Pametna ”Smart” Coffee!

Čitam u jednom dnevnom tisku o vodiču za preživljavanje kavopija dok su svi ugostiteljski objekti zatvoreni što me potaknulo da podijelim s vama ovaj postić s receptom za vaš i moj omiljeni napitak – pametnu i zdravu kavicu.

Mršavite uz kavu

Dok idete van po vaš omiljeni napitak, jeste li se ipak zapitali postoji li i jedan razlog da kavu morate kupovati i trošiti dragocjene kune baš vani i baš na istu kavu? Zašto ne biste probali nešto novo – ”home-made” i to još zdravo, pogotovo ako ste nakupili tijekom par zadnjih mjeseci dosta sala i masnih naslaga koji svakako samo narušava vaš imunološki sistem koji nam je svima dragocjen u vremenima pandemije koronom.

Ova kako ju ja zovem proteinska kava s masnoćama, bez bijelog otrova (šećera) ne samo da pomaže u gubljenju viška masnih naslaga nego ima brojene druge prednosti i benefite: stimulira mozak, daje energiju, diže vam koncentraciju i potiče na rad, mentalnu budnost i jasnoću misli.

Ja ju pijem već duže vrijeme i meni je super. Naravno ne može se usporediti baš s talijanskom kavom ili latte uz neko dobro društvo, ali što je, tu je. Meni je ova super a što mi je najbitnije ima itekakav pozitivan učinak namoje zdravlje, koncentraciju, rad mozga i vitkost. Pa evo, o čemu se radi.

Recept

Kava se radi od jako kvalitetne kave i to one mljevene ako je moguće, ne instant. Ja koristim mljevenu ILLY kavu (250g/78,00kn) a super je i Franck Colombia (250g/40,00kn). Ja osobno kavu espresso spravljam u kafetjeri ‘Bialetti’. OK je i kao filter i iz aparata za kavu ako nije na patrone.

Za dvije manje ili jednu veću šalicu (2dcl) stavim 4 žličice kave. Potom dodam malo tekuće stevije i dvije žličice otopljena organskog ili domaćeg maslaca. Šećer, umjetni zaslađivači na bazi aspartama su strogo zabranjeni jer napitak neće imati željeni učinak. Također zaboravite na med i mlijeko. Ako volite neki okus, slobodno možete dodati malo cimeta ili vanilije. Kavu, rastopljen maslac i malo stevije izblendam (max 1-2′) dok se ne stvori gušća tekstura.

Kavu pijete polako tijekom jutra i nećete osjećati glad jedno dulje vrijeme jer mozak prima energiju koja ne dolazi od UH odnosno šećera, pa ne osjećate glad.

Ima super miris i boju i teksturu Caffe latte jer je gusta i kremasta. Ako ne želite da je gušća razrijedite ju s malo vode i manje mixajte u blenderu.

Zašto je ova kava zdrava?

Proteinska kava zbog dobrih masnoća ujedno usporava i pojačava učinak kofeina na brži rad mozga. Organski maslac pun je antioksidanata, tj. onog dobrog HDL kolesterola i vitamina K, važan za zdrav rad jetre, crijeva, kostiju, itd. U principu dosta masnoće ali one ‘pametne” i zdrave (ne od industrijski prerađene hrane) pokreće takozvani ketogeni proces u organizmu, što otprilike znači da organizam potrebu za energijom pokriva iz masnoća, a ne iz ugljikohidrata, te kad potroši masnoću iz kave, počet će trošiti masnoću akumuliranu u organizmu. Tako manje osjećate glad i pametno mršavite a uz to ste puni energije i vaš mozak optimalno funkcionira.

Nadam se da ćete isprobati ovaj recept pa mi se javite s komentarima. Ne trošite vaše vrijeme i novac na neku odvratnu crnu zašećerenu vodicu iz nekog automata, nego si dajte malo truda i probajte ovaj super ”smart” napitak. Uživajte!

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut