Jeste li žrtva anksioznosti u vezi?


Anksioznost u vezama

Ovakva vrsta anksioznosti danas je vrlo čvrsto prisutna među ljudima koji su kolokvijalno rečeno u ”vezama”. To je zato što smo odgajani i rasli s takvim mentalnim obrascima nesigurnosti. Dakle, uvijek je ključ kojim otključavamo vrata podsvijesti vezan uz te mentalne obrasce ili programe koje smo usvajali tijekom odrastanja, ponajprije s našim roditeljima. Drugim riječima, svi oni koji pate od anksioznosti u svojim vezama iskusili su kao malo neku vrstu nesigurnosti s roditeljskom figurom kroz sve psihološke faze razvoja. Nijedan roditelj ne može biti baš savršeno usklađen s djetetovima potrebama.

Bezuvjetna ljubav roditelja prema djetetu = Osoba sigurna u sebe

Osim toga, tu su drugi čimbenici koji utječu na roditeljsku osjetljivost za djetetove potrebe i zadovoljavanje tih potreba (npr. odnos sa suprugom, životno zadovoljstvo, trenutne životne prilike, itd.).

Dijete koje od roditelja dobiva bezuvjetnu ljubav i suosjećanje, uspijeva razviti i povjerenje u svijet koji ga okružuje. Drugim riječima takva je osoba uglavnom uspješna u razrješavanju psiholoških životnih konflikata u životu pa tako i u vezana.

Uvjetna ljubav = Nesigurnost

S druge strane, dijete koje ne uspije razviti povjerenje, obično ne očekuje nikakvu ljubaznost i suosjećanje od roditelja pa se štiti od svijeta, povlači od okoline i razvija unutarnje strahove i sram.
I tako jednoga dana kada odrastemo i započnemo vezu, većina njih je veoma nepovjerljiva, uplašena i nesigurna te projicira svoju prošlost na osobu s kojom je u vezi. Logično, zar ne?

Kako možete prepoznati znakove svoje anksioznosti?

Ovo su neki znaci po kojima se možda prepoznate.

  • Započinjete stalno i iznova razgovore u kojima analizirate i razmišljate o onome što ste rekli ili možda učinili “pogrešno”.
  • Ako vam osoba ne odgovori (ili vam odmah ne pošalje poruku), vaš um počinje unutarnji monolog i priče da vam suprug/partner/dečko/prijatelj više ne želi/ne voli/nije zainteresiran za vas.
  • Takve osobe žive u vječitom strahu i mučnom osjećaju da će ih supružnik, partner ili prijatelj izdati ili prevariti
    Kada upoznaju nekoga, čitav svoj fokus prebacuju na to – što misle o tebi ili hoće li te izabrati

Kako si možete pomoći tj što možete učiniti?

Osvještavajte svoj emocije i započnite se više povezivati sa sobom, jer kada shvatite kako je vaše rano djetinjstvo utjecalo na emocionalni život koji se zrcali i u vašim vezama, prije ćete se iscijeliti. Kada kažem iscijeliti, mislim na to da ćete se više poštovati i znati cijeniti sebe neovisno o tome što drugi misle o vama. Drugim riječima, nećete biti emocionalni ovisnici u vezama pod svaku cijenu. Nećete ovisiti o tome da vrijedite samo onoliko koliko vas drugi validiraju (npr. kroz vaš rad, uspjeh, socijalni status, titule, broj pratitelja na mrežama, lajkove, i sl.).

Slijedom toga, što se više cijenite i poštujete, ulazit ćete i u odnose s drugim ljudima iz jedne sasvim druge i zdrave perspektive sebe.

Ne budite talac svojih emocija

Mnogi su ljudi pomogli sebi kroz rad na sebi i uz stručnu pomoć. Ne dopustite da budete talac svojih vlastitih emocija koje vas guraju u tjeskobu, anksioznost a sve češće i depresiju.

Nazovite i zakažite svoj termin! https://focusnow.eu

DOM & OBITELJEQMentalno zdravlje i psiha

error: Content is protected !!