Postoje tisuće različitih dijagnoza i bolesti. One jednostavno predstavljaju slabu kariku. Sve su rezultat jedne jedine stvari: stresa. Ako lanac ili organizam izložite prejakom pritisku, jedna od karika će puknuti.
Dr. Ben Johnson

U kojem se smjeru njišete?
Stres, stres, stres. Tko nije pod stresom? I onim ugodnim a najčešće onim neugodnim? Ukoliko i sami prepoznate simptome i shvatite da su nezdravi jer se naprosto ne osjećate dobro, radi se o stresu. Stres sam po sebi može biti u redu jer nas potiče i na dobre stvari, postignuća, itd. Poanta je u tome da treba znati držati ravnotežu između dobra i loša stresa. On je kao njihalo – čas desno, pa lijevo. Znači njišemo se, ulazimo i izlazimo iz loša stresa. Loše je pak ukoliko predugo ostanemo u stanju loša stresa jer se javljaju simptomi koje odmah osjećate preko svoga tijela. Prvo uznemirenost, a onda sve drugo.

Neuroznanost tvrdi da ukoliko simptomi potraju duže od 20 dana, onda je riječ o stanju stresa koje ukoliko ništa ne poduzmete (a tko će ako nećete sami?), počinje polako da prelazi u onaj teži i ozbiljniji stadij stresa koje zovemo burnout sindrom ili sindrom pregorijevanja.

Simptomi mogu biti slijedeći:
-konstantno osjećate mentalnu i fizičku iscrpljenost i nemate jasnoću misli niti možete da se koncentrirate jer vam mozak radi 500/h bez vaše kontrole;
– imate emcionalne simptome kao što su tjeskoba, briga, tuga, strah;
-ljudi oko vas kako na poslu tako i doma vas nerviraju pa počinjete da se povlačite u sebe, itd. itd.
.

Stres je zapravo odgovor koji stiže iz naša tijela na neke vanjske faktore a kada naučite držati pod kontrolom te faktore onda možete i smanjiti tu neugodnu dozu stresa koji vam može zadati itekakve zdravstvene probleme.
Ukoliko stres za vas predstavlja neku brigu, loše raspoloženje, itd. iza svega stoji uvijek strah. Da vas ja sad pitam koliko vas zna da je to stanje upravo posljedica toga da nemate dovoljno vremena za sebe jer stalno negdje trčite i nervirate se, što biste odgovorili?

Radi se o tome da većina tih reakcija našeg tijela poput glavobolje, lupanja srca, povraćanja, probavnih problema, itd. našeg tijela vuče porijeklo iz glave tj vaših misli jer imaju okidač u mozgu koji šalje signale vašem tijelu kako da reagira na stresne situcije a svi znamo da i naš mozak treba odmor. Ne samo dok spavamo – ukoliko osoba uopće može spavati jer nesanica je također jedan od simptoma stresa.

Kako se izvući iz stresa?
Za početak, spustite ručnu. Usporite i osvijestite si da nešto ne štima .

Što ja radim? Ujutro i navečer idem u 30′ šetnje. Idealno ako imate psa kao društvo;
Meditiram 15′ izjutra; Radim ono što volim tj. nagradim se neskupocjenim stvarima nakon neka obavljena posla ili kad osjetim potrebu; Učinim neko dobro djelo makar ono najmanje (razveselim nekoga telefonskim pozivom); Bavim se kreativnim stvarima kad osjetim da sam pod stresom (sviram klavir); Idem ranije spavati; Prije spavanja premotan film u glavi na čemu sam sve zahvalna i što sam sve dobro napravila taj dan. Također naučila sam rješavati sve probleme ili izazove na vrijeme ne ostavljajući ih na čekanju – prvo one velike a ako stignem one najmanje koje sam tamo negdje dolje bacila a koji me svejedno kopkaju da ih riješim. Ako ne mogu tj. ne stignem sve sama, usvojila sam naviku delegiranja svih tih aktivnosti ili poslova, bez obzira radi li se o spremanju stana, peglanju, odlasku u nabavku, održavanju PC, weba, da naručim hranu iz vana ako ne stignem skuhati (što izbjegavam jer sam vegan), itd.

Prije svega znam što su mi prioriteti – 1.2.3. a sve ostalo delegiram. Pa ne morate baš sve sami raditi poglavito ako je posao u pitanju? I ja sam nekada to činila. Tu su ‘najgori’ tj najugroženiji i najskloniji sindromu pregorjevanja upravo perfekcionisti koji znaju najbolje, nikome ne vjeruju i sve sami žele odraditi dok ne pregore. OK, good luck.

Donesite odluku već danas
Razmislite sami što možete učiniti za sebe i prestanite se baviti makar jednom stvari koja vam guta energiju i vrijeme. U čitavoj priči najbitnije je da donesete čvrstu odluku da vam je dosta stresa i da ga više nećete trpiti za razliku od odmora koji jeste jedna od osnovnih ljudskih potreba. Stres zasigurno nije. Kada to osvijestite lako ćete pronaći i recept za tzv. stress release programme” tj. program za oslobađanje stresa i napetosti. Drugim riječima nije teško izaći na kraj sa stresom koliko nije lako naučiti izboriti se sam sa sobom.

Stoga, prepoznajte na vrijeme simptome od kojih se ne osjećate dobro; ne bježite od njih nego im se zahvalite jer su došli upozorit vas da nešto nije u redu. Razmislite sami što je to što bi bilo najbolje tj. najjednostavnije za vas da primjenite već od danas, kako vam se i to ne bi pretvorilo u stres, i to je to.
Sretno!