Čeka se odobrenje Europske agencije za lijekove

Svako malo ali vrlo malo mediji nas počaste novim spoznajama o nekim novim lijekovima protiv bolesti C19. Ti lijekovi svakako postoje ali se kada je u pitanju EU još čeka Europska agencija za lijekove da upali zelenu lampicu lijekove iz laboratorija dvije američke farma-biotech tvrtke Lilly i Regeneron.

Američka agencija za lijekove odobrila je upotrebu tih lijekova po hitnom postupku još u 11/2020. Zna se da je tim ”koktelom” uspješno i u rekordnom roku izliječen i bivši 45-i američki predsjednik. Radi se o koktelu različitih tzv monoklonalnih antitijela koja oponašaju prirodna antitijela koja proizvodi naše tijelo u cilju borbe protiv infekcije. Inače se koriste kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti. Zar nas ne plaše stalno s tim narativom kada je riječ o cjepljenju i zašto se trebamo cjepiti?

Skupa i komplicirana proizvodnja lijeka

Lijek je jako skup, oko EUR 2.000 po dozi i vjerojatno je to razlog što se ne ide na tu opciju nego na ovu jeftinu u usporedbi s ovom pametnom. Budući da se uz medicinu bavim pomalo i istraživačkim radom na području farmakologije a bez koje nema ni medicine, malo sam se pozabavila ovim proizvodom da skužim kako taj lijek djeluje i mogu vam reći da iz svega onoga što sam pročitala i imala prilike razmijeniti informacije s par ljudi iz područja znanosti, oduševljena sam, jer lijek definitivno djeluje.

Koktel antitijela koje prirodno proizvodi naše tijelo

Dakle, lijek se sastoji od antitijela koja se vežu za koronavirus tamo gdje se on svojim „šiljcima“ priljubljuje uz ljudsku stanicu. Tim vezivanjem sprječava se prodor virusa u stanicu. I dok Regeneron sadrži dvije vrste antitijela, Lillyev sadrži samo jednu vrstu . Sve u svemu, oba lijeka djeluju kao „pasivno cijepljenje i osobno vjerujem da je učinkovitije i sto put sigurnije od neispitanih vektorskih i mRNA pokusa.

Za koga je lijek?

Ovaj lijek je za sve od 12 godina plus tj sve one koji imaju rizik da obole od težeg oblika bolesti. Tako kaže američka agencije za lijekove i dodaje da najbolje rezultate imaju zaraženi koji još nisu razvili vlastita antitijela na virus. Istraživanja pokazuju da su najbolji rezultati postignuti u prvih deset dana bolesti.
Sve u svemu, operacija imunizacije se nastavlja jer se jeftina te se lako i brzo se proizvode (ne bi o distribuciji), za razliku od pametne terapije antitijelima koja će očito zbog komplicirane i skupe proizvodnje biti rezervirana samo za privilegirane. Možete zamisliti da naš HZZ plaća po osobi EUR 2.000?

Neke ga zemlje već koriste

Ostaje pitanje kada će EU regulator dati zeleno svjetlo ovoj terapiji antitijelima . Ipak, u međuvremenu je izdala svoje smjernice za potporu toj terapiji prema čijim protokolima već upotrebljavaju ovu terapije nekoliko EU zemalja među kojima su Italija, Francuska, Češka, Njemačka, Švedska i Mađarska dok se druge drže starog narativa o imunzaciji kao jedinoj i najboljoj zaštititi od bolesti.

Bildajte imunitet prirodnim putem

U svakom slučaju ovaj lijek djeluje. Svakako nastavite bildati svoj imunitet prirodnim putem, živite bez straha i olakšajte si život živeći svjesno i razmišljaju kritički.

Mirella rasicAuthor posts

Avatar for mirella rasic

Mirella Rasic Paolini, Holistički terapeut