Osjećaj manje vrijednosti

Što se krije iza nečije oholosti? Uglavnom, duhovna ispraznost ali i podsvjesno duboko nezadovoljstvo i mržnja prema sebi. Taj plašt oholosti samo skriva nečiju nemoć i jaki osjećaj manje vrijednosti od kojeg u svojoj podsvijesti trpi.

Zaljubljeni u sebe a mrze se

U psihologiji kažemo da ohola osoba u biti ima karakteristike narcisoidnog tipa zaljubljene u samu sebe. Iako na van odaje dojam snage, moći i superiornosti, u svojoj nutrini, takva je osoba netko tko je jako nesiguran u sebe, slabić, cinik i kukavica. Takvi likovi ne samo da NE VOLE SEBE, nego preziru sami sebe. Svoju oholost prema drugima koristi kao moćno oružje kojim samo iluzorno nastoji pobijediti svoju nemoć i unutarnju prazninu koju osjeća duboko u duši. Takva osoba neurotično traži priznanje i želi pod svaku cijenu biti pod svijetlima reflektira, da im se plješće, slavi i divi. Onaj tko ima potrebu stalno sebe stavljati pod svijetla reflektora, pričati o svojim uspjesima i tražiti od ljudi potvrdu vlastite veličine, samo je dokaz da sam ne vjeruje u sebe i svoje sposobnosti.

Potencijalno opasni za druge

Ohola osoba živi u iluziji, i misli da im je dozvoljeno da čine sve sto žele pri tome gledajući sve druge iznad sebe tj kao svoje podanike koji mu trebaju služiti. Često i na lijep način da se slučajno ne odaju. Ima među njima i dosta filantropa i dobrotvora koji daju izdašne svote novca za ove i one i hvale se time koliko su uplatili na račune. Skromne i ponizne osobe to čine u tišini. Prije ili kasnije ohole osobe posrnu i dožive propast. Problem je kada upropasti živote svih onih koji mu stanu na put tj koje doživi kao prepreke za ostvarenje svojih sebičnih ciljeva.

Oholost je suprotno skromnosti

S druge strane, skroman i ponizan čovjek je realan jer živi u istini, dobro se osjeća sam sa sobom, svjestan je svojih i potencijala ali i ograničenja, uživa u svojemu miru i nema potrebe da se izdiže nad drugima. Ako ima daje i daruje i nema potrebu da se time hvali. Prema tome, skromnost je suprotna oholosti, a poniznost je krjepost i snaga, a oholost grijeh i slabost.

Budite zahvalni

Oholost nije nimalo bezazlena zato što kad postupamo neskromno, skloni smo prekoračivati svoje ovlasti, te ćemo vjerojatno doći u sukob s drugima. A kao drugo, kad drugi primijete da smo postupili oholo, mogli bismo se naći u neugodnoj situaciji ili se posramiti. Sve u svemu, oholost ne vodi ničemu dobrom. Zato budite skromni, ponizni i zahvalni na onome što imate i nemate.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut