na spavanje, inače i da zaspete, sve te negativne misli i emocije potaknut će izlučivanje štetnog kortizola dok spavate pa ćete se ujutro osjećati umorno, bezvoljno, i nikako.
 8. Naučite se kretati kroz život i njegove svakodnevne obveze iz malo svjetlije perspektive, bez obzira s koliko izazva se suočavali. Osvijestite se i budite zahvalni što imate krov nad glavom, topli krevet, topli obrok, što ste zdravi, itd. i sjetite se ljudi koji su u potresu izgubili dom. Ima hrpa primjera raznih ljudskih tragedija koje možete prizvati kako biste osvijestili koliko imate razloga da budete zahvalni.
 9. Povežite se s pozitivnim i vedrim ljudima a ako je ikako moguće maknite ili barem distancirajte od energetskih vampira koji vam kradu posljednje atome vaše energije.
 10. Pazite na čemu vam je fokus. Na što trošite vrijeme kao vaš dragocjen resurs koji ne možete vratiti nazad. Na čega trošite vašu pažnju – na smeće od vijesti prepuno negativizma i loših vijesti ili vedrije teme, dobre knjige ili gledanjem neke komedije? Čitajte više ”pametne” knjige a manje konzumirajte društvene medije i mainstream medije koji su doslovce pobojani totalnim crnilom.
 11. Donesite odluku da svaki dan učinite jedno malo dobro djelo za nekoga. Akt dobrote. Dovoljna je ljubaznost, smijeh ili lijepa riječ

Ukratko – Širite ljubav, optimizam, vedrinu i vjeru u svoje potencijale da vi to sve možete,  a ne virus!

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut