Pandemijski stil života – okidač za buđenje ili nastavak sna?

Možda se osjećate usamljeno ili izolirano jer vam je određena izolacija ili ste se zarazili koronom pa se liječite doma? Želim s vama podijeliti neke od najčešćih savjeta koje dajem svojim klijentima kada potraže kod mene psihološku pomoć i podršku. Činjenica je da nam se posljednja godina dana i manje više svima, odrazila na sveukupno zdravlje tj na naš imunološki sistem.

Ne manje bitno jeste da su i naši nervi bili tj i dalje su na ozbiljnom testu. Doista je i nažalost jako puno ljudi koji prolaze kroz različite psihičke krize. Pa evo tih nekoliko savjeta koji će vam možda koristiti.

Nauči upravljati svoji emocijama

Pusti sve svoje emocije da izađu iz tebe. Ovo je jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o načinu na koji upravljate svojim emocijama, jer sve neprerađene emocije koje potiskujete, negdje će definitivno zaglaviti te vam kreirati psihičke i zdravstvene probleme. Ako si tužan zbog nečega, nemoj se pretvarati da je sve ok. Sjedi i odtuguj. Ako ti se plače tko ili što te sprječava da se ne isplačeš? Dajte si vremena za sve neugodne emocije – od osjećaja bespomoćnosti, bijesa, ljubomore, tuge …To je OK. Ipak, pazi da te emocije imaju što kraći rok trajanja jer niti je zdrava predugo žalovanje, niti bjesniti, osjećati se jadan itd. Treba dozvoliti emocijama da izađu čim prije i vidjet ćete koliko ćete se bolje osjećati. Ako ne znate sami, potražite pomoć. Javite mi se.

Tvoje misli nisu činjenice

Što god da ti se provlači kroz glavu, bilo kakve misli, zapamti da te misli često uopće nemaju nikakve veze s realnim činjenicama. Dakle, kada te preplave negativne misli, i ti  ne znaš što bih s njima, razmisli – ”jesu li te moje misli realne ili nisu”?

Sami si odgovoran za svoje misli

Izbaci jednom zauvijek iz glave da moraš, možeš  ili trebaš kontrolirati misli drugih ljudi. Drugim riječima, ako se tvoj  muž, mama ili kći osjećaju umorno, frustrirano, jadno, – ti  si tu da im pomogneš  onoliko koliko je u to u tvojoj moći- Međutim, nikako se ne upuštaj u to da misliš da možeš kontrolirati njihov tijek misli. Njihova razmišljanja i emocije jer nema smisla. To svatko može učiniti samo sam za sebe.

Volite sebe

Nauči više cijeniti samu sebe.  Nauči biti dobar prema sebi i pronaći više vremena za sebe. Ako nećemo sami za sebe pronaći dovoljno kvalitetnog vremena koje ćemo posvetiti samo sebi, a tko će? Također, ako se nalaziš momentalno u jednoj od one gore dvije kategorije, svakako budit dobar prema sebi. Budi strpljiv i odbaci samokritičnost i bilo kakve prebacivanje tipa – ”zašto mi se ovo dešava”.

Prvo pomozi sebi

Prije nego se baciš na posao pomažući nekom drugom, prvo vodi računa da si ti ok. Da se osjećaš dobro, da si zdrava, čvrsta, otporan itd kako bi mogla biti od koristi drugima. Dakle, prvo se pobrini za sebe i zapamti da bolesna, živčana, neraspoložena mama, nije dobra mama!

Podijeli emocionalni teret

Ako imaš s kime, podijeli svoj teret s nekim. Ne mislim u smislu prebacivanja odgovornosti nego ako imaš obitelj, ne morat to uvijek da budeš baš ti  prema defaultu, da budeš zadužena za sav kućni posao, pomoć djeteu u školi. itd.  Podijeli teret i emocije unutar obitelji. Ne dozvoli da na svojim leđima nosiš  sav teret obitelji – i tvoj, i suprogov, od djece, roditelja, itd. Svatko mora biti odgovoran za sebe u tom smislu.

Postavi zdrave granice

Nauči postaviti zdrave granice prema drugim ljudima. To je neophodno kako biste uopće uspjeli održati zdravim svoje emocionalno i psihičko zdravlje. To je ona fraza – naučite reći NE ljudima koji vam crpe energiju. Stavite im do znanja gdje počinje a gdje završavaju vaše granice.

Sve što trebaš odraditi, odradi odmah

Ne odlaži obveze. Drugim riječima, ako moraš nešto riješiti, neki problem i sl. ne odgađaj. Obavi to čim prije. Ne čekaj neki bolji trenutak za rješavanje izazova jer on ne postoji. Postoji samo vaša neodlučnost i loša navika odgađanja. A i to je vještina koja se može naučiti tako da loše navike naučite mijenjati dobrima.

Pripazi što izlazi iz tvojih usta

Nauči da sve što izlazi iz tvojih usta, sav sadržaj bude pozitivan tj da ne dozvoliš da svjesno prenosiš loše vibre i energiju na druge ljude. Dakle, ne ogovaraj i ne dozvoli sebi da se upuštaš u neko prepričavanje i interpretacije loših misli ili vijesti drugim ljudima, poglavito onim do kojih ti je stalo. Tako samo u duploj dozi prljaš svoju dušu. Prvi puta kada pročitaš ili čuješ od nekoga tu negativnu vijest, i drugi puta kada ju prenosiš primatelju poruke.

Budi sam svoj najbolji prijatelj

Budi sam svoj doktor jer ti i tvoje tijelo znate što je najbolje za tebe. Što je najbolje za tvoj um, tijelo i dušu. Samo ti znaš što ti paše u životu, što pozitivno utječe na tebe, što liječi tvoju dušu a što truje i čini te bolesnim.

Nadam se da će vam koristiti neki od ovih savjeta. Slobodno se javite za konzultacije ili tretmane ako vam treba psihološka pomoć ili podrška.

FocusIN Centar zdravlja, osobnog i duhovnog rasta i razvoja

tel. + 385 99 7815 790   info@focusnow.eu 

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut