Bussy day
Današnji dan obilježio mi je dopodnevno trčanje po institucijama od Fine do banke. Za mene su svi odlično organizirani. Sve sam stigla obaviti jako brzo a službenici su bili prekrasni. Hvala vam.

Rad na web stranici moje novo-osnovane tvrtke FocusIN – ide odlično tj pri kraju je. Hvala Siniši i Marku na strpljenju sa mnom. Svijesna sam da znam biti zahtijevna – s druge strane i ja puno dajem pa smo kvit. Čist račun, duga ljubav!

Moji se snalaze za ručak jer tri dana nisam ništa kuhala za ručak nego samo večeru budući da jedem samo jednom dnevno i to navečer. Tijekom dana grickam 4 vrste orašastih plodova – do 50gr dnevno što me zasiti i daje mentalnu energiju, fokus i jasnoću. Naravno, nalijevam se s vodom i svježe cijeđenim sokovima. Navečer jedem koliko mi se jede. OK, vegetarijanka sam i ne podnosim ništa prženo i teško ali volim se navečer zasladiti – večeras budu le crepes (palačinke) s organskom marmeladom od trešanja.

Vijest dana RH:
96 novih slučajeva zaraženih i poskupljenje duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, kao i onih zaslađenih. Napokon. Pozdravljam ovaj potez vlade ali isto tako očekujem da malo olabavi na drugoj strani.

Premijer predstavio 5 ključnih mjera za oporavak gospodarstva – što reći? Napravili su što su mogli. Mene više zanima implementacija istih.

Pisanje eseja iz hrvatskog jezika 16/05 je definitivno odgođeno a učenici su stavljeni na stand-by iščekujući odluku vlade kada (hoće li uopće) će se državna matura održati. Mislim da im je ova godina izgubljena – možda čak I više učenicima prva tri razreda srednje nego maturantima – njima se možda malo i progleda kroz prste a ostali će nastaviti školovanje na jesen s velikim rupama u znanju, i poglavito nedostatkom motivacije i oslabljena mentalna zdravlja.

Mentalno zdravlje nacije
Danas mi je javio sin frendice za online konzultacije na kojima smo utvrdili da pokazuje znakove koji definitivno ukazuju na to da je njegovo mentalno zdravlje itekako pogođeno i da mu treba psihosocijalna podrška. Evo znakova pa ako ih prepoznate kod vašeg djeteta, supruga(e) ili kod vas, odmah u akciju – ne čekajte da skliznete u depresiju.

Simptomi za alarm:
Nagle promjene u načinu spavanja (li nesanica ili spavanje preko 12sati) – Nagle promjene apetita – Ekstremne promjene raspoloženja – Razdražljivost i uznemirenost – Konstantan osjećaj tuge – Nezainteresiranost za bilo kakvu aktivnost čak i one koje su vam/im bile nekada jako drage i zanimljive- Povlačenje u sebe – Poteškoće u koncentraciji i manjku fokusa – Navikavanje na neke kemijske supstance bez ”kojih ste ludi” – Duhan – ….

Naravno da uvijek ima lijeka i da se može preventivno djelovati tj spriječiti ono gore samo ako se na vrijeme reagira tj detektira da nešto ipak nije OK. Znam da su teška vremena, međutim to ne smije biti alibi da se prepustimo sudbini i polako tonemo. Rješenje se uvijek nalazi samo u vama a ako vam netko može biti support i podrška da izvuče one najbolje resurse koje posjedujete, time bolje.

Vijest dana EU
U EU se sve više zakuhava i izlazi na vidjelo totalni kao i zapravo pravo lice nekih zemalja i što za njih uopće znači EU kada je u pitanju solidarnost ali kada se i oni moraju odreći nečega.

Dok EU institucije i neki EU lideri zazivaju tzv novi Maršalov plan u borbi za gospodarski opstanak EU, Holanđani ne popuštaju i nikako ne pristaju na tzv korona obveznice. Potezi njihove vlade nailaze i na neodobravanje njihova javna mnijenja, s čime se naravno slažem jer ovo je trenutak istine za projekt EU kao takav – ili smo zajedno ili ide sve k ….Baš taj novi Plan spašavanja EU projekta dolazi u vremena koja zahtijevaju i izvanredne mjere i dodatno učvrste EU tj njezinoj čvršćoj koheziji i integraciji.

U svijetu se i dalje nastavlja utrka tko će biti prvi u osmišljavanju čarobnog koktela za izlječenje od korone.

#Covid-19 Update RH: Broj zaraženih 963; Umrlih: 6

Misao dana:

Život je nalik na olimpijske igre: jedni trguju, drugi gledaju, treći se bore – Pitagora

#staypositive #ostanitepozitivni #zahvalnost