Prema procjeni SZO više od 1,6 milijardi ljudi je u riziku od poremećaja štitnjače i preko 120 milijuna sa simptomima poremećene štitne žlijezde kao što su depresija, pretilost, umor.

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza – ubrzani rad žlijezde  kada ona proizvodi previše hormona, i hipotireoza -usporeni rad kada proizvodi premalo hormona.

Sami sebi stvaramo problem

Glavni problemi nastaju kao posljedica naše povećane težnje da kontroliramo svoju okolinu i odnose s najbližima u obitelji. Ova malena žlijezda može nastradati kod jako osjetljivih ali i ljubomornih osoba koji se lako uvrede, jako su ambiciozni i tašti.

Uzroci mogu biti višestruki:

  • Patimo jer nismo realizirali neke svoje potencijale;
  • Zbog osjećaja gubitka kontrole ili osjećaja bespomoći nad vlastitim životom;
  • Previše stresa koji traje duže vrijeme.

Iz svih tih razloga, ta mala ali životno važna žlijezda postaje potkapacitirana da sve te naše uzroke na neki način kompenzira i zaštiti nas, i okreće se protiv nas. Problem prvo nastaje u žlijezdi kao energetskom organu, da bi se zdravstveni problemi manifestirali kasnije i na fizičkom nivou. Što više i pod svaku cijenu nastojimo zadržati neko stanje ili ”uhvatiti” sreću, to gubimo više energije.

Svaka promjena započinje s nama

Svi naši energetski napori dovode do postupnog oštećenja tkiva – pojavljuju se čvorići tj. organske promjene koje ograničavaju nekontrolirano trošenje energije. Tu prije svega mislim na probleme u ljubavnim vezama ali i s djecom pri čemu imamo osjećaj da gubimo kontrolu i da smo bespomoćni koliko god željeli promijeniti tu drugu sobu. Jako je važno da shvatite da svaka promjena započinje s nama a ne s drugim ljudima koje percipiramo kao uzrok svih naših pa tako i zdravstvenih problema.

Do koje će mjere neka bolest blokirati duševnu patologiju ovisi opet o nama i o stupnju našega neprihvaćanja neke traumatske situacije.

Dok neprihvaćanje neke neugodne situacije kod neke osobe može izazvati hipertenziju, kod drugih, primjerice poslije eksplozije ljubomore i mržnje, počinju problemi s vidom a može doći i do moždanog udara. Kod trećih osoba pojavljuju se problemi sa štitnjačom. U svakom slučaju, suština i uzrok svih problema je isti – neprihvaćanje neke naše neostvarene želje u osobnim odnosima i neprihvaćanje bola.

Da li se prepoznajete? Želite otkriti točne uzroke vaših simptoma ili bolesti? Želite naučiti učinkovite tehnike kako da ti simptomi nestanu ili da ublažite bolest ako je već prerasla u kronično stanje uz koje ide i farmakoterapija? Detoksifikacija vaših ustajalih emocija mogao bi biti pravi izbor za vas.

Nazovite ili pošaljite e-mail za dalje konzultacije.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut