Epidemija debljine kao visoki čimbenik zaraze Covid-19

Čitam po medijima kako su sve dostupne doze cjepiva, protiv sezonske gripe prodane. Occa 700 000 doza. Zanimljivo. Proteklih godina vladao je zazor od cijepljenja, dok je sada interes za cjepivo protiv gripe skočio za otprilike dvostruko. Baš me zanima bude li tako i za toliko očekivano cjepivo protiv Covid-19. Američki CDC tj Centar za kontrolu i prevenciju bolesti proširio je popis već postojećih stanja tj kroničnih bolesti koja povećavaju rizik od teške infekcije COVID-19, povećava rizik od hospitalizacije pa i rizik smrti.

U taj popis nažalost spada i prekomjerna težinu koja se inače definira kao BMI iliti indeks tjelesne mase (ITM). Mjera kojom se računa status uhranjenosti odrasle osobe, odnosno kojom se procjenjuje ima li osoba prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu zove se indeks tjelesne mase(ITM). ITM se računa tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima (kg) podijeli s kvadratom tjelesne visine u metrima (m2). To je naravno uznemirujuće, ako uzmemo u obzir da je u SAD je oko 40% pretili. Prema podacima WHO više od polovice odraslog stanovništva Europe, njih 51,6% ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Hrvati su pretili

U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4 posto, od čega debljinu ima 18,7 posto stanovnika. Što se djece tiče, zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina njihov udio s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao gotovo 15%. Tako imamo kod djece u dobi od 8-9 god. porast prekomjerne tjelesne mase i debljine s 20,8% na čak 35%. Mislim da su naša djeca peti po pretilosti u EU. No, da se vratim na rezultate gore pomenutom istraživanja koje otkriva da da nisu u opasnosti samo pretile osobe, već i oni koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, ali nisu pretili.

Nije još u potpunosti jasno zašto prekomjerna težina dovodi do loših ishoda COVID-19, iako znanstvenici vjeruju da uzrok leži u kombinaciji dva učinka metaboličkih promjena na imunološki sustav i fizičkih čimbenika poput smanjenog plućnog kapaciteta i apneje u snu. Apnejom se smatra prekid disanja u trajanju od 10 sekundi ili duže. Svatko može imati po koju apneju tijekom noći naročito kod velike iscrpljenosti I umora ili nakon obilne konzumacije alkohola. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja/satu ili kada je njihov zbroj u 1h veći od 10 tijekom spavanja.

Bude li anti-Covid-19 cjepivo uopće učinkovito za rizične grupe?

Navedena studija pokazala da postoji itekakva zabrinutost da anti-Covid-19 cjepiva također neće biti toliko učinkovita kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih ljudi. Ameri tvrde da to isto vrijedi i za imunizaciju protiv sezonske gripe. Nisam čula niti jednog našeg epidemiologa da se pozabavio s ovom temom. Naravno da nije, jer imamo većinu novinara totalnih ignoranata koji kao papagaji ponavljaju jedna te ista pitanja. Za većinu njih jedino i najbolje rješenje je lockdown. Kako je g Capak danas rekao, to je najlakše i najgluplje rješenje. Idemo se pozabaviti UZROCIMA.

Ovo otkriće dragi moji još nam jednom naglašava ključnu ulogu zdravog stila življenja tj poboljšanja našeg osnovnog zdravstvenog stanja kako bi se zaštitili od teške infekcije pa i smrtnih ishoda od korone. Danas Covid-19, sutra tko zna koji drugi virus i vjerojatno budućih pandemija jer nas se već plaši time i najavljuje.

Razgovarajmo o uzrocima i prevenciji

Ono što me posebno nervira i o čemu sam već pisala jeste da ovo uopće nije tema javnih rasprava niti upozorenja naših epidemiloga a naravno ni u medijima. Sad su u fokusu samo tzv preventivne mjere tj nošenje prljavih maski, mjera socijalnog distanciranja, novog cjepiva, anti-imunoloških odgovora, i sl. Sve su to čudotvorna rješenja. Koga briga za uzroke – stil života, kako se ljudi hrane, da se upozorava na opasnost i rizik pušenja, konzumacije alkohola, lijekova, stresa i hormona kortizola, itd. Saniraj neku posljedicu, evo ti lijek, nosi masku, prestani sa socijalizacijom,…. i teraj dalje.

Naravno da ni ne očekujem od zdravstva da se sada i uvijek pozabavi već postojećim alarmantnim stanjima poput prekomjerne težine, dijabetesa i problema s plućima, međutim, to ne znači da ne bi trebali podizati razinu svijesti i upozoravati ljude na rizike koje nosi pretilost, kao i o ulozi koju igra naš cjelokupni zravstveni sustav -koji je i sam na aparatima za disanje, da se diže svijest o prevenciji istražujući načine na koje se tome možemo pozabaviti – kako pojedinačno, tako i na društvenoj razini.

Zdrav stil života kao jedina uspješna prevencija protiv zaraza i bolesti

Tako da nema ništa od cjepiva nastavite li i dalje s lošim stilom života, kako onim tjelesnim (smeće od gotove hrane, pušenje, nerviranje, okruženi pesimistima, sjedilački način života…) tako i mentalnim. Duhovni sam zanemarila ovoga puta iako je on na vrhu. Nemojte poslije kriviiti sustav. Smanjite unos hrane.Jedite malo i zdravo. Radite redovito 1xtjedno detox jetre. Manje auta i tramvaja, više pješačenja. Manje kafenisanja i komentiranja na mrežama, više čitanja, itd, itd.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut