Mir u kući * Shalom Bayit


Što su vaše vrijednosti?

Neki dan sam pričala s jednim mladim klijentom na temu ljubavnih veza i odnosa u toj vezi. Objasnila sam mu neke stvari i rasvijetlila njegovo poimanje ljubavi i veze s time kako to jeste u zbilji. Zašto neke veze i brakovi opstaju, a neki se raspadaju nakon par mjeseci veze ili nakon samo nekoliko godina braka. Vrijednosti. Vrijednosti i naš sustav vrijednost ključne su razumijevanje svega u životu pa tako i naših odnosa i komunikacije s drugima ljudima i članovima najuže obitelji.

Vrijednosti su moja omiljena tema a bez iznalaženja nečijih vrijednosti teško je dalje raditi ili napredovati. Nažalost mnogi uopće niti ne znaju što su vrijednosti niti ih znaju nabrojati kada ih pitam – Koje i što su vaše vrijednosti? Znate li? Kakve veze imaju moje vrijednost s mirom u kući?

Mir u kući = Zadovoljna i sretna djeca

U judaizmu postoji jedan idealan standard tj koncept domaćeg sklada i dobrih odnosa u kući, poglavito između supružnika koji se zove Shalom Bayit – što znači cjelovitost i ispunjenje.

Zašto je bitan? Bitan je ne samo za harmonične odnose među supružnicima utemeljene prije svega na međusobnom uvažavanju i poštovanju, nego i za zdrav rast i odgoj naše djece. Zdrav brak temelj je zdrave i emocionalno uravnotežene djece. Sretne djece. Nisu li djeca sretna kada vide svoje roditelje koji se vole, međusobno poštuju, uvijek su ljubazni jedni prema drugom, strpljivi, zahvalni jedno na drugome i svemu što imaju i dijele? Naravno da jesu. Zdrav brak utemeljen na vrijednostima o kojima pišem, o miru u kući, ključan je i za njegov opstanak jednako kao ia za sretnu i zadovoljnu i zahvalnu djecu. To je ovako na prvi pogled sasvim prirodno i logično, zar ne?

Zdrava, harmonična, zadovoljna i optimistična atmosfera ispunjena stalnim optimizmom u kući, bez obzira kakve nas sve nevolje snašle u životu, potiče djecu na zdrav rast i razvoj. Za sretne, zahvalne i odgovorne pojedince koji će i sami sutra postati roditelji i trebati odgajati svoju djecu.

Ovaj prekrasan koncept može doista biti inspiracija svima nama da poboljšamo naše odnose doma s našim bližnjim kako bi održali mir u kući, poglavito u ovim teškim i bremenitim vremenima kako smo svi lako ”zapaljivi” – od supružnika preko djece. Previše stresa, negativnih informacija kojima smo bombardirani sa svih strana, razni životni izazovi, postaju izgovor za nemir i lošu atmosferu doma.

Kako do mira u kući?

Kako da uspostavimo taj mir u kući i živimo u miru? Prije svega ovakav koncept utemeljen je na nekoliko temeljnih židovskih vrijednosti i vještina koji nam pomažu da generiramo interakciju mira u našim domovima i pomognemo djeci da zdravo rastu i napreduju. Naglašavam da se radi o vrijednostima koje naravno i mnogi od vas njeguje ali ima nažalost još više onih kojima su ove vrijednosti strane jer su naučeni na drukčije obrasce razmišljanja i ponašanja.

Vrijednost i vještine kao ključni sastojci

  • Jednostavnost

Pojednostavite vaš obiteljski život što je više moguće. Ne komlicirajte i ne stvarajte dramu za svaku nevažnu sitnicu i budite pri tome svijesni da svaki takav disbalans, pa i onaj najmanji negativno utječe na vašu djecu.

  • Emocionalna dostupnost

Uvijek budite dostupni vašoj obitelji. Ne stavljajte ih na čekanje – ”samo da ovo završim” ili ”možemo li to sutra odraditi ” i sl. Budite dostupni uvijek, sada i ovdje. Nema sutra. Sutra se vašem sinu možda ne bude više pričalo o nekom problemu. Sutra se vaš muž/žena možda predomisle i ne kažu vam što ga tišti, a vi ga/ju niste mogli saslušati jer ste imali neki hitan rok na poslu, ili negdje izaći, ili sl.

  • Strpljivost

Budite strpljivi prema i s vašom djecom. Ne požurujte ih. Ne tjerajte na previše aktivnost. Dajte im vremena i prostora da dišu. Budite strpljivi i ako se suočite s nekim izazovima na njihovom putu. Uvijek im i sa strpljenjem i razumijevanjem budite podrška i pružite bezrezervnu i bezuvjetnu ljubav.

  • Dobrota i ljubaznost (Chesed)

To  vrlina koja zauzima središnje mjesto u ovom konceptu. Dobrota se dobrotom I ljubaznošću uzvraća. Tako bi trebalo biti a svi znamo da nije uvijek tako. Dobrotom i ljubaznošću prema našim bližnjima koliko god nas naljutili ili ponekad išli na živce, dalje će oblikovati naše međusobne odnose u obitelji i poslužiti svima kao primjer da svi jednako budemo pažljivi, obazrivi i ljubazni.

  • Oprost

Uvijek opraštajte i ne kalkulirajte s oprostom da se radi o ne znam kakvim propustima, greškama i sl. Kada je u pitanju vaša obitelj. Ljutnja, gnjev, ozlojeđenost samo će dodatno pogoršati već narušene odnose ako pređu u naviku da se tako ponašate. Nema opravdanja za takvo ponašanje. Poanta je u tome da nema ničeg lošeg i da je u redu naljutiti se, biti ljut, samo je pitanje kako će se takvi vaši osjećaji manifestirati u vašem odnosu prema vašem mužu, djeci, itd. Kako ćete (ako ćete) odreagirati – s ispadima bijesa, ljutnje, agresije, vrijeđanja, prijetnja, i svih onih najgorih osjećaja koja mže proizvesti samo čovjek jedan prema drugome, ili s empatijom, razumijevanjem, ljubaznošću, strpljenjem…mudrošću. To je sve moguće ako svladate vještinu upravljanja vašim emocijama.

  • Poštovanje

Uvijek pokazujte poštovanje prema vašim bližnjim, bez obzira koliko vas naljutili, uvrijedili, iznervirali. Primite na znanje njihovo mišljenje ili odluke bez obzira slažete li se s njima ili ne. Imate pravo izraziti svoje mišljenje ali ne pod svaku cijenu nametati ga kao konačnu istinu. Ist princip vrijedi i obrnuto. Pazite na svaku riječ koja izlazi iz vaših usta i bi li one možda mogle povrijediti nekoga. Drugim riječima, stavite se u njihove cipele – kako se oni osjećaju. Nikad ali baš nikad nemojte zaboraviti da djeca odrastajući u vašem doma, sve čuju, vide, osjete podsvjesno svaku vašu emociju i stanje – i ono koje verbalizirate i ono koje ne verbalizirate ali zrcalite svojom neverbalnom komunikacijom. Djeca modeliraju ponašanja roditelja na nesvjesnoj razini. Zar je čudo što djeca i tinejdžeri, nasilnici, prostaci, neprostojni, arogantni, bahati, oholi pojedinci postaju takvi? Zapitajte se od koga su ”skinuli” takvo ponašanje?

  • Vještina slušanja

Pozorno i ako treba s empatijom slušati nekoga danas postalo je doista jako rijetko. Svi moraju pričati svoju priču. Roditelji svoje. Djeca svoje. Vještina a za mene umjetnost slušanja sve je rjeđa. Naučite više slušati a manje pričati poglavito u svojem domu jedni druge. Upravo je manjak ove vještine vrlo često uzrok mnogih svađa i neslaganja u kući i obitelji.

Razmislite malo o svim ovim vrijednostima i vještinama. Testirajte ih danas u komunikaciji i ponašanju i ophođenju s vašom obitelji. Mir, harmonija, ljubav, dobrota, ljubaznost ključne su vrijednosti kako bi imali Mir u kući. A ima li što važnije od mira i osjećaja radosti, spokoja, cjelovitosti i osjećaja ispunjenosti u našem srcu i našoj duši ?

Shalom Bayit

DOM & OBITELJDuhovnostZDRAVLJE & LIFESTYLE

error: Content is protected !!