Što sam ja?

Jedan dan u tjednu posvećen je duhovnom životu kada se isključujem iz vanjskog svijeta. Nema telefona, društvenih mreža itd. To je uglavnom za Shabbat. Zadnjih godina toliko sam rasla učeći od hasidskih mudraca svaki dan nešto novo.

U tom procesu neke preobrazbe to me ”novo” pretvorilo u drugu osobu. Bolju? Ne znam. I to je relativno. Za nekoga da, za nekoga ne. Od one stare ja, ostalo je ime, državljanstvo, nacionalnost, i te fore. Zapravo potpuno nevažne stvari jer sve to nisam ja.

Čitajući i analizirajući prepiske i blaćenja između povlaštenih kasti koji dobivaju medijski prostor kako bi obranili svoje istine, došla sam do zaključka da mnogi intelektualci uopće nisu svjesni da posjeduju tijelo i što imati tijelo uopće znači. Za njih je to tijelo zapravo samo jedno prijevozno sredstvo koje njihov um može transportirati od točke A do točke B tj do neke sljedeće naslovnice u novinama ili prijelomne vijesti, ili neke virtualne konferencije ”na vrhu”.

Um i duša

Hasidski mudraci kažu da ako smo samo mozak (ratio) bez duše tj komadića našeg Stvoritelja, da nismo ”mensch” – što znači, prema hasidskoj filozofiji moralna i časna osoba na koju se možemo pouzdati. To je također i ponizna osoba koja je neproračunato uvijek ljubazna i pažljiva prema drugima ljudima . Drugim riječima, to je odgovorna osoba koju prožimaju duboki osjećaji empatije I osjećaja da su im vlastite osobne potrebe i želje skromne, i ograničene potrebama i željama drugih ljudi. Svijet se ne vrti oko njih. Takvu osobu pokreće urođena pristojnost koja inspiraciju pronalazi u svojim osjećajima vrijednosti koje treba ispuniti, ali nikako zbog vanjskog priznanja.

Ova su vremena doista idealna prilika za sve nas da svaki dan radimo na sebi i budemo bolji ljudi koji će svaki dan postaviti pitanje drugom čovjeku – što mogu napraviti za tebe danas umjesto da traže što će drugi uključujući i državu, učiniti za njih.

Težak je to put i dugačak ali meni osobno jedini put koji mi daje neki smisao životu. Bez toga život je samo obična ljuštura presvučena skupocjenom robom, ispeglanim licem, akademskim titulama, itd.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut