Pandemija mentalnih poremećaja

Mjere kojima smo izloženi posljednje dvije godine – navodno radi zaštite zdravlja stanovništva, izazvale su pravi cunami teških anksioznih poremećaja i jednog općeg stanja bespomoći kod mladih i starijih. Sve što naš život čini vrijednim življenja, izokrenuto je naglavačke. Bojim se da će ova učinjena šteta i teror koja se i dalje provodi među djecom, biti dugoročno nepopravljiv. Poglavito za djecu i mlade. Virtualni i život u strahu ubija možda ne odmah fizički. Međutim on doslovce uništava ljudsku psihu i duh, i naravno može biti okidač za razvoj težih oblika bolesti, pa čak i smrti.

Kako si pomoći ako ste anksiozni?

Postavlja se pitanje – kako možemo premašiti tj ublažiti strah od života i onoga što mi donosi sutra?
Dubinsko-psihološki orijentirana psihoterapija ima odgovor na mnoga pitanja, stoga je poželjna, ne samo za osobe koje se muče s nekim od anksioznih poremećaja ili depresije, nego imaju možda neke druge dijagnoze zbog kojih su anksiozni i nije im do života.

Doživjeti da te netko razumije ozdravlja

Uvijek se može i povremeno se to i čini da se apelira našim sugrađanina da se ne boje. Ipak, bojim se da će svi takvi i slični apeli dati malo ili nula rezultata tj. uspjeha. Da bi se mogli izboriti protiv straha potrebna je stručna pomoć. Zašto? Zato što primjerice anksiozna osoba ne može odbaciti neke svoje osjećaje (mnoge i potisnute podsvjesno), sve dok s nekim, ne doživi iskustva u kojima se suprotstavlja nekomu ili nečemu, odnosno iskustvima iz prošlosti.

Jednostavno mora doživjeti da postoji neka osoba u njegovom životu koja joj ili mu, daje osjećaj povjerenja. A to je psihoterapeut. Osoba doživljava da ga druga osoba razumije. To joj pomaže da otvori oči i probudi iz anestezije svoje stanje duha. Pomaže joj da nauči ispravno procjenjivati i sebe i druge, tj da razumije svoje osjećaje, emocije i iskustva iz prošlosti. Uglavnom traumatična. Kroz proces, jer psihoterapija i rad na sebi je proces, osoba se na kraju pomiri sa sobom, i nauči prihvatiti druge koji su možda uzrok patnje. Drugim riječima, holistički pristup psihoterapiji i radu na sebi koja sagledava čovjeka i njegovu psihu kao jednu nedjeljivu cjelinu, može vam pomoći da dobijete jedan novi novi pogled na život i sebe, na ljude i svijet oko sebe.

Transformiraj svoje misli i osjećaji i ozdravi!

Nažalost, i dalje je velik broj ljudi koji se nisu u stanju da suočiti sa svojim mišljenjem i duboko ukorijenjenim uvjerenjima, koja im remete balans i negativno utječu na kvalitetu života. Umjesto da krenu naprijed, da se oslobode strahova, mnogi i dalje teturaju kroz život nakačeni na neke ovisnosti kako bi prikrili bolne emocije, strahove i općenito jedno nezadovoljstvo sa životom.

Tek transformacijom osjećaja i misli počinjemo gledati na svijet drugačiji lećama. Napuštaju se neki iracionalni strahovi od života, nauči se postaviti zdrave psihološke granice, prihvatiti sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Ipak, odluku mora donijeti samo osoba koja želi da joj se pomogne jer na silu ništa ne ide. Čekam vas. https://focusnow.eu

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut