U  posljednje vrijeme moju je pozornost kao terapeuta holističke i energetske medicine, privukla jedna neobična a tako moćna tema koja život znači. Radi se o mikrobiomu i njihovoj ulozi u našem organizmu. Inače je to područje kojim se danas sve više bavi neuroznanost. E sad, kakve veze ima neuroznanost i mikrobiomi?

Život u simbiozi s mikroorganizmima

Prvo – naučili smo (ali zaboravili već odavna!) da svi oni oku nevidljivi sićušni mikroorganizmi koji se mjere u trilijunima, žive u našem tijelu. Žive s nama u simbiozi.
Drugo – Mikrobi su ti koji kontroliraju ne samo naše fizičko zdravlje, nego i naše raspoloženje. Znanstveno je dokazano da ljudska tuga, sreća,radost, tjeskoba, strahovi i depresija, itekako ovise o ponašanju tih sićušnih mikroba. I ne samo to, i naša koncentracija te sposobnost pamćenja , također su pod utjecajem njihova djelovanja.

Ta simbioza ljudi i mikroba je fenomenalna a vjerojatno predstavlja i najkompleksniji oblik suživota na zemlji. Molim vas da zapamtite da ti mikrobi, nisu naši neprijatelji. Oni su naši saveznici jer nas štite. Logično je onda da je debelo crijevo jedan je od najvažnijih imunosnih organa u tijelu. Baš se zahvaljujući tim bakterijama koje naseljavaju naš organizam, mogu iskoristiti svi oni vitamini, aminokiseline i masne kiseline, koju konzumiramo putem hrane.

Mikrobiom utječe i na vaše raspoloženje

Tko nije imao barem jednom u životu neki problem s probavnim sustavom? Mikrobiom sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera kao i psihoaktivnih tvari poput dopamina i serotonina. Mikrobi su ti koji potiču stanice crijeva da luče jednu vrstu bjelančevina, koji su povišeni kod različitih vrsta upala, ali i kod bolesti poput depresije i autizma. Te se bjelančevine zovu CITOKINI. Drugim riječima, mikrobi imaju izravan utjecaj na naš središnji živčani sustav. Što to znači? To znači da ako se nalazite pod stresom, onda vaš mozak šalje signale koji djeluju na crijevo i mikrobiom, pa dolazi do određenih pomaka. Drugim riječima, ti pomaci poremete lučenje aktivnih tvari i tako se zatvara začarani krug.

Imate li propusna crijeva?

S druge strane, zdravo debelo crijevo predstavlja nepropusnu barijeru za štetne tvari, toxine ili alergene, jer su epitelne stanice crijeva međusobno čvrsto povezane jednom nepropusnom vezom. Inače, jedan od najbitnijih ”stanovnika” našeg tijela, zovu se ”laktobacili’‘. Bitni su jer sudjeluju u nastajanju kratkih lanaca masnih kiselina koji su neophodni za održavanje te veze. Ako dođe do slabljenja te veze, razvija se tzv sindrom propusnoga crijeva. To ima za posljedicu da automatski dolazi do ulaska različitih bakterija u vaš krvožilni sustav upravo zbog te propusne barijere vaših crijeva. U terapiji se najčešće koriste što drugo nego antibiotici, koji još samo pogoršava ionako tešku kliničku sliku te inače upalne bolesti koja nerijetko završava Chronovom bolešću.

Što manje antibiotika

Da ne ulazim u temu bolesti probavnih organa a čiji okidač mogu biti ”propusna crijeva”, vodite računa kako se hranite . Pobrinite se da vaši mikrobi u crijevu žive sretno i zadovoljno! Pitate se kako i je li uopće moguće hraniti se zdravo u ovako hektičnim vremenima kada živimo 100/h? Prije svega bitno je naučiti upravljati stresom. Drugo, hraniti se raznoliko, uz pregršt voća i povrća, jer naše bakterije nisu navikle na puno masnoća i šećera. Maksimalno smanjiti konzumaciju mesa i proteina životinjskog porijekla. Umjesto toga, konzumirati hranu bogatu vlaknima, povećaj unos orašastih plodova, graška, leće, slanutka. Lijekovi ako se baš mora, jer su kao i većina kemikalija, kako sam već spomenula, jako toksični i štetni za mikrobiotu. Također ne zaboravite na velike doze vitamina D i omega masnih kiselina, koje su neophodne protiv upala i za zdravu mikrobiotu.

Odredite koja je hrana optimalna za vaš mikrobiom

Putem RADIESTEZIJE koju koristim u dijagnostici u radu s klijentima, može se vrlo jednostavno i učinkovito utvrditi koje su to optimalne namirnice za vašu prehranu. Nije sve za svakoga, drugim riječima ako vama odgovaraju neke namirnice ne mora značiti po automatizmu da će one biti optimalne i za moj organizam. Iako često skrenem pozornost svojim klijentima da je umjerenost u svemu, pa tako i u jelu najbolja prevencija.

Jeste li znali da je vašoj crijevnoj flori potrebno minimum tri mjeseca kako bi se oporavila nakon terapije antibioticima? Zato i koliko vam god omogućava vaše zdravstveno stanje, izbjegavajte uzimanje antibiotika. Na posebnom su udaru djeca po tom pitanju jer je njihova crijevna flora posebno osjetljiva. Ako baš morate trošiti AB, onda uzimanje adekvatnih probiotika ima smisla samo ako prilagodite i svoju prehranu.

Živite svjesno

Sve u svemu, nema opravdanja da izbacite štetne prehrambene navike i namirnice i počnete se hraniti zdravo. Budite kreativni! Iznenadite i razveselite i sebe ali i svoju obitelj i prijatelje. Ako želite biti sretni i zdravi, te unaprijediti svoj život da ima neki smisao i svrhu, živite svjesno!

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut