Kakvi želite biti?

Imala sam dosta upita od klijenta koji me pitaju mogu li im pomoći da se promjene jer se “ne sviđaju sebi”. Uglavnom su svijesni toga osjećaja kojega potiskuju. Te potisnute emocije rezultiraju frustracijama, nerijetko psihosomatskim bolestima i jednim općim nezadovoljstvom.

Većina klijenata dolazi na terapiju s manje više jasnom slikom o tome kakvi bi željeli biti tj što im se ne sviđa. Kad ih pitam da mi kažu neke svoje vrline, govore uglavnom o svojim osobinama, osjećajima, mislima i ponašanjima koja su bila pozitivno prihvaćena u njihovoj okolini. Svojim manama smatraju također i neke svoje osobine, misli i ponašanja zbog kojih su nekada bili ukoreni, kažnjeni, kritizirani, ismijavani, itd.

”Pojačaj” vrline i ”utišaj” mane

Naravno da se nitko normalan ne želi tako osjećati, biti odbačen, izoliran, itd. U psihološkoj terapiji koja predstavlja proces, upravo radimo tako da istaknemo i pojačamo te naše “dobre” vrline i smanjimo one “loše”. U tom procesu zadatak terapeuta jeste da polako vodi klijenta kroz labirint svoje ličnosti koje je nekad davno duboko zamrznuo u podsvijesti.

Holistički pristup našoj psihi

Holistički pristup psihoterapiji omogućuje klijentu da sebe vidi i dozivi u cjelini a ne polovično jer nas to vodi u psihičku  patnju, frustracije, psihičke poremećaje, slabi naš imunitet i može potaknuti razvoj različitih bolesti.

Ako si želimo pomoći da se promijenimo u ‘‘najbolju verziju sebe”, onda je nužno prihvatiti sebe – biti ono što jesno a ne ono što želimo biti jer netko drugi misli da tako treba biti.

Sposobnost da se prihvatimo takvim kakvim jesmo – sa svim našim vrlinama, manama i potencijalima, vodi u zrelost, mudrost i preuzimanje pune odgovornosti za naš život.

Preuzmite odgovornost. Živite osviješteno, sada i ovdje. Ako trebate psihološku pomoć, nazovite nas https://focusnow.eu

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut